Fosfátové sklo



Sally - (10) - 155.167 (?) 
26.2.2012 13:59, zobrazeno: 13260x

Dobrý den, mám prosbu, poslední dobou se hodně mluví o fosfátovým skle, jako výborné hnojivo. Ráda bych ho chtěla vyzkoušet na ovoce a zeleninu. Má někdo s tímto hnojivem nějaké zkušenosti? Předem děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
voborsky - (8) - 120.130 (?), 28.2.2012 15:36

Dobrý den,

Já jsem skla použil na již trochu "vyčerpanou" půdu a musím říci, ze jsem byl mile překvapen účinkem.

Někde jsem se dočetl, že tyto skla dovážejí z Ruska. A prodávají se dobře.

Doufám že vám to pomůže

Pěkný den

JV

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 2.3.2012 13:12

Nevím, jak dobré je to hnojivo, ale název je vymyšlen blbě. Pod názvem sklo má většina lidí dost jasnou představu a strkat ho do půdy jako hnojivo se podvědomě brání. Asi jako kdyby někdo nabízel kvalitní hnojiva s názvem: dusíkový asfalt, draslíkový igelit či hořečnatá nafta.
   Nechápu, proč to nenazvou třeba fosforečný granulát nebo tak nějak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 4.7 (?), 2.3.2012 14:54

Chemicky to zmysel ma, podobne existuju boritanove skla, ale i neoxidove skla. Su to zosietovane amorfne tuhe latky. Co sa tyka marketingu, pre mna moze byt dolezite, ci tieto skla nezasvinia zivotne prostredie, pretoze rozpustna forma je velmi nebezpecna, hlavne pre vodne toky ci spodnu vodu. Inak nazov ako taky ma punc niecoho noveho.

Mna osobne by najviac zaujimalo to, aka je rychlost rozpustnosti tychto skiel v pode. Mozno by na to stacil nejaky akvaristicky test na fosfaty. Ak su rozpustne tak, ze pustia fosfaty viac, ako spotrebuju rastliny ci bakterie, je to environmentalny hazard pouzit ich vo velkom mnozstve. Ziskavanie fosfatov z pody napomaha rastlinam slusny prijem dusika. Mnoho krajin propaguje bezfosfatove hnojiva napr. na travniky, ktore sa masivne hnoja a hnojiva mozu zamorit spodnu vodu. V tychto krajinach sa podporuje vyroba kombinovanych bezfosfatovych hnojiv s tym, ze rastliny dokazu ziskat potrebne mnozstvo fosfatov premenou nerozpustnej formy, dostatocne pritomnej v pode. Kto pracuje s analyzou hornin a pod da zapravdu, ze sa v nich vzdy nejake to percento P2O5 nachadza.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.3.2012 12:10

Bohužel v těch horninách je P přítomen často v takových vazbách a formách, které značná část kuturních rostlin nedokáže přijmout. O něco lépe jsou na tom dřeviny.

 Fosfátová skla obsahují fosfor, který se uvolňuje velice pomalu a hodí se především k zásobnímu hnojení, méně pak k okamžitému dodání živiny rostlině.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika