Výtlačné čerpadlo do studny



Stránky: 1,  2   
host - 184.13 (?) 
2.8.2011 10:48, zobrazeno: 13500x

Dobrý den,

potřeboval bych poradit s výběrem čerpadla do studny na chatu. Velmi bych ocenil zkušenosti místních diskutujících s jejich osvědčeným čerpadlem.

Na začátek několik parametrů. Studna je kopaná a hluboká cca 10m, výška vody se drží mezi 1,5-3m. Odběr vody je nyní menší než by mohl být, počítám tak 50-80 litrů denně v sezóně.Čerpadlo musí být výtlačné, protože je tak postavený rozovd s tlakovou nádobou, která je umístěna cca 20m od studny Trubka od čerpadla do tlakové nádoby je 1".

Z mého pohledu tlakové čerpadlo musí vytlačit vodu vertikálně 10m a horizontálně 20m, což si myslím, že není problém. Většina výtlačných čerpadel umí podle parametrů 40m až 80m vertikálně.

Malyš a Rob (a další z této skupiny) nelze použít, kvůli ukončení do tlakové nádoby, zatímco tyto typy potřebují volný konec. Máme ho pro čerpání vody ze studny do sudu a k tomuto účelu funguje spolehlivě.

Doposud jsme měli pro rozvod vody výtlačné čerpadlo značky, kterou nevím, jestli můžu jmenovat... neosvědčilo se. Dvakrát v servisu, potřetí se mi tam už nechce, oprava za 1500Kč.

Prosím o vaše názory a vaše zkušenosti, nejlépe doporučení na konkrétní typ čerpadla.

Díky, Honza

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 132.123 (?), 2.8.2011 11:57

Běž tam, nevím kam, přines to, nevím co. Ponorných rotačních čerpadel v 1f i 3f provedení jsou na trhu desítky, prostě si ho vyberte od jiného výrobce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 83.118 (?), 2.8.2011 19:40

Patrejte po znacce Sigma, nabizi siroky vyber cerpadel, nejen vytlacnych. Jedno si jiste odnesete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 2.8.2011 21:57
To je opravdu zavádějící informace, už vzhledem k tomu, že výběr čerpadel Sigma je velice omezený a do většiny studní nevhodný. Nepopírám, že např. čerpadlo EVGU (jedno z nejprodávanějších na trhu), je do mnoha studní vhodné, ale nejedná se o studny s nízkým vodním sloupcem a malým přítokem. Instalace těchto čerpadel do studní bez rozmyslu je zdrojem velkých problémů. Nehledě na to, že tato čerpadla jsou extrémně citlivá na běh na sucho. O vhodnosti čerpadel by Vám nejvíce řekl místní odborník - studnař, po důkladné revizi studny. Kromě hloubky a výtlaku je velice důležitým parametrem přítok do studny a výška rychlého nátoku. Obvykle se do kopaných studní doporučují čerpadla se spodním sáním a vestavěným hlídáním hladiny (např. Espa nabo Lowara). Do vrtů je pak nutné dávat čerpadla mnohem dražší...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 184.13 (?), 3.8.2011 11:33

Díky za názor,

značku Sigma znám, ale to je asi tak všechno.

Místní odborník a studnař je velká výhra, kdybych ho znal, leč o nikom takovém nevím. Určitě by bylo dobré vědět, jaký je přítok za 24hod. Pamatuju si, že před pár lety (2-3) jsme spočítali přítok kolem 130l vody za den, což je pro naše potřeby dostatečné. Hodnota se však může v čase měnit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 4.8.2011 8:01
130l vody za den je hodně slabý přítok. Jako průměrný se bere 400 až 500l za den. Po vyčerpání studny by mělo do druhého dne natéci alespoň kolem 1 m výšky vodního sloupce. Při tak malém přítoku (bylo by vhodné zvážit prohloubení studny) je mimořádně vhodné použít čerpadlo s vestavěným hlídáním hladiny, tedy na 220V. U čerpadel na 380V se musí provádět dodatečné hlídání přes stykač. Je to dost poruchové a celkově dražší než čerpadlo s vestavěným hlídáním hladiny(ochrana běhu na sucho). Odborníka na studny by ve Vašem regionu by neměl být problém na internetu najít, i když uznávám, že je jich málo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 213.126 (?), 4.8.2011 9:12

Můžete prozradit co je na hlídání hladiny poruchového?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 184.13 (?), 4.8.2011 13:06

Jak jsem psal, přítok byl přibližně 130l za 24h. Možná je to dáno tím, že jsme nevyčerpali celou studnu, ale pouze část. Pro naše potřeby je spočítáno cca těch 50L vody denně. Není na pití.

Studna se prohlubovala před lety, čímž se množství vody zvýšilo tak, že je jí stále dost. Jeden rok na jaře ji bylo opravdu dost, asi tak 6 metrů, ale to bylo kvůli tání sněhu.

Vrátil bych se k tomu čerpadlu, to je problém k řešení. Bez čerpadla voda nebude. Máme jen 230V. Po čem sáhnout?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 4.8.2011 14:07
Zkuste se podívat na řadu Lowara typ Scuba. Čerpadla na 220V, nerezová, s oběžným kolem, vestavěným hlídáním hladiny a spodním sáním. Dodělávané systémy hlídání hladiny (nejčastěji čidla) mají obvykle krátkou dobu životnosti, které je ovlivněna kvalitou vody, oxidace nánosy (v některých oblastech je jejich životnost tak rok až dva). K čerpadlům na 380V je možné doplnit i přídavný plovák, ale ukazuje se, že obvykle velmi brzo dochází k netěsnosti tělesa plováku (na rozdíl od plováků montovaných na čerpadla z výroby). Přidavné hlídání musí být pro čerpadla na 380V zapojeno přes další skříňku se stykačem a ovládáním. Zvětšuje se tak možnost špatných kontaktů a pronikání vlhkosti do skříňky (kondenzace). Zjišťování poruchy je pak mnohem náročnější. Pokud je nutné hlídat hladinu (malý vodní sloupec nebo malý přítok) je rozhodně rozumné použít čerpadlo na 220V s vestavěným hlídáním.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 130.163 (?), 24.8.2011 9:07

zkus si vybrat od firmy čerpol Prostějov, nejsou to žádné plastové hračky z Číny, ale opravdu poctivé čerpadlo za rozumnou cenu. Používám OVP-2N. Mám malý přítok ve studni, ale spotřebu větší než vy a tak si průběžně předčerpávám (vypínání přes plovák) do zásobníku 400l a z něj pak (opět hlídaný plovákem v zásobníku) starým dobrým litinovým SVA20 na 230V -Sigma Hranice (předtím jsem použil malý kompaktní darling hliníkový šmejd i čina, který prodávají Velkoochodní specialisti řetězce a 2x jsem ho reklamoval, pak 2x po záručně opravoval a nakonec zahodil - pravidelně odcházela ucpávka - navíc voda divně smrděla laciny 2x placeny) , který do 120l nádrže ze starého bolileru osazeného tlakovým spínačem.

Na spínání čerpadla OVP mám zařazen časový spínač CRM-2H (Elko) - na něm lze nastavit např. 30s čerpá a pak třeba 1h čeká. (Doporučuji ještě snímač hladiny.) Bez problému ho užívám.

Popisuji svoji složité zapojení, ale možná se moje zkušenost a bude hodit jiným.  Vám bude asi stačit jen čerpadlo OVP na přímo do tlakové nádoby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika