Problém s tůjemi



host - 55.140 (?)
8.4.2008 20:33

Když někdo dělá v zahradnictví 20 let, asi to nebude instalatér.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 151.203 (?), 8.4.2008 21:25

To že někdo vystudoval, ještě z něho nedělá odborníka ve svém oboru. Má jen úřední doklad, že má jistou kvalifikaci.

A navrhnout podle toho co si přeje zadavatel? To už napsal Gogol - myslím, že to byla povídka Portrét, či Obraz.No raději  - bylo to o nadaném malíři, který maloval to co chtěli zadavatelé. A konec si přečtěte sami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 210.26 (?), 12.4.2008 11:38

Architekt nemá v žádném případě pouze povinnost udělat, co investor chce, to nemusel nic studovat. Právě proto že je v určitém oboru vzdělán a má více informací než zadavatel (proto si asi dotyčný najal, předpokládám), a ty by měl uplatňovat. A stejně jako on není pouze tupým vykonavatelem utkvělých představ někoho, kdo platí, stejně tak (právě z titulu vzdělání a inteligence) nevnucuje investorovi své představy. Jde o diskusi a nějaký konstruktivní výsledek. V opačném případě by si mohli architekti stavět pouze vzdušné zámky, investoři by se naopak mohli vrátit k socialickému "sám sobě stavitelem".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 221.138 (?), 8.4.2008 18:55

Dobrý den. Už jsem původně nechtěl reagovat, ale ještě jednou budu. Zabývám se projektováním zahrad od revoluce a měl jsem možnost jednat s velkým množstvím lidí, co si postavili skutečně různé domy, nad jejichž architekturou by se možná spousta lidí chytala za hlavu, tak jak to čtu v příspěvcích. Když si ale poslechnete příběhy těch lidí, tak jste najednou někde jinde. Jsou to třeba potomci lidí, kterým byl ukraden a zase vrácen původní majetek a oni si chtějí splnit sen o pěkném bydlení, který si v době perzekuce nikdy nemohli dovolit. Jsou to příběhy neuvěřitelně tvrdě pracujících rodin, jejichž úsilí je korunováno postavením právě onoho domu. Jsou to historky, které prostě nedokážete ani vymyslet, dokud je neuslyšíte. O obrovském ponižování ze strany úřadů jenom proto, protože ta rodina chodila v neděli do kostela. Jak myslíte, že vznikla ta výsadba stříbrných smrků? Myslíte, že to byl nevkus všech lidí? Ale kdepak. Prostě se jinde rozhodlo, že se něco udělá pro zeleň v nějaké obci, vyfasovaly se rostliny a šlo se bez rozmyslu sázet. A když si ve svém věku 55 roků přečtu příspěvek o děsu a hrůze, kterým má působit výsadba, tak se musím jenom pousmát. Děs a hrůzu si představuji jinak. Například, když mé manželce vyhrožovali, že se děti nikdy nedostanou do škol... Přeji všem nadhled a toleranci. Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.133 (?), 8.4.2008 19:50

No to je možné. Nikdo tu netvrdí, že všichni majitelé těchto skvostů jsou nemorální.  Je to otázka výchovy a vkusu. Tolerance je hezká věc. Pokud se drží v satelitech u velkých měst a myslí si, že se jim tam bude žít pěkně, je to jejich věc.

Pokud se začnou tyto skvosty objevovat ve vesnicích nastává problém.  Trochu mě to připomíná období, kdy se stavěly šumperáky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 106.130 (?), 8.4.2008 20:06

Ve zkratce asi tak, ztotožňuji se s vaší glosou. Osobně znám několik lidí, kteří jsou po osmi letech z takového "vysněného" bydlení v satelitní zástavbě nešťastní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 106.130 (?), 8.4.2008 20:03

Myslím si, že nevkus nelze ospravedlňovat nějakým životním příběhem. A pokud mluvíte o nadhledu a toleranci, pak jsou to právě tyto dvě věci, které "architektonickému" stylu i vizuální podobě satelitních městeček chybějí především. Nenápadité unifikované naddimenzované domy, které jsem výše popsal, svým měřítkem a hmotou zcela netolerují prostor, na kterém stojí. O nadhledu a odstupu si jejich majitelé můžou tak maximálně někde přečíst. Nejlépe ve výkladovém slovníku. Pokud vás to uklidní, můj dědeček strávil několik let v komunistických lágrech - znáte-li film Všichni dobří rodáci, postava Radoslava Brzobohatého, sedlák František, byl přesně mým dědečkem Františkem - postupně likvidován komunisty za to, že chranil svůj majetek a sdružoval ostatní proti vytvoření JZD. Asi chápete, že jsme se do roku 1989 muslei mít všichni "skvěle" a co nám a v jakém stavu soudruzi v roce 1990 vrátili. A protože jsem hluboko v krvi obyčejný sedlák, používám i selský rozum. Dále pro vaši informaci: velmi dobře se živím polygrafickou přípravou, ne sedlačinou.  Asi byste to nečekal, ale nadhled a tolerance mi nechybí, přesto nebydlím v nějakém "vysněném" nevkusném obydlí z katalogu hrabivého developera. Zpět k tématu: stříbrný smrk je nepůvodní dřevina ze severní Ameriky, kterou v parcích a zahradách v 19. století vkusně umisťovali bohatí a oduševnělí lidé, a bylo to krásné. U nás nadivoko v 60. a 70. létech dělnická lůza. Myslím si, že v tom je ten rozdíl. Proboha, žijeme zase v celkem normální době, tak se nechovejme jak ta šedivá normalizační chamraď. Buďme vkusní, přemýšliví, kreativní a jenom ne všichni stejní a unifikovaní. Nemějme jeden jako druhý takový domek obehnaný tůjemi postavený v místě bez sociálních vazeb a stříbrnou oktávku tédéííí (čímž to nikomu neupírám, pokud je to jeho nepoučená volba). Ale jde to i jinak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 55.140 (?), 8.4.2008 20:31

Dobrý večer, všichni se jako šedivá normalizační chamraď nechovají. Někdo si raději postaví kolem domu dvoumetrovou zeď.  Ani se nedivím. V dnešní době plné zloby a závisti. V životě ně nenapadlo, kolika lidem vadí tůje nebo stříbrné smrky. Nebo taky, že má někdo na domě vikýře či balustrády. Že se stromy vysazovaly v té či oné době - to znamená, že proto nejsou hezké? A kdo prohlašuje, že jsou tůje nevkusné - máte snad patent na to hodnotit co vkusné je a co není..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 106.130 (?), 8.4.2008 20:56

Unifikovanost a jednotvárnost, která nerespektuje nic kolem, je nevkus. Nebo si to najděte v nějakém výkladovém slovníku. Čeho je moc, toho je příliš. Můj text jste parafrázoval jako nějaký brežněvovský politický poradce, blahopřeju. Pokud vám 40 let socialismu v naší zemi připadalo vkusných, a vaše reakce se tak dá parafrázovat, řadíte se přesně mezi tu šeď (která vždy tvoří páteř totalitních systémů). Dvoumetrová zeď kolem domu je opravdovým atributem tolerance a nadhledu - podle vás. Můj příspěvek jde bohužel za vaše rozlišovací schopnosti, pokud jste jej ani nedokázal přečíst a reagovat na to, co v něm stojí, ale pouze na to, jak jste si to pro sebe semlel v hlavě. Ale nezoufejte, vás nepoučených je šťastná většina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.13 (?), 5.4.2009 10:19

Stálezelených kultivarů, vhodných k řezu a úpravám a k oddělení ovocné a odpočinkové části, třeba od vjezdu na parkovací místo, či garáže je málo a mezi listnatými na malou zahrádku je to děs běs. Navíc třeba Brabant patří mezi ty nejméně náročné a navíc nejlevnější. Vydím to na Zeravy a Cypřišky. Je to rozhodně lepší a hezčí než oddělení neprůhledným plotem ať je to plech, beton, zdivo, či dřevo. Ale tisíc lidí a tisíc názorů. J.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 55.140 (?), 8.4.2008 20:33

Když někdo dělá v zahradnictví 20 let, asi to nebude instalatér.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika