Phalenopsis mini - přežije?



Stránky: 1,  2   
šmudlinka01 - (3) - 225.1 (?) 
8.3.2010 17:46, zobrazeno: 26057x

Dobrý den, poradíte mi někdo?

Dostala jsem phalenopsis, je to miniatura - má malinký květníček o průměru kolem 5 cm, který je z části nacpaný pilinami a zbytek je mech, který je tak rozrostlý, že květník deformuje do neuvěřitelných tvarů.. Navíc je asi přelitá, ještě nyní se z ní vystává voda a paní prodavčka ji tak důkladně balila, že dvě lupena ulomila a třetí prošila sešívačkou na papír - na dvakrát.. může vůbec v takovém stavu přežít? Hlavně si říkám, jestli by nechtěla jinou zeminu, ale je tak malá, že klasický substrát na orchideje mi přijde moc velký, hrubý... tak nevím, jestli ho nadrtit nebo nechat ty piliny.. a je vhodné, aby to mělo tolik mechu? Jednoznačně se mu daří lépe než té orchideji.. navíc jsem si všimla, že tyčka, co podpírá květy je v místech, kde se mechu dotýká, posetá nějakou modrou plísní nebo houbou nebo kdo ví, co to je, ale rozhodně to nebude "původní".. Je zatím obsypaná květy, tak nějak nevím, co s ní..:)

Moc děkuju za radu jitka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
hanca - (10) - 144.159 (?), 8.3.2010 22:32

Hm to bych šla skoro vrátit té prodavačce, k čemu kupovat kytku, když vám jí takhle zmrší? Jestli je v substrátu klasické spagnum, tak to nevadí, spíš se mi tam nelíbí ty piliny, špatně vysychají a zahnívají, pro orchidky smrtonosná kombinace. Asi bych ji opravdu přesadila a příliš hrubý substrát můžete trochu podrtit. Jestli máte podezření na nějaké plísně, zatím můžete zkusit bylinkové odvary, heřmánek, přesličku a pokud to nezabere tak tvrdou chemii, jen nevím, jestli to kýťa zvládne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 68.153 (?), 9.3.2010 8:50

Jestliže jste přišla doma na to, že je rostlina poničená prodavačkou, měla jste jít kytku vrátit. Ale to už teď nenapravíte.

Pokud jde o poškozené listy, to rostlina přežije, pokud bude v dobré kondici. Rozhodně bych rány na listech zasypala prachem z dřevěného uhlí, které působí antibakteriálně. Taková rána totiž může být vstupní branou pro nějaká onemocnění.

Co se týká substrátu, nesouhlasím s Vámi, že na mini Phalaenopsis je klasický hrubý korový substrát moc velký. Naopak. Velké kusy kůry zaručují přístup vzduchu ke kořenům. Mám v hrubé kůře i vylahvená miminka Phalaenopsisů a prospívají. Přišla mi zasazená v jemných kokochipsech, kořeny zpola uhnilé. Po přesazení do hrubé kůry se vzpamatovala a přirůstají jak listy, tak kořeny.

Z pilin rostlinu ihned vyndejte. Drží moc vody, kořeny Vám budou hnít. Ani rašeliník není potřeba. do substrátu přidávat. Phalaenopsisu stačí čistá kůra z borovice. Pravidelné ponořování květináče do vody při zálivce s důkladným vyschnutím substrátu mezi jednotlivými intervaly, to je záruka zdravé rostliny.

Mimina
Mimina
Mimina
Mimina
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
šmudlinka01 - (3) - 225.1 (?), 9.3.2010 10:11

Mnohokrát děkuji za rady. Ty piliny mi také přišly divné a voda se v nich skutečně pořád drží.. takže to určitě přesadím.. Doufám, že to chudinka rozdýchá. :) Snad jí přesazení pomůže a dorozkevete ta hromádka poupat, co na ní jsou... Vrátit jí možné bohužel nebylo, přivezli ji známí bůh ví odkud, kdyby to bylo odněkud z blízka, tak bych jim to šla asi taky omlátit o hlavu zpátky do krámu.. Jen nechápu, jak může v květinářství pracovat takové, s odpuštěním, tele.. Jeden by čekal, že k tomu budou mít aspon vztah, ale občas mi přijde, že s kytkama zacházejí hůř než s bramborama.. Pochopila bych ulomené lupeno, stačí málo, špatně se to chytí a je to, ale sešívačka...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 68.153 (?), 9.3.2010 10:16

Jitko, může se stát, že při přesazení zjistíte, že jsou kořeny částečně uhnilé. Všechno špatné doporučuju ostříhat, jinak bude hniloba pokračovat dál. Pokud byste tento zásah musela provést, doporučuju i ustříhnout kvění stvol. Vím, že je to lidem líto, ale květní stvol rostlinu oslabuje, a pokud by byly kořeny špatné, pak bude kytka potřebovat sílu k rekonvalescenci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 151.168 (?), 9.3.2010 11:00

Souhlasím, všechny špatné kořeny je při přesazení třeba ostříhat. K tomu bych doporučovala posypat místa odstřižení dřevěným uhlím a nechat tak den vyschnout před zasazením do nového substrátu. (Klidně použijte dřevěné uhí, co se prodává na grilování, kousek rozdrťte, ale pozor, hrozně to špiní.)

Nebojte, phalaenopsisy jsou odolné orchideje, věřím že to přežije.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 188.45 (?), 9.3.2010 13:12

Průhledný malý květináč asi nemáte, ale pokuste se ji zasadit do průhledného kelímku od jogurtu, nebo nějakého krému, do dna i do boků udělejte mnoho dírek, ať substrát větrá. Rostlinku pro jistotu podepřete ještě špejlí, ať v kůře stojí pevněji, lépe zakoření. Přes stěny lépe uvidíte, zda je kůra už suchá. Rány na koříncích i listu po sešívačce lze v nouzi zasypat i obyčejnou skořicí, to je také desinfekce a nešpiní to tak.Mám těchto mini od loňska docela hodně a všechny teď kvetou, tak doufám, že ty počáteční potíže přežije i ten Váš. Přesadit jsem po nákupu musela všechny. Tak ať se to podaří. Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
šmudlinka01 - (3) - 225.1 (?), 9.3.2010 15:41

Moc děkuji, substrát už mám doma, jen se musí prohřát a kelímek od jogurtu také bude, občas kupujeme v těch průhledných :

Jen se ještě zeptám, když má kus kořene špatný a kus dobrý, mám ustřihnout celý nebo jen tu špatnou část?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 9.3.2010 17:27

Stačí jen tu špatnou část, ale až do zdravého. Ránu pak zasypat. O skořici jsem jako desinfekci neslyšela, možná to funguje, nevím :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 68.153 (?), 9.3.2010 18:24

Já jsem o skořici slyšela a vyzkoušela. Nikdy víc. Spálila mi kořeny, ty silice ve skořici obsažené asi rostlině neudělaly dobře. Slyšela jsem i o drceném endiaronu a dalších možnostech. Pozitivní zkušenosti mám s dřevěným uhlím, takže u něj zůstanu a experimentovat nebudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika