Výsadba břečťanu na zimu

host - 217.149 (?)
16.11.2009 18:15

Ak by bola sucha zima nezabudnite poliat.  Castou pricinou vymrznutia rastlin je aj oslabenie z dovodu nedostatku vody. V novembri zasadena rastlina nebude mat dostatocny korenovy system, moze byt slabsia.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (143) - 242.192 (?), 14.11.2009 21:32, zobrazeno: 13107x

Moc poprosím o vaše názory. Chci kolem cca 50m pletivového plotu vysadit břečťan. Kvůli sousedům. Vycházíme dobře, ale znáte to :)

Už jsem se dočetl, že je dobrý postup zahrabat šlahouny a nechat koukat lístky. Je možné to provézt teď (půlka listopadu)? Nebo doporučujete počkat na jaro? Resp. mně zajímá, jestli je možné to udělat teď. Mám k dispozici pár dělníků, kteří mi pomohou. Na jaře na to budu sám...

Ještě mně zajímá jak zahnojit? Mám k dispozici cca 10let vyzrálou močůvku. Běžně ji ředím čas od času cca 1:20 do zálivky. Co myslíte že to udělá s břečťanem? Vše ostatní roste jak divé. Tak bujný a sladký hrášek nikdo v okolí neměl :)

Mockrát děkuju za každý názor a poznámku.

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 15.11.2009 20:42

Nevim jak se to ma delat spravne, ale take jsem na jednou podzim narezal brectan a zasdil, dari se mu vyborne. Ten prvni rok tedy moc nepovyroste, ale jakmile vyrazi, je k nezastaveni. Za pokus nic nedate, pustte se do toho. V nejhorsim na jare zasadite znovu...

A nehnojil bych jej ted' vubec.

host - 217.149 (?), 16.11.2009 18:15

Ak by bola sucha zima nezabudnite poliat.  Castou pricinou vymrznutia rastlin je aj oslabenie z dovodu nedostatku vody. V novembri zasadena rastlina nebude mat dostatocny korenovy system, moze byt slabsia.

host - 233.160 (?), 16.11.2009 19:10

Dobrý den, připojuji se k předchozím radám, doba je vhodná, zalívat, nehnojit. Jen se chci zeptat, jaké jsou další podmínky pro výsadbu - břečťan jste si zřejmě vybral, protože neopadává, ale je vhodnější do polostínu - stínu. Na výsluní a do sucha bych případně volila jiné rostliny. S pozdravem Jana K.

Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (143) - 242.192 (?), 16.11.2009 19:48

Přesně jak říkáte - protože neopadává. A taky mám tak nějak neomezený přísun sazeniček zdarma. Polostín máme. Jen na několika místech bude dlouho na sluníčku. Snad to snese.

Ještě vás poprosím - co by jste doporučila jako alternativu?

host - 3.83 (?), 16.11.2009 21:52

Alternativu neřešte, nedaleko mám na očích dům porostlý břečťanem kolem dokola ze všech stran a to tak dokonale a rovnoměrně že nepoznáte, která světová strana je vlastně ta jediná vhodná :-)). Sever-polostín, jih-přímé slunce - všechno jedno, z každé strany dokonalý vzhled a kondice.

host - 233.160 (?), 17.11.2009 18:54

Dobrý den, alternativu opravdu neřešte, pokud ho vysadíte do polostínu. Břečťan obecně má ale raději vlhčí prostředí, takže pokud to "nedaleko na očích" není zrovna na Pálavě, může samozřejmě růst i na slunci. A taky záleží na odrůdě, podle toho je i vzrůstný. Předpokládám ale, že máte ten "obyčejný" zelený. Otázka je, proč chcete břečťan, kromě zdroje sazeniček  - jestli se Vám nechce hrabat listí, nebo se na sebe se sousedem koukat. Tak byste se měl připravit i na to, jak bylo výše psáno -jak břečťan vyrazí, je k nezastavení - takže časem budete stříhat břečťan nejen Vy, ale i soused . S pozdravem Jana K.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 233.243 (?), 17.11.2009 21:20

Také si chci nechat porůst plot břečťanem. Někde jsem četla, že bobule jsou prudce jedovaté. Soused má za plotem berany a kozu. Nestane se jim něco, když mi ten břečťan náhodou okoušou?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz