Škůdce palmy



host - 175.139 (?) 
2.11.2009 20:57, zobrazeno: 21471x

co je tohle za škůdce pokojové palmy? Jsou v hlíně, asi,5 cm. Jak se jich zbavit?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 184.111 (?), 7.12.2010 10:43

Také je mám a nevím co s nimi...  Je jich tam hromada, běhají po povrchu a jsou i v hlíně. Velokost do 2 mm. A nemám jejen v palmě, ale i v ibišku, voskovce a dalších. Zkoušela jsem je stříkat postřikem na škůdce na listech AGRION Delta, ale vždycky se po asi měsíci znova objeví. Když je v květináči nechám, začne po čase rostlina žloutnout a opadávat. Zřejmě odsávají živiny...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 145.162 (?), 15.1.2011 20:35

To, co popisujete vy nejsou stonožky nebo mnohonožky o kterých se psalo v předchozích příspěvcích, ty bývají větší než 2mm. Z takhle malých stvořeníček znám chvostoskoky, ale ti jsou ještě menší. Mají řádi vlhko a po zalití vyskakují vysoko na povrchu květináče. Nejsou nebezpeční, jen neestetičtí, pomůže nechat substrát víc vysychat, pokud to rostlinka dovolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 230.216 (?), 7.12.2010 19:12

Budu se snazit odpovedet na oba prispevky najednou.

Podle vyborne fotografie, v prvnim prispevku, je tohle jina zizala nez co vcera popsala ta pani 'Juka a skudci '. Jeji Juka ma cerne millipede a ty maji pravdepodobne jeden par nohou na clanku a mozna asi jenom 10-13 clanku (ta pani toto jeste nepotvrdila). Ten jeji millipede se pohybuje pomalu a je docela neskodny.

Vase zizala vypada- na me obrazovce - ze ma vice clanku a dva pary nohou na kazdem clanku. Proto rychlejc behaj. Mam pravdu? Ja nevim latiske jmeno teto zizaly, a jestli je to pro vas dulezite, napiste, pokusim se zjistit, i kdyz techto ruznych druhu je asi 6000. Nektere jsou jedovate, ale vetsina ne. Nekdy prichazeji v zime do tepla zvenku, ale nekdy jsou usazeni v hline. Mate v kvetinaci kuru? Pokud ano, zbavte se ji. Ta udrzuje vlhkost a navic tu oni take jedi.

I kdyz tyto zizaly se daji zabit, vajicka asi tezko. Muj prvni krok -jak jsem napsala - by byl presazeni. Vcera jsem take napsala te pani co ma napadenou Juku, ze pred presazenim je Juku potreba umyt vodou a mydlem .Ted jsem si vzpomnela, ze je jeste jeden pripravek, ktery je jaksi ucinnejsi - a neskodny pro rostlinu- kdyz se pouziva rozumne.

To je sampon pro psy co maji vsi a blechy. Tento sampon vetsinou obsahuje 'PYRETRIN' (podivejte se) a par kapek do vlazne vody je vetsinou ucinny na umyti rostliny. PYRETRIN napada nervovy system. Muj znamy tim roztokem i zaleva kytky - ktere maji puklice - necha par hodin a pak proplachne. (nektere druhy puklice take kladou vajicka v substratu) To Vam ale NEDOPORUCUJI, neb ja jsem to nikdy nezkousela a tudiz s tim nemam osobni zkusenost. Ja osobne nekdy pouzivam psi sampon na ruzny drobny insect (strikam listy). Jinak PYRETHRIN se snad da i koupit -nebo je obsazen- i v jinych chemikaliich, ale asi v daleko vetsich koncentraci a kdo vi co v tech roztocich jeste je. Dalsi chemikale ktere by meli fungovat jsou: 1 propoxur (vetsinou spray); 2. Boric acid (pudr) 3. smorphous cilica gel 4. deltamethrin atd. Ale, prosim Vas, poradte se v obchode, neb kazda zeme ma jine predpisy.

Presazeni: Nekde v tehle diskuzi jsem napsala, ze je dulezite mit vsechno sterilizovane. Tim myslim substrat, kvetinace a i nuzky (ziletky) ktere pouzivam na strihani listu a korenu. Nuzky sterilizuji po strihani kazde rostliny, abych neprenasela nemoce! Verte mi, to je zalozeno na zkusenostech me mnoha-lete praxi a snaze pestovani zdravych rostlin.

Jak mam rostliny rada, kdybych v nich mela doma v zizaly, rychle bych je darovala nepriteli. Vazne, nema jeste nekdo jiny nazor na toto thema?

PS: Ta pani co napsala, v nasledujicim prispevku, ze je ma taky ale jsou jenom 2 mm?  Nevim, ale asi bych ostupovala stejne i kdyz v tomhle mnozstvi to bude dost pracne je zliquidovat.  

 Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.216 (?), 8.12.2010 21:51

Dodatek: ptala jsem se zoologa a ten urcil tuto zizalu take jako jednu z  'millipede'. Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika