Živý plot s užitkem



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 230.65 (?) 
11.9.2014 11:53

Právě v tomto článku jsem našel příznaky houbové choroby, tak se o víkendu podívám. Maliníky mám na chatě na "úpatí" vysočiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 11.9.2014 11:52

... podle trávníku soudě, přikláněl bych se k výživovému deficitu. Skladba travin odpovídá pH cca 5,7-6,2 (mírně kyselá).

Na první fotce to vypadá jako viróza.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.65 (?), 11.9.2014 11:54

mírně kyselá půda bude, je to na okraji lesa (jehličnatého)

Co se týče výživy, máte pravdu, že téměř žádné hnojení nepraktikuji - zřejmě chyba.

Jak jsem psal, udělám o víkendu lepší fotky a dovolím si je sem dát, třeba někdo poradí konkrétněji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 11.9.2014 12:10

Malinik - nedostatek dusiku - starší listy jsou obvykle od špičky chlorotické. Při delším nedostatku zemřou a žloutnutí detekuje celou rostlinu. Maliny by se mely prihnojovat, udaje se trochu lisi, ale cca ci spise minimalne 10g dusiku v cistych zivinach (dle % obsahu ve hnojivu, tj. cca 100g hnojiva) na 1 m2 rocne. Upati Vysociny by nemel byt problem. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.95 (?), 11.9.2014 13:02

Malinám je dobré na podzim pohodit kompost a zjara cererit. U nás je písčitá zem, jakmile pořádně nezalévám, narostou "broky". A to každé jaro zamulčuji vrstvou trávy, protože maliny chtějí mít kořeny ve stínu jako klematis. Jakmile jim jde na kořeny slunce, pořádně nerostou a krní (mám vyzkoušeno).

K tomu muchovníku - je fakt dobrý, užíráme ho po celou dobu dozrávání, nakonec zbytek otrháme na zpracování  cheeky.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 11.9.2014 15:27

Skladba travin odpovídá pH cca 5,7-6,2...teda, kdo to čte ten si řekne, ten Standa to je teda třída, já z neostré fotky nepoznám ani co to tam roste, stejně najisto poznám trávu jen když ji mám v ruce a má květ. Ale Standa z pár zelených skvrn pozná co je tam za trávy, vyhodnotí jejich zastoupení a určí pH půdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 103.30 (?), 11.9.2014 16:59

Také já se rozhodla před 2 lety pěstovat pro vnoučata maliny. Zakoupila jsem 3 odrůdy od od různých prodejců. I když jsem dala kompost, zalévala a hnojila, maliny chřadly. Už jsem se chtěla vzdát, až letos na jaře jsem si přečetla, že chtějí mulč. Stal se zázrak a maliny rostou jako divé. Krásně plodí a rozrůstají se novými výhony.Dokonce jsem je ani nemusela zalévat.Vřele doporučuji mulč posekanou trávou, myslím, že to vyřeší váš problém. Bláža

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Marijka.O - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 54.70 (?), 23.9.2014 10:55

Dobrý den,

Jestli se u Vás daří kanadské borůvce, tak "není co řešit" :-)

Pokud se nakonec rozhodnete pro muchovník, podívejte se na Amelanchier spicata (klasnatý) - mají ho pravidelně v Kostelci (při ČZU), ceník k dohledání na webu. Je ideální jako plot, umí udělat husté houští, v severských zemích jsem ho několikrát viděla už vzrostlý. Foto plotu a ne solitery např. zde.

Svůj Vám nevyfotím, je založený loni na podzim, ale už vyhání nové odnože, poporostl mi za letošek odhadem o 35 cm, sázela jsem po metru. Chutí je průměrný - udělá radost, ale nic extra - na koláč mají pro mne málo kyselinky, nejlepší na přímé zobání. Ale stejně Vás většinou ptáci předběhnou, zvlášť pokud jste u lesa. Zase zraje o prázdninách a děti mají co zobat už z mladých rostlinek a aby rostl, krom zasazení není potřeba skoro nic - snad nenechat první rok přeschnout. Poradí si i v horší půdě, případně kolem můžete zamulčovat vrstvičkou posekané trávy. V dalších letech si bude dělat mulč z opadaného listí sám. A nemusíte odstraňovat odplozené výhony :-) Jestli ale nepotřebujete hlavně odclonění, pak asi vybírejte čistě podle chuti (a vzrůstu, aby na ty bobule děti vůbec dosahly).

Snad to pomůže, M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 230.65 (?), 16.9.2014 8:46


Zkusil jsem udělat nějaké další fotky, bohužel jen mobilem, protože foťák jsem zapomněl doma.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika