Kdo mi poradí?

host - 151.203 (?)
7.2.2008 23:20

To záleží jak velké sazenice si koupíte. Všeobecně semenáč roste pomaleji, než řízkovanec. Ale semenáče skoro nikdo nepěstuje. Potom záleží na kultivaru, menší logicky rostou pomaleji. Další drobnost je v kvalitě půdy, množství vláhy a celkového stavu stanoviště.  No a potom na rozhodnutí, zda tis chceme nebo ne. Rychlost růstu je potom už menší problém Všeobecně ale roste pomaleji než thuje, ale při správné péči je několika násobně hezčí než z těchto cypřišů.  Myslím si, že zda dorostou své výšky o tři či čtyři roky není s ohledem na jejich estetický vzhled a schopnost zmlazení (opravy špatného střihu) podstatné. Tu chvíli než tisy dorostou do své výšky můžeme nahradit nějakým technickým prvkem (zajistit intimitu části zahrady - pergola s rychlou popínavkou, zástěna apod.).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 174.94 (?), 6.2.2008 17:00, zobrazeno: 10996x

Chtěl jsem se zeptat zda někdo neví za jak dlouho přibližně vyroste do dvou metrů živý plot z tisu a jak by měli být keříky vysázené daleko od sebe. Za odpověd předem děkuji.

host - 1.3 (?), 7.2.2008 10:12

Tis roste pomalu, udává se 10 až 15 cm za rok, na metr stačí 2 rostliny.

host - 151.203 (?), 7.2.2008 23:20

To záleží jak velké sazenice si koupíte. Všeobecně semenáč roste pomaleji, než řízkovanec. Ale semenáče skoro nikdo nepěstuje. Potom záleží na kultivaru, menší logicky rostou pomaleji. Další drobnost je v kvalitě půdy, množství vláhy a celkového stavu stanoviště.  No a potom na rozhodnutí, zda tis chceme nebo ne. Rychlost růstu je potom už menší problém Všeobecně ale roste pomaleji než thuje, ale při správné péči je několika násobně hezčí než z těchto cypřišů.  Myslím si, že zda dorostou své výšky o tři či čtyři roky není s ohledem na jejich estetický vzhled a schopnost zmlazení (opravy špatného střihu) podstatné. Tu chvíli než tisy dorostou do své výšky můžeme nahradit nějakým technickým prvkem (zajistit intimitu části zahrady - pergola s rychlou popínavkou, zástěna apod.).

host - 218.85 (?), 30.3.2008 7:32

Chtěla bych živý plot z tuje malonyana.Ráda bych si vysázela rovnou 180-200cm vysoké rostliny, jak daleko od sebe je mám vysázet?Děkuji za odpověď

host - 151.203 (?), 30.3.2008 17:47

A proč chcete thůje? nemáte pocit, že jsou jiné dřeviny, které splní stejnou funkci, navíc poskytnou potravu ptákům, v průběhu roku mění svoje estetické prvky apod. No a pokud si je chete zasadit, tak v této velikosti)a ceně coje asi drobnost) je dávejte tak, aby se jednotlivé sazenice dotýkaly.

host - 10.161 (?), 15.5.2008 11:02
Prosím o radu, jaký živý plot dát na místo, kde je celý den slunce. Od rána do večera, je to louka, kterou potřebuji jakoby přepůlit a chtěla bych, aby byl hustý a možná i zelený i přes zimu. Nejraději bych, aby rostl špíš rychleji. A ještě prosím, kdo mi poradí, jak se sází a jak ho pěstovat? Předem děkuji.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 15.5.2008 11:31

Čilimník, hlodáš, janovec, šípek, aralka ostnitá, ptačí zob, dřišťál Juliin, jalovec, skalník, zimostráz, mochnovec, tavolník, svída. Většina na zimu sice opadává, ale skrz  "roští"  se sotva co prodere. A všechny vydrží sluneční úpal, krásně kvetou a vůbec...

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 15.5.2008 11:42

Já bych tam šoupla břečťan - sice roste pomaleji, ale za čas ho bude všude hafo...

host - 115.31 (?), 15.5.2008 11:46

Naprosto souhlasím s Hráběnkou! Přimlouvám se za přírodní smíšený plot a ne další tůjoviště. D.

host - 229.90 (?), 15.5.2008 13:09

Já mám živý plot z habrů, sázela jsem je před 3 roky asi 30 centimetrové, ted´ jsou vysoké něco přes metr.Je na něm staré listí celou zimu, než ho na jaře nahradí nové.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz