Zahrada na stavební navážce

host - 220.182 (?)
31.5.2012 13:29

Myslím si, že z toho kousku po 12ti letech nemusíte mít žádné obavy. U nás byla na navážkách před víc než 50ti lety zřízena zahr.osada, postupně navezena zemina na povrch... atd. Ale dodnes, když něco víc hloubíme, nacházíme plechovky, železo ap.           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 139.244 (?), 31.5.2012 11:10, zobrazeno: 4687x

Zdravím. U nedávno koupeného domu mám menší zahrádku, kde byl jen trávník a pár okrasných dřevin. (Oboje rostlo mizerně).  Zhruba před rokem jsem se rozhodl, že část plochy přeměním v zahradu na pěstování zeleniny. Vykopal jsem několik půdních sond do země, a ke své nelibosti, jsem zjistil, že všude se pod vrstvou ornice nachází hluboká vrstva stavební navážky a suťi. Šlo o zbytky cihel, písku, kamení, vápno, sem tam nějaká plechovka - vrstva o síle 50 až 70 cm. Rozhodl jsem se pro radikální řešení. Bagrista odkryl vrchní část ornice a všechnu navážku vybagroval a odtranil. Bylo toho zhruba 36 tun. Následně jsem nechal dovést novou pěknou hlínu.
Bohužel v pravém rohu zbyla neošetřená plocha zhruba 2 x 2 metry. (Vlečka náklaďáku už byla beznadějně plná).

Moje otázka.
Mohou zbytky stavební suťi obsahovat nějaké nebezpečně látky? Např. těžké kovy apod. A jestli ano za jak dlouho se v půdě neutralizují? Ta suť tam musela být zhruba 12 let.
Mohly by se z toho neošetřeného kousku půdy šířit případné škodliviny stran, anebo se vsakují svisle do země.?

Pavel

host - 220.182 (?), 31.5.2012 13:29

Myslím si, že z toho kousku po 12ti letech nemusíte mít žádné obavy. U nás byla na navážkách před víc než 50ti lety zřízena zahr.osada, postupně navezena zemina na povrch... atd. Ale dodnes, když něco víc hloubíme, nacházíme plechovky, železo ap.           Lída

host - 74.100 (?), 3.6.2012 17:00

Osobně bych se bál škváry nebo popílkových tvárnic.

Cihly, kamene nebo malty, ani plechovek nebo železa bych se rozhodně nebál. Cihla je vypálená hlína, kámen a malta je přírodnina. Ornici bych vytvořil kompostováním a mulčováním. Lidi vyhazují do kontejnérů trávu ze sběracího ústrojí sekaček, což je cenná surovina. Kompostovat lze jak víme veškerou biomasu. Slámu, včetně řepkové, piliny, hobliny, listí, prostě cokoli. Chce to jenom přehazovat a zalévat, aby se tam dostal kyslík s vodou. Pokud chcete mít bohatší na hnojivo, je dobré občas přisypat trochou močoviny, ale nepřehnat to. Druhým rokem se vám do toho dají žížaly a třetím rokem už máte perfektní rašelinu, na které můžete pěstovat na zeminu náročné plodiny. Povrch možná trochu zaházet hlínou, aby rostliny nerostly přímo na tom kompostu.

Sluncem bohatý chalupář

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025