Broskvoň a nektarinka odolná více kadeřavosti?



   Předchozí příspěvky  |  <  6   
         
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 130.150 (?) 
28.7.2020 0:46

Prosim ignorujte vsetky marketingove informacie o udajnej odolnosti broskyn voci kuceravitosti. Je to PODVOD. Ak im uverite, budete sklamani tak ako ja. Veril som, ze je to mozne, skusil som to a zistil, ze to NEfunguje. Broskyne musite striekat proti kuceravitosti, vsetky odrody. Zmierte sa s tym.
Dobra sprava je, ze staci 1-2 postreky rocne, to STOJI za to.

Takze ak novinky propaguju ako odolne voci kuceravitosti, ignorujte to, alebo este lepsie zvyste ostrazitost - chcu vas presvedcit falosnymi slubmi.

Kupujte radsej rokmi overene, osvedcene odrody, novinky su vysoke riziko sklamania. To je naozaj len pre silnych skusenych pestovatelov - zberatelov.
Jedine odrody - udajne odolne, ktore ma nesklamali su
Jayhaven a Spring Lady.
Ale NIE odolnostou, treba STRIEKAT aj TIE, ale komplexnymi dobrymi vlastnostami v porovnani s overenymi klasikami.
Sklamali Vistarich, Royal Glory, Avalon Pride - nevidim ziaden dovod ich uprednosnit pred klasikami, prave naopak.
Solidna je z "odolnych" je este Benedicte, ta je naozaj vyrazne odolnejsia kuceravitosti ako priemer (striekat urcite odporucam aj ju) a aj ine vlastnosti ma solidne... ale urcite by som radsej zvolil napr. Cresthaven ako ju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 196.17 (?), 28.7.2020 11:49

To jsem rád, že jste zase tady, pane roni. Přidáte i nějaké fotky? Můžu potvrdit zvýšenou odolnost u Benedicte, Primissima Delbard i Redwinu a Amsdenovy.  Z těch žlutomasých bych asi taky souhlasil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 59.252 (?), 10.5.2021 19:28

Tak mám třetím rokem broskev Redhaven a nektarinku Stark Red Gold. Redhaven plodí šíleně - je nutná probírka plodů i na tak malém stromku - kadeřavost příjemně překvapila - bez postřiku 2 listy. Stark Red Gold, vynikající obrovské plody, ale bohužel - bez postřiku 90 procent listů napadeno. S postřikem tak 40. Už jsem byl zoufalý, tak jsem aplikoval postřik injekční stříkačkou do pletiva stromku a omotal kmínek a větve měděnými drátky, tak jsem letos zvědav. Možná by chtělo zkusit při výsadbě nových stromků omotat kořeny zoxidovaným měděným drátem, poněvadž všechny přípravky jsou na bázi oxidů mědi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 247.151 (?), 29.5.2022 16:23
Môžem potvrdiť vyššiu odolnosť Primissimy Delbard. Proti kučeravosti nestriekam. Tento rok je Primissima v podstate bez kučeravosti. Odtrhol som možno 1-2 kučeravé lístky z celého menšieho stromceka. Broskyňa Luna podobného veku, kúsok ďalej od Primissimy mala tento rok kučeravých odhadom tak 40% listov. Minulý rok to bolo ale horšie - Primissima mala kučeravých odhadom cca 15-20% listov, Lunu som musel otrhať možno z 3/4. Primissima Delbard mi vychádza ako odolnejšia broskyňa. Igor
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 30.5.2022 11:35

Primissima a Redwin netrpěly kadeřavostí vůbec i bez postřiků. Teď už mám jen Amsdenovu a kadeřavostí netrpí rovněž. Luna s Albatrosem jsou letos čisté, ale ošetřit se musí vždy. Benedicte má sem tam nějaký okraj listů mírně zkadeřený. Stejně je na tom Snow Queen i Super Queen ale ty se musí ošetřovat důkladně na rozdíl od Benedicte. Stejně tak Benedice II "(Michelini)". K2 bez kadeřavosti.

Amsdenova
Amsdenova
Albatros
Albatros
Benedicte
Benedicte
Benedicte
Benedicte
Luna
Luna
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.58 (?), 31.5.2022 16:04

Keď som pred rokmi čítal niektoré témy na fóre o broskyniach, tak sa myslím objavovali aj názory, že Amsdenova nie je až taká odolná ako sa o nej tvrdí a že určite treba striekať. Nakoniec som teda do nej nešiel, skúsil som vraj najchutnejšiu bielodužinatú broskyňu - Lunu a papierovo veľmi odolnú a skorú Primissimu Delbard. Zatiaľ som teda žiadnu z nich z vlastnej úrody neochutnal (tento rok to vyzerá zatiaľ nádejne), ale Luna teda odolná moc nie je a Primissima zrejme je, toľko moje vlastné pozorovania. Redhaven mám na záhrade tiež a ďalší bez postreku máme v blízkom okolí, a ten radšej ani nespomínam - je spoľahlivo kučeravý 2 roky po sebe v podstate komplet. Benedicte je už pre mňa nezaujímavá, keďže Redhaven u nás dozrieva niekedy v 2. polke augusta a v septembri už je počasie všelijaké. Redwin sa asi zohnať nedá a čo mám načítané tie vlákna, tak chuť tiež nič extra. Ako sú na tom s kučeravosťou napr. Harbinger, Springcrest prípadne Springtime? Tieto odrody ma v minulosti viac zaujali. Treba povinne striekať? Igor 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 31.5.2022 20:20

Amsdenova je proti kadeřavosti dobře odolná. Je pozdnější než Redwin a Primissima a z nich nejkvalitnější. Ovšem malé Primissimy dozrávající už koncem června byly díky své ranosti u mě velice oblíbené. Albatros ani Luna kadeřavost nemají, ale byly ošetřené několikrát. Amsdenovu jsem maximálně jednou přetáhl mědí. Springtime mám druhý, ale tento má miskovité květy, takže nevím. Já bych Vám, pane Igore, doporučil Jayhaven. Kadeřavost žádná, navíc je to kvalitní žlutomasá broskev. Já ho mám z Klivie BA, jinak se běžně neprodává. Harbinger má letos kadeřavost poměrně značnou, naopak Springcrest žádnou. Ošetřované byly stejně a nejsou to nijak velké stromy. U Harbingeru je i Harnas a Sugar Time a ty jsou rovněž bez kadeřavosti. Royal glory a Majestic také čisté. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 55.168 (?), 1.6.2022 14:33

Ďakujem za tip na Jayhaven. Možno časom skúsim ešte tú Amsdenovu a u Luny ešte skúsim urobiť pokus - náter vápnom v predjarí, či to bude mať nejaký, hádam pozitívny vplyv. Ja viem, že sa tvrdí, že natieranie vápnom nemá žiadny pozitívny efekt na ochranu pred hubovými chorobami... ale trochu s tým pokusníčim a zatiaľ to nevyzerá až tak zle. Začalo to natieraním starých, lišajníkmi porastených kmeňov jabloní - po natretí lišajníky opadali. Potom som čírou zhodou okolností, začal natierať v zime marhuľu, aj to len kvôli tomu, aby dlhšie na jar spala a neprebúdzala sa na jar príliš skoro. Bol to mladý stromček, tak som ju natrel celú, kmeň + každý konár, až bola celá biela. A stalo sa, že som ju na jar zabudol postriekať proti spále - a nič sa nestalo, žiadna spála neprišla. Tak som ju začal natierať vápnom cez zimu už automaticky, poctivo komplet celú (kým je malá sa to dá) a už som ju potom v predjarí vedome ani nestriekal proti spále. A zatiaľ 2 roky po tomto ošetrení žije a spála v podstate žiadna. Možno náhoda?!? Možno. Tento rok som mal prvýkrát iba 2 krátke uschnuté konáriky, aj to viem, že som ich nenatrel, lebo to boli tenke jednoročné výhonky a nechcelo sa mi s nimi babrať. Odstrihol som ich a vybavené. Popri marhuli som v ďalšom kroku začal natierať aj višňu, tiež komplet - je malá, dá sa to a tiež ju nestriekam proti spále a tiež zatiaľ žije a u nej spála zatiaľ žiadna. Ďalej som si za minulé roky všimol, že u sliviek mi cez zimu občas "zahnívajú" nejaké púčiky, hniloba mi potom ohrozuje konáre. Potom na jar musím ošetrovať. Túto zimu som si overil, že preventívne natretie silným vápnom akokeby ošetrilo, vydezinfikovalo poškodené miesto, hniloba sa ďalej nešírila, aj tak som miesta na jar ošetril. Možno som si z toho vápna urobil tak trochu náboženstvo a možno je to všetko náhoda, ale vravím si, že to vápno možno skúsim aj u tej Luny. Dva roky som ju nestriekal a vždy trpela kučeravosťou. Možno ju natriem v predjarí silnejším vápnom a uvidím, čo sa stane, či to bude lepšie, či ju náhodou z toho neporazí. Mám ju na broskyňovej podnoži, tá podnož z toho vápna asi nebude nadšená, ale možno to predsa len skúsim. Ďakujem za tipy na broskyne. Sorry za off topic. Igor 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika