Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Taky si nejsem jistý, kolik spraše je na velkých rovinách, které v krajině vyválcovaly řeky. Tuším, že na většině z nich je podkladem pískový sediment a na něm ta černozem.

Asi to nebude všude stejné. V loňském roce jsem měl na starosti stavbu středně těžké (dvoupatrové) budovy 500 metrů od dolního toku Dunaje. Na nezemědělské půdě. Horní vrstva černozemě (cca 30 cm) ležela až na pětimetrové vrstvě spraše, která se musela také odtěžit. Je příliš stlačitelná. V jiné zemi jsme stavby na spraši řešili hlubokými piloty. Na zahradě (asi 10 km od Dunaje) mám pod černozemí spraš, pak pískospraš, pak jílospraš a až 20 m hluboko začínají nepropustné vrstvy. Černozemě na Ukrajině i ve Francii jsem taky viděl, ale nevrtal ani netěžil. Vím jen, že silné sloje černozemě bývají v údolí (spláchnutá ornice ze svahů). Silně proschlá černozem není úplně černá. Bylo by zajímavé prohlédnout vzorek pod silným mikroskopem a analyzovat ten tmavý pigment.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika