Choroba na živém plotě (ptačí zob)

host - 177.190 (?)
16.9.2009 13:15

Dobrý den, mám úplně stejný problém. Těšila jsem se na krásný žluto zelený živý plot.Radost mně vydrží vždy jen krátce na jaře. Teď vypadká plot hrozně.

Je sice pravda, že ho příliš nezalévám, možná že větší zálivka by mu pomohla. Ale také jsem už plot stříkala proti plísni, hnojila,.. Už to asi vzdám a těch 20m keříků vykopu. Vypadají hrozně nevzhledně.  Lenka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Breha - (2) - 48.92 (?), 14.9.2009 10:59, zobrazeno: 13103x

Vážení, umíte mi poradit?? Již několik let se trápím se skvrnami na listech, které jsou hnědo-černé a vedou k zasychání listů i celých výhonů. Choroba je na jaře takřka neznatelná a postupem léta sílí tak, že koncem sezony je plot takřka průhledný. Zkoušel jsem kde co, na př.omlazení, přihnojování (cerrerit, NPK), postřik proti přezimujícím škůdcům (Oleokol) a výsledek je stále mizerný. Moc děkuji za radu-Břeha.  

Skvrny na listech
Skvrny na listech

host - 177.190 (?), 16.9.2009 13:15

Dobrý den, mám úplně stejný problém. Těšila jsem se na krásný žluto zelený živý plot.Radost mně vydrží vždy jen krátce na jaře. Teď vypadká plot hrozně.

Je sice pravda, že ho příliš nezalévám, možná že větší zálivka by mu pomohla. Ale také jsem už plot stříkala proti plísni, hnojila,.. Už to asi vzdám a těch 20m keříků vykopu. Vypadají hrozně nevzhledně.  Lenka

host - 49.39 (?), 16.9.2009 15:16

Jen tak mimochodem: toto určitě není ptačí zob, ale nejspíše pámelník (anebo zimolez? Není to dobře vidět).

Vypadá to na houbovou chorobu - skvrnitost listů. Postřik proti přezimujícím škůdcům je tudíž samozřejmě neúčinný. Účinný by měl být postřik nějakým fungicidem (ale jak dnes píše p. Janča na jiném vláknu, nyní již těžko účinný a opodstatněný).

Doporučil bych zjara živý plot sestřihnou co nejvíc, jak to Vy snesete, aby ho bylo možné co nejlépe ošetřit postřikem - fungicidy. Postřiky opakovat cca po 14 dnech a střídat přípravky; přidávat smáčedlo a listové hnojivo.

Josef.

Breha - (2) - 48.92 (?), 21.9.2009 12:07

Vážený pane Josef, díky za reakci - ten "ptačí zob" - je pouze můj dohad  - nejsem vůbec odborník a budu rád, když mi upřesníte co vlastně mám. Je to ten co má na podzim bílé kuličky. Rád udělám co navrhujete - uvítal bych podrobnější postup, nebo návod na nějakou literaturu, abych moc neotravoval. Ten živý plot je pro mně takřka životně důležitý (odděluje mně od cesty) a má cca 60m.Moc děkuji Břeha

Bílé kuličky
Bílé kuličky
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty