Nevím, kolik o genetice znáte, já tedy nic moc. Ale je fakt, že vyšlechtit = křížit = rozmnožit opylováním nějakou super odrůdu je velmi obtížné. Právě díky mechanismům toho principu. Takže můžete vyšlechtit velmi chutné rajče, ale bude třeba náchylné k chorobám, nebo bude mít malý výnos. Podobně vyšlechtíte velmi odolný brambor, ale chuťově nebude k jídlu. Prostě příroda nemá ráda supermany. Experimentovat se semínky brambor přece můžete sám, když Vás to zajímá. To že se brambory pro produkční využití množí vegetativně je dané výhodností tohoto postupu. Šlechtění se ale provádí generativně a trvá to dost dlouho, to snad víte. Pokud jde o množství odrůd kdysi a dnes pěstovaných, kdo to "kdysi" spočítal? Je 200 odrůd mnoho, nebo málo? Kdo určuje správné množství odrůd čehokoli? Kolik z těch 7000 odrůd bylo hospodářsky rozumně využitelných (skladovatelnost, chuť, trvanlivost, struktura)?