Kuchynska soľ (NaCl) do pôdy
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 148.21 (?), 25.3.2012 22:51, zobrazeno: 7739x
Dobry den, chcel by som sa spytat, ci ked niekto dava do pôdy, v ktorej budu zasadene zemiaky a ina zelenina, pred kultivaciou kuchynsku sol (cca 10kg na 5 arov), ci tej pôde resp. zelenine, pomaha alebo skodi? Pytam sa, lebo poznam ludi, co to takto praktikuju.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 181.241 (?), 25.3.2012 23:13
Nechápu, proč by si měl někdo likvidovat zahradu kuchyňskou solí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.21 (?), 25.3.2012 23:32
Ak je to mozne, tak sa trosku viac rozpiste, konkretne preco skodi a tak. Ide mi o to, aby som vedel ludom v okoli povedat, preco skodi a ako skodi. Dakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 194.226 (?), 26.3.2012 0:59
Třeba proto, že sodík v nadbytku snižuje schopnost rostlin vstřebávat draslík, vápník a hořčík. V případě chloridového iontu neni přesný mechanismus sice znám, ale podle tolerance k němu se rostliny rozdělují na ctlivé a tolerantní - zrovna brambor je pak uváděn jako citlivý. Možná, že tohle odpudí slimáky, ale časem to nejspíše povede k dokonalému zasolení půdy. Petr L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 186.98 (?), 30.3.2012 12:37
Myslím, že jakékoliv zasolení půdy je pro rostliny nežádoucí, vyjma slanomilných. Je jedno, jestli se jedná o NaCl nebo jiné soli, včetně přehnojení. Obsah soli obrátí optimální poměr osmotických tlaků půda - rostlina a rostliny nejsou schopné příjimat nejen živiny, ale posléze ani vodu. Vždy záleží jen na koncentracích. NaCl navíc neobsahuje nic, co by běžné rostliny potřebovaly.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.45 (?), 30.3.2012 14:35
mozna ze si to pletete se soli draselnou ta do brambor patri
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 72.179 (?), 9.5.2012 15:03
Podľa mňa je to hlúposť, pôda sa odsoľuje, napr.pestovaním mrkvy, ako to robia vo veľkom (na plochách, kde bolo pôvodne more) v Holandsku, a nie poslednú pôdu, ktorá ešte nie je zdevastovaná developermi si zasoliť poľskou cestárskou soľou...
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|