Výsadba 5 broskvoni



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 240.46 (?) 
19.3.2016 21:36

Zdravím Vás, pane Karle.

1) Litovat nepřítomnosti clingu nemusíte, protože si nějakou odrůdu tohoto typu můžete kdykoliv přiočkovat na stávající stromy broskvoní.

2) Řada plodů nektarinek mi podléhala monilióze, ačkoliv v době dozrávání bylo sucho a teplo. Vámi vybraná Tena ráda zdrobňuje plody, ale chutově je velmi dobrá. Ze šesti mnou zkoušených odrůd nektarinek se nejvíce osvědčila Nectared 4.

3) Na Vašem nákupu v ovocné školce nic mimořádného nespatřuji, nechlubte se jím. Odrůdu, o které krom přibližné doby dozrávání nic nevím, bych raději nekupoval.

4) Každý pěstitel si rozhoduje o rozvržení zahrady na tu či onu část, stejně jako o náhradě nevyhovujících ovocných druhů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (199) - 243.253 (?), 19.3.2016 21:19

Ja mam nektarinku neskoru a som s nou dost nespokojny, kym dozreje tak vacsina plodov podlahne monilii, vedla stojacie broskyne nie. Mi to pripada ze tym ze nektrinka ma hladku supku, tak ju hned lahko nacne hocijaky hmyz a uz to zacina hnit. Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 34.159 (?), 3.4.2016 20:44

Provedl jsem u vysazených broskví vpostřik Kuprikolem a Sulikolem ve směsi po 20 březnu. Netrpělivě čekám, jak boskve vyraší, jestli bude kadeřavost. Cresthaven je slabší, mám trochu podezření, že to nezvládne.Pod stromky jsem rozhodil síran amonný, doufám, že neudělá víc škody jak užitku.Ještě se chystám ke stromkům přidat mulč ze slámy.

Jinak jsem byl dnes na výletě s rodinou v Pavlově pod Pálavou. Překvapilo mě, že jsem v zahradách viděl poměrně dost broskvoní, když je zde podklad vápencová skála a půda bude jistě dost vápenitá. 

Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.244 (?), 28.10.2016 19:58

Dobrý den,

Broskve rostou všechny pěkně, kromě Cresthavenu, který měl zřejmě nevyzrálou a tím přemrzlou korunku už ze školky. Vyrazil z oček těsně nad místem očkování, letorosty jsou ale žluté, chloróza jak vyšitá. Počítám, že letošní zimu nepřežije. 

Přes počáteční opožděný start (ale to mohlo být i zničeným kořenovým systémem, kde nebylo vůbec drobné vlásnění) se zatím jeví podnož GF 677 jako nejvitálnější, růst je skoutečně impozantní, listy jsou i dnes na konci října krásně zelené a neopadávají. Broskev na St.Julien už shodila všechny listy.Ještě jeden postřeh, na BSB 1 se opravdu objevily příznaky chlorózy i přes jinak pěkný růst.

I když se mi vůbec neprojevila kadeřavost, velmi mě trápila jiná choroba - zřejmě suchá skvrnitost, lístky byly samá dírka a ty starší samovolně opadávaly. Tato chorba se projevila na všech broskvích, nejvíce ale řádila na Superqueen, která byla v srpnu téměř bez listí.Nevím co s tím, Kuprikol se Sulikolem ani Ridomil nezabraly, příště zkusím Horizon.

Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.10.2016 22:13

To, že listy neopadávají, nevidím jako výhodu. Spíš jako riziko, že dřevo do příchodu mrazů řádně nevyzraje. Sám bych raději chválil podnože, které ukončují vegetaci dřív, např.  jako Vaše St. Julien.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 16.244 (?), 30.10.2016 20:42

Dobrý den,

děkuji za reakci. Na tom, co říkáte o výhodně včasného ukončení vegetace je samozřejmě kus pravdy a platí to zejména v chladnějších oblastech.

Podle místních poměrů teplého, suchého jihu Moravy s jílovitou půdou a obsahem vápna, kde v sousedství rostou bujné mandloně bez chlorozy, se ale zdá, že broskvomandloň GF 677 by mohla být dobrou volbou, ale nechci chválit den před večerem, lépe ukáže čas. Pan Leiss, od kterého jsem kupoval letos roubovaný tomel Gora Goverla na virgianě mě říkal, že v našich poměrech ukončuje virgiana vegetaci dříve než lotus a že na poměry Jižní Moravy to nemusí být výhoda, protože tomely narostou na lotusu větší kvůli delší vegetační době takže asi tak.

Pro zajímavost uvadím, že ve dvou předcházejících teplých zimách mě opadali mladé asi 4 - leté jabloně až před vánoci na konci prosince, fíkovník 4 roky ve volné půdě zatím nikdy nezmrzl.

Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 16.244 (?), 6.4.2017 22:05

Zdravím opět po mrazivé zimě, broskve krásně rostou i kvetou, vyjímou je pouze Creshaven ale svůj boj nevzdal a živoří dál. Letos jsem provedl 3 postřiky 1. Kuprikol+Sulikol na zač. března, 2. v půlce března Sulkou a 3. na zač. dubna Horizonem. Doufám, že se tak zbavím dírkovitosti, resp. suché skvrnitosti nebo co je to za k... u. Jsem v pokušení, jestli na broskvích nechám pár plodů, aj dyž by se to v druhým roku nemělo...

Škoda, že nemám čím fotit, s fotkami by to bylo zajímavější. Tak se aspoň sám chodím kochat rozkvetlými broskvoněmi, meruňkami atd. Manželka mi slíbila, že mě něco nafotí (nechám, až budou plody), docela se pobavila, dyť nemusí živit enem Facebook...

Fíkovník, jak se zdá, zimu nerozdýchal a vypadá to, že po 4 bezproblémových letech zmrzl komplet.

Karel JM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 243.44 (?), 13.5.2017 10:22

"Fíkovník, jak se zdá, zimu nerozdýchal a vypadá to, že po 4 bezproblémových letech zmrzl komplet." Komplet alebo len odmrzol od koreňov a bude vyháňať z koreňov nanovo? Zriedkavo vymŕzajú do hĺbky aj s koreňmi a ak áno tak asi treba dať inú odrodu.

Robert_K

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 16.244 (?), 13.5.2017 21:46

Dobrý den pane Roberte,

Nadzemní část zmrzla, již dříve jsem četl, že vyrazí od kořenů. Nic se nedělo, ale včera jsem zjistil, že v dolní části kmene raší pupeny, takže zřejmě obrazí od spodu. Já si na fíkovníku nezakládám jako na své prioritě, takže ho nijak nezakrývám na zimu. Větší obavy mám meruňku LESKORU, která má podezřele málo listů, obávám se, zda neodejde na mrtvici (apolexie). Omlouvám se za moji odbočku od broskví k fíkovníku ameruňce.

Před týdnem jsem zjistil, že nektarinka TENA nebude nektarinka, protože plůdky jsou chlupaté, takže mohu potvrdit zkušenosti jiných diskutérů, že u některých prodejců se nelze spolehnout na odrůdy, kdoví co to je za odrůdu, ale nektarinka TENA to určitě není. Kdoví jak jsou na tom s pravostí ostatní odrůdy v této loterii školkařů.

CRESTHAVEN má kanárkově žluté listí, už vážně uvažuji, že ukončím jeho trápení a provedu euthanasii a seženu jinou broskev, ale tentokrát poučen z krizového vývoje tentokrát na jiné podnoži než BSB 1, v úvahu přichází GF 677, mandloň, St. Julie nebo Adesoto.

Můj známý, kterému jsem dovezl Benedicte na St.Julien, si pochvaluje tmavě zelené listí, koupil i Redhaven na broskvi, potvrdil mi horší růst i světlejší chlorotické listí... závěr je ten, že u nás na Velkopavlovicku je příliš zásaditá a těžká půda na broskvové podnože, ale samozřejmě jinde, kde je kyselejší a lehčí zem může být vše jinak.

Karel JM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 13.4.2018 15:52

Tak co jste zasadili za odrůdy? Pochlubte se. A nakoupili jste něco ze Spomyšle?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika