Je to celkem dosti úporný plevel, který se dá konzumovat v zeleninových salátech. Při zarytí obohatí půdu jen tím dusíkem, který je v jeho hmotě. Musíte si však uvědomit, že každá rostlina vytvoří několik tisíc semen. která pak vzchází z povrchu půdy a jejích podpovrchových vrstev, prakticky v průběhu celého roku. V záhonech je třeba ho likvidovat průběžně, včasnou mechanickou kultivací povrchu (mělké kypření, pokud nepoužíváme chemii), při kultivaci postupujeme tak abychom nakypřený povrch s podkopnutými rostlinkami žabince, nepošlapali. Podkopnuté mladé rostlinky necháme na povrchu zaschnout. Tento způsob je dostatečně účinný. Musíme však počítat s tím, že semena v půdě si podržují klíčivost několk let, to znamená, čím více rostlin necháme dozrát, tím více práce v příštích letech máme s jeho likvidací. Nedopustit, aby žabinec vytvářel velké bochánky, nebo dokonce souvislý koberec!!