Dobrý den,
včera na zahradě mi překvapilo množství plodů na loni vysazených rakytnících. Je jich tam více, než na o rok starších keřích a tak přemýšlím co s úrodou - našla jsem zajímavý recept na Rakytníkové víno
Připravíme si 15 litrový demižon, do kterého dáme 3 kg plodů čerstvého Rakytníku, který předem tyčovým mixerem upravíme na kaši. V 10 litrech vody rozpustíme 2,5 kg cukru a Rakytník v demižonu zalijeme. Demižon nenaplňujeme až po okraj, necháme trochu místa na kvašení. Otvor opatříme kvasnou zátkou a utěsníme. Můžeme přidat kvasnou kulturu, kterou si zakoupíme, ale není to nutné. Demižon uskladníme v pokojové teplotě na šest neděl, pozorujeme kvašení, to musí ustat a víno je hotovo. Čiré víno z demižonu stáhneme hadičkou. Takto získané víno je aromatické s velmi jemnou chutí a léčivé.
Dělám podobně rybízové a po tom se vždy zapráší, ale rakytníkové jsem nikdy nezkoušela - je tu někdo, kdo už se pokusil vyrobit a jak pak to dopadlo???