A čo povedať o minuloročnej broskyňovej sezóně? Jak jste s ní byli spokojeni Vy? Zaujala mě Milošova nespokojenost s kvalitou plodů odrůdy Harbritte, kterou jsem tady léta "ospevoval"(viz.vlákno Harbritte je nejlepší). Pravděpodobně to koresponduje s nověji uváděným názorem, že Harbritte se hodí už jen do pěstitelsky teplejších oblastí. Dříve se naopak uvádělo, že Harbritte může kompletně nahradit odrůdu RH a v některých vlastnostech jí i překonává. Tímto překonáním se možná mělo na mysli nepřeplozování odrůdy, jako je tomu u RH a tím menší pracnost s případnou probírkou. V souladu s názorem pána Paľa a s papírovými předpoklady dlouhodobě uváděnými, bych vyhodnotil jako nejlepší kvalitu plodů v minulém roce u odrůdy s názvem Halehaven. Otázkou zůstává jestli bude odrůda poskytovat takto vysoce kvalitní plody každým rokem, nebo zhruba jen jednou za čtyři roky, jak někdo myslím uváděl ve vlákně Halehaven a Fairhaven. Velmi pozitivně také zaujala vysoká chuťová vyrovnanost většiny plodů ze stromu, kdy v tomto ohledu předčil Halehaven i mnou chválenou Harbritte. A čo povedať k chuti plodů? I když se to někomu možná nelíbí, tak použiju opět výraz "plná chuť". Někdy se stává, že předčasně ponechané plody na mladém stromku, nebo plody na přeplozeném stromě mají chuť naopak "prázdnou, či jalovou". Tyto plody trpí nedostatkem cukrů i aromatických látek. Halehaven byl jak dostaečně vyrovnaně sladký, tak i aromatický. Byla to jakási mírně aromatická, plná nasládlá chuť. Favorita Morettini 3, Michaela, či Red heaven v jeho nejlepší kvalitě, dokáží možná poskytnout ještě více aromatičtější chuť, ovšem Halehahaven má možná vyšší kvalitu dužniny, jako je tomu u pozdněji dozrávájících broskví. Momentálně bych vyhodnotil minuloroční Halehaven jako nejjakostnější broskve, co jsem kdy jedl. Promiňte, ale opravdu se tato decentně-dezertní chuť těžko popisuje.