dlouhý živý plot
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 121.251 (?), 13.7.2007 10:34, zobrazeno: 7656x
Ahoj všichni, prosím o radu - na Vysočině vlastním zahradu s domem na vesnici, která jednou stranou v délce asi 60 metrů sousedí se silnicí. Není zde nijak enormní provoz, ale pozemek je o 1,5 metrů pod její úrovní (tzn. prach a možnost zasolení). Chtěl bych zde vysázet živý plot, který, z výše uvedných důvodů, by měl být vysoký minimálně 2,5 metru. Jsem z toho již opravdu nešťastný, protože každý doporučuje něco jiného - tůje, habr, keře atd. Je mi už opravdu jedno, jestli se bude jednat o plot stálezelený, opadavý, střihaný, nestřihaný. Nedovedu si ale moc představit např. tůje - po dosažení požadované výšky a jejím sestřihání by to asi nebylo moc vzhledné. Byl jsem již rozhodnutý pro habr, ale bylo mi řečeno, že pro dosažení pěkného vzhledu a dostatečné hustoty se musí ihned po výsadbě každý rok stříhat. Tím mnou požadovanou výšku dosáhne tak za 10 let a to se mi zdá docela dost. Bral bych tak poloviční dobu, tj. 5 let. Poslední doporučení jsme dostal na použití Tavoly kalinolisté (Physocarpus opulifolius Diablo) - máte s jejím použitím nějaké zkušenosti? Ještě bych měl dodat, že se jedná o průměrně větrné místo s celodenním sluncem a půda je také běžná. Mnohokrát děkuji za vaše reakce. Lulu
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247), 13.7.2007 11:21
Mám několik desítek metrů živého plotu. Pokud není stříhání plotu Váš koníček doporučuji následující řešení. Použijte kombinaci Psího vína a břečťanu - Psí víno nádherně bujně roste, pokud budete disponovat dostatkem sazenic (kdo psí víno má, nebude mít problém dát na jaře desítky sazenic) poroste Vám plot během roku(!) až dvou - Psí víno je bujné, dobře zachycuje prach a je nádherně neprůhledné, pokud ho trochu pohnojíte budou se dít věci.. Na zimu samozřejmě opadá. Pokud mezi něj zasadíte břečťan, není nejdřív vidět, ale vzhledem k tomu, že je stínomilný, rychle začne růst.Posléze máte kombinaci - Psí víno přes léto, břečťan v zimě. Navíc břečťan, trvale zastíněný psím vínem nežene na jinak osluněném teritoriu "do keře"
Ps. na zahradě mám i "stěnu" z pyracanty. Je fajn, musí se ale stříhat, roste mnohem pomaleji a je samozřejmě choulostivá na sůl a bláto. Popínavky se nádherně rychle reparují.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 46.152 (?), 13.7.2007 11:56
Mám podobnou zahradu cca 50 m dlouhou podél silnice a kolem ní živý plot z větší části z habrů a z menší části z buků o výšce 2,5 m. Ze zahrady není vidět na silnici a naopak, každý ho obdivuje. Stáří živého plotu je 9 let, ale habrová část vysazena z cca metrových habrů dorostla do požadované výše (i přes každoroční zastřihování) už za pět let. Buky byly sázeny později a byly to maličké 10-20 stromečky, dnes mají svou výšku 2,5 m také. Se stříháním si nedělejte starosti, je důležité aby se plot zahustil, dále je nutné držet plot nahoře užší než dole, aby zespodu nevyholoval. Připadá mi, že habr je vhodný pro širší ploty, z buku se dá udělat užší plot, ale jednoznačně můžu doporučit oboje. Přes léto mají listy zelené, přes zimu suché, takže přes ně není také vidět, období bez listů je krátké.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.7 (?), 15.7.2007 10:35
Určitě máte pravdu, zároveň jistě budete souhlasit, že popínavky netrpí vyholováním (Sůl v zimě) a jsou odolnější a prakticky nevyžadují údržbu. Živý plot z dřevin je ale zase reprezentativnější a honosnější. Ale choulostivější a náročnější na údržbu.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|