Příprava půdy k osázení
|
|
 |
 |
host - 175.210 (?) 8.1.2013 16:55
Proč na jaře znovu obracet? Pani Lída má pravdu! Na podzim se půda obracela, proto, abychom případné oddénky, úlomky kořenů, či semena plevelů zaklopili do hloubky. A tím mu znesnadnili vyklíčení a růst. Na jaře kypříme jen na hloubku setí, či výsadby. To znamená, že záhonek určený pro výsev zeleniny kypříme do hloubky cca2,5cm, semena vyseté zeleniny, by teoreticky měly ležet napůdě s kterou se nehýbalo a která přivede potřebnou vodu ke klíčení k semenům a nakypřenou půdou se to jen přikryje. Kypření pod výsevy na větší hloubku je jen mrháním času, energií a semeny. Nakypřená vrstva postupně proschne a jak víme semena bez vody neklíčí a ty co byly už naklíčená, tak v proschlé vrstvě prostě uschnou a pak se třeba naříká, že semeno nestálo za nic a tolik peněz se do toho vrazilo. Toto neni chyba semenářů, ale kypřičů!!! Samozřejmě pro výsadbu brambor ta hloubka bude činit mini 15cm. Znovu přečíst pátou větu!!! To, že mám stodolu plnou vercajku, neznamená, že budu kypřit o dušu!!!
brousek
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 5.1.2013 20:51
Na jaře půdu jen urovnám, provzdušněná je dostatečně, pokud byla přes zimu v hroudách. A dalším obracením by se na povrch dostala stejná vrstva zeminy, co tam byla minulý rok... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.57 (?), 6.1.2013 4:53
To ano, ale od podzimu do jara (cca 1/2 roku) lezi puda obracene, takze je vhodne ji na jare zase obratit. Je to lepe zkultivovane, potlaci se rust plevelu, ktere se od podzimu castecne zakoreni ci vyklici. Pred jarni vysadbou jahod se doporucuje zryt nebo pouzit kultivator ci rotavator (ten tedy, alespon prozatim, nemam, uz takhle mam naradi, stroju a pristroju plnou stodolu). J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.210 (?), 8.1.2013 16:55
Proč na jaře znovu obracet? Pani Lída má pravdu! Na podzim se půda obracela, proto, abychom případné oddénky, úlomky kořenů, či semena plevelů zaklopili do hloubky. A tím mu znesnadnili vyklíčení a růst. Na jaře kypříme jen na hloubku setí, či výsadby. To znamená, že záhonek určený pro výsev zeleniny kypříme do hloubky cca2,5cm, semena vyseté zeleniny, by teoreticky měly ležet napůdě s kterou se nehýbalo a která přivede potřebnou vodu ke klíčení k semenům a nakypřenou půdou se to jen přikryje. Kypření pod výsevy na větší hloubku je jen mrháním času, energií a semeny. Nakypřená vrstva postupně proschne a jak víme semena bez vody neklíčí a ty co byly už naklíčená, tak v proschlé vrstvě prostě uschnou a pak se třeba naříká, že semeno nestálo za nic a tolik peněz se do toho vrazilo. Toto neni chyba semenářů, ale kypřičů!!! Samozřejmě pro výsadbu brambor ta hloubka bude činit mini 15cm. Znovu přečíst pátou větu!!! To, že mám stodolu plnou vercajku, neznamená, že budu kypřit o dušu!!!
brousek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.210 (?), 8.1.2013 17:09
Z Vašeho dotazu vyplývá, že jste ůplný začátečník. Pod maliny a lilie neni třeba půdu nějak připravovat. Pro příště stačí porytou plochu srovnat hráběmi, vytýčit si co kde bude a můžeme se pustit do výsadby. Maliny bych sadil do vyhloubených jamek potřebé velikosti, podle sazenic, na dno můžu dát čerstvý kompost, ale myslím si, že by byl vhodější pěstební substrát. No a s liliemi totéž, možno použít sazeč na cibuloviny, na dno nasypat trochu substrátu a je hotovo.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|