Bobkovišeň Novita

host - 228.86 (?)
17.9.2010 2:01
My je mame z Baumaxu v Hradci Kralove za 109 Kc (60-80 cm vysoke, zeme puvodu Holandsko). Jelikoz jsem videl Novity ve trech ruznych velkych zahradnich centrech (ne hobbymarketech), tak muzu rict, ze paradoxne v Baumaxu je meli nejlepsi (spise bych cekal opak a to jeste v zahradnickych centrech byla cena kolem 220 Kc za kus). Nase kere jsou jiz odspodu rozvetvene do min. 3 odnozi, ktere jiz jsou vespodu dost silne a zdrevnatele. Na me jako laika to pusobi dobre a bytelne, ale tim netvrdim, ze je to i dobre. Zalezi hodne na tom, jak se v konkretnim hobbymarketu o ty kere staraji. V letnanskem Baumaxu v Praze byly kere hodne povadle a nahazene v obrovske bedne v horizontalni poloze jeden ker pres druhej... Zatimco v hradeckem Baumaxu hezky vyorvnane a i laik hned na prvni pohled videl, ze je to pravidelne zalevane a svezi... Vse je o konkretnich lidech a jejich pristupu... Podle doporuceni ze zahradnictvi by se melo zastrihavat 1/3 rocniho zeleneho prisrustku a nestrihat do jiz zdravnatelych kmenu. Strihanim se ker rozvetvuje. Z meho laickeho pohledu pokud je ker od zacatku narostlej jenom do vysky bez rozvetveni, tak se zmohutneni keru jiz bude hure dohanet. Ale prosim berte me s rezervou, protoze jsem naprosty zahradnicky laik. Jinak co se sazeni tyka, tak jsem take vykopal rigol 40 cm siroky a 40 cm hluboky a ten se chystam vysypat nasledujici smesi (1/3 puvodni zeminy, 1/3 zahradnickyho sustratu a 1/3 raseliny kvuli kyselosti). Padne na to dost pytlu substratu, ale kazda sranda neco stoji... :) Jinak ty oblazky naspodu jsou hodne dobry napad. Asi ho tak zrealizuji, protoze ten jil ve hloubce 40 cm se chova jako nepropustny beton. Az to zasazim a zasypu, tak na to natahnu nejakou tkaninou kvuli zabraneni prorustani plevele a na to dam kuru. Napiste prosim take nekdo, kdo s tim mate jiz nejake opravdove zkusenosti. Zajimalo by me, jak daleko od sebe to sazite, jak daleko to sazite plotu z pletiva, aby to po zmohutneni prorostlo pletivem a clovek to mohl strihat na urovni pletiva a to jiz nebylo videt. V sobotu se chystam jiz sazet...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 228.86 (?), 13.9.2010 14:39, zobrazeno: 28473x

Rad bych zasadil kere Bobkovisne Novita (vyska 60-80) do rady jako zivy plot cca 50 cm od sebe, ale bohuzel si nejsem jisty, do jake zeminy/substatu to zasadit.

Mam celkem jilovitou pudu (pozn. travnik v tom, ale bez problemu roste), takze se chystam pro jistotu zeminu pro bobkovisne nahradit nebo smisit s nejakym substratem.

V jednom zahradnictvi mi poradili, ze mam pouzit raselinu a smichat to v pomeru 1:1 s puvodni jilovitou zeminou a zduraznovali, ze je treba vykopat diru maximalne na vysku balu kere a nezasazovat kere moc pod urovni zeme.

V dalsim zahradnictvi zase rikali, ze raselina je znacne kysela a ze bobkovisen novita nesnasi kysele prostredi, takze to zasadit do zahradnickeho substratu a vubec to nemichat s puvodni jilovitou zeminou. Navic bych mel udajne zahradnicky substat dat minimalne 20 cm pod baly keru, aby koreny nerostly v jilovite pude.

Takze jako naprosty zahradnicky laik v tom mam ted trochu zmatek... :) Muzete mi prosim poradit, jak ty kere vlastne zasadit a pripadne, jak, cim a kdy je nasledne hnojit a strihat?

Baly mych keru jsou cca 20 x 20 x 20 cm. Jak hluboky a siroky pas pro bobkovisne mam nahradit? Pozn. spise bych byl pro reseni se smichanim substratu s puvodni zeminou, protoze kere uz mam nakoupene a nevim, kde sehnat v Praze kvalitni zeminu pro 8 metru dlouhy zivy plot.

Dekuji moc za Vase rady a zkusenosti.

Cernohlavek

host - 60.169 (?), 16.9.2010 13:44

Dobry den, tak tady cekam na reakci, co vam kdo napise... Take by me to zajimalo. Jen se vas chci zeptat, jak vypadaji, kde a za kolik jste bobkovisne koupil. Ja jsem si je objednala a kdyz dorazily, tak jsem neverila svym ocim. Vubec nejsou rozvetvene.. Je to vzdy jeden nebo dva slahouny dlouhe cca jeden metr. Premyslim, jestli je nemam vratit. Neb seto rozvetvi?

host - 78.114 (?), 16.9.2010 14:52
Zdravím, my jsem nakoupili cca 20ks v Baumaxu, mají je teď v akci za 130,-. Na etiketě je uvedeno, že chtějí kyselejší půdu cca 4,5-7 pH. Taky máme pěkný jíl, vykopal sem brázdu cca 35-40cm hlubokou, dospodu kačírek, pak zahradnický substrát promíchaný s pískem a původní zeminou. Dávali jsme je po 40cm. Snad porostou :)

host - 228.86 (?), 17.9.2010 2:01
My je mame z Baumaxu v Hradci Kralove za 109 Kc (60-80 cm vysoke, zeme puvodu Holandsko). Jelikoz jsem videl Novity ve trech ruznych velkych zahradnich centrech (ne hobbymarketech), tak muzu rict, ze paradoxne v Baumaxu je meli nejlepsi (spise bych cekal opak a to jeste v zahradnickych centrech byla cena kolem 220 Kc za kus). Nase kere jsou jiz odspodu rozvetvene do min. 3 odnozi, ktere jiz jsou vespodu dost silne a zdrevnatele. Na me jako laika to pusobi dobre a bytelne, ale tim netvrdim, ze je to i dobre. Zalezi hodne na tom, jak se v konkretnim hobbymarketu o ty kere staraji. V letnanskem Baumaxu v Praze byly kere hodne povadle a nahazene v obrovske bedne v horizontalni poloze jeden ker pres druhej... Zatimco v hradeckem Baumaxu hezky vyorvnane a i laik hned na prvni pohled videl, ze je to pravidelne zalevane a svezi... Vse je o konkretnich lidech a jejich pristupu... Podle doporuceni ze zahradnictvi by se melo zastrihavat 1/3 rocniho zeleneho prisrustku a nestrihat do jiz zdravnatelych kmenu. Strihanim se ker rozvetvuje. Z meho laickeho pohledu pokud je ker od zacatku narostlej jenom do vysky bez rozvetveni, tak se zmohutneni keru jiz bude hure dohanet. Ale prosim berte me s rezervou, protoze jsem naprosty zahradnicky laik. Jinak co se sazeni tyka, tak jsem take vykopal rigol 40 cm siroky a 40 cm hluboky a ten se chystam vysypat nasledujici smesi (1/3 puvodni zeminy, 1/3 zahradnickyho sustratu a 1/3 raseliny kvuli kyselosti). Padne na to dost pytlu substratu, ale kazda sranda neco stoji... :) Jinak ty oblazky naspodu jsou hodne dobry napad. Asi ho tak zrealizuji, protoze ten jil ve hloubce 40 cm se chova jako nepropustny beton. Az to zasazim a zasypu, tak na to natahnu nejakou tkaninou kvuli zabraneni prorustani plevele a na to dam kuru. Napiste prosim take nekdo, kdo s tim mate jiz nejake opravdove zkusenosti. Zajimalo by me, jak daleko od sebe to sazite, jak daleko to sazite plotu z pletiva, aby to po zmohutneni prorostlo pletivem a clovek to mohl strihat na urovni pletiva a to jiz nebylo videt. V sobotu se chystam jiz sazet...

host - 106.7 (?), 21.5.2011 22:38

Mám Novitu z hobbymarketu. V obchodě vypadala krásně, na zahrádce pěkně raší, ale po 3 týdnech na ní mám už 3 různé defekty listů. Stříkám Dithane, uvidím, zdali to zabere. Ale neumím si představit, jak pak budu stříkat ten 3 m keř.

Nevíte o nějaké odolnější odrůdě? Hodila by se mi ještě jedna bobkovišeň, ale toto mi fakt kazí náladu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz