Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
V posledních létech je velmi oblíbené pěstování ,,tzv převislých"jahod.
Dá se říci že to není nic nového a že je to to jisté míry REKLAMNÍ TRIK
na podporu pěstování jahod na balkonech,pěstování něčeho jiného jak muškátu.V tomto případě je třeba si to trochu ujasnit.
1.jednouplodíci odrůdy plodí jednou a vytváří většinou velké množství šlahounů se sazenicemi, ktere do podzimu zakoření a po dormaci(musí prodělat chladové období) příští rok kvetou a plodí.Pro pěstování v truhlících nepoužitelné.
2.staleplodicí,tady se většinou zařazují odrůdy které remontují,opakují kvetení,bud s přestávkou nebo i bez ní a kvetou až do konce vegetace.
Většina novějších odrůd registrovaných u nas jsou ze Skotka a málo odnožují.V odrůdových zkouškách jsou již odrůdy mnohem kvalitnější s předpokladem brzkého uvedení na trhu
3.Vposledních několika letech byly zejména zahraničními firmami uvedeny na trh tzv .převislé jahody.V převážné většině se jedná o HYBRIDNÍ odrůdy zahraničních firem.Jsou množeny semeny a ceny sazenic jsou poměrně vysoké.Tyto vysoce výkoné hybridy by se dále množit semeny neměly ,protože v dalších generacích dochází k velké variabilitě genů a tím i vlastností.Bohužel ale je bežné a dokonce i v televizi doporučované takovéto množení.
Originál hybridní sazenice velmi dobře kvetou,vytváří velkké množství šlahounů na kterých se vytváří květy a následně plody.Takto plodí až do podzimu.Při umístění do zimní zahrady není vzácností mít čerstvé plody na vánoce.
Dokonce jsme se setkal s odrůdami které žádný zimní klid nepořebují a pokud se vytvoří příznivé podminky jsou schopny plodit celou zimu a na jaře opět pokračovat.
U takto pěstovaných rostlin ovšem dochází k tomu že následujíci rok neudělají žádné šlahouny a odnože.
V běžných podmínkách balkonů a běžných pěstitelů je nutné se vyvarovat nejčastějších chyb.ASI NEJVĚTŠÍ JE PŘELITÍ.Jahodník sesnáší trvale zamokřený substrát a často mnoho sazenic uhnije ještě před kvetením a plodností.Tvorba plodů vyžaduje hnojení,nejlépe KRISTALON JAHODA a podobné speciální hnojiva na jahody.Bez obav z chemie,radej každou zálivku a malo než vůbec nebo nárazově.
Na podzim je nutno umístit sazenice na zahony ,bud z truhlíkem nebo bez,volně na balkoně mrazy většinou nepřežijí.
Pokud je někdo chce pěstovat ze SEMEN,doporučuji je nejprve otestovat na záhonech a vybrat si pro následující rok mladé sazeničky do truhlíků.Vyvarujete se sklamání,pokud totiž včely přenesly pyl z jednouplodících odrůd ,tak další rok při pěstování ze semen budete mít většinou jahody plodici jednou a velké množství šlahounů bez květů a plodů.
Problémů bývá často více ,pokud budu mít čas mohu tady postupně na některé dotazy odpovědět. Miroslav Chovanec
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika