Jaký typ čerpadla?

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?)
19.6.2011 12:31
To je zásadní rozdíl (použití kohoutku nebo odpojení ze sítě) mezi použitím samotného čerpadla a vodárny (vodárna je komplet čerpadla a ovládacího zařízení). Ovládací zařízení bývá nejčastěji realizované tlakovým spínačem. Používá se ale i elektronické (tzv. spínací automat) u kterého odpadá nutnost tlakové nádoby. Nejvhodnějším a nejlevnějším zařízením je tzv. ponorná vodárna. Má to vzhled ponorného čerpadla, ale obsahuje i řidicí elektroniku, včetně ochrany běhu na sucho, takže se vše jen připojí na kohoutek. Samotnou kategorií jsou pak sací čerpadla (i jako vodárny) určené pro kutily, s nízkou životností a nulovou opravitelností. Kvalitní čerpadlo na častější a dlouhodobější použití obvykle nelze koupit pod cca 5 až 6 tisíc. Čerpadlo se do studny navrhuje podle jejích vlastností. Nejlépe se obrátit o radu na nejbližší studnařskou firmu. Spolehnutí se na radu "místního vodaře" nebo odborníka v prodejně čerpadel obvykle nedopadne dobře.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 65.203 (?), 19.6.2011 12:12, zobrazeno: 4350x
Dobrý den, bohužel se nevyznám vůbec v čerpadlech, protože jsem do nedávna bydlel v bytě a tak potřebuji poradit. Ve sklepě máme vývod ze studny, na kterém byl jakýsi starý darling. Z něho je vyvedená trubka ven na zahradu, kde je na ní klasický kohoutek. Darling již je zarezlý a nepoužitelný. Hledám tedy nejlevnější řešení, čím toto čerpadlo nahradit. Představa je taková, abych když pujdu zalévat nebo třeba mýt auto, jsem zapnul ve sklepě čerpadlo a mohl používat vodu klasicky. Tedy abych mohl zavírat a otevírat kohoutek a čerpadlu to neublížilo. Aby jednoduše přestalo čerpat :-) Nevím, co mám tedy u čerpadla hledat? Koukal jsem na dvě, domácí vodárnu Hecht 3121 a nebo čerpadlo Einhell RGP 830. Koupil jsem si prozatím ponorné kalové čerpadlo, ale to se neosvědčilo právě tím, že když chci přestat čerpat, tak nestačí zavřít ventil na hadici, ale musim čerpadlo vytáhnout ze zásuvky, což je někdy problém, než doběhnu přes celou zahradu... Díky za radu :-)

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 19.6.2011 12:31
To je zásadní rozdíl (použití kohoutku nebo odpojení ze sítě) mezi použitím samotného čerpadla a vodárny (vodárna je komplet čerpadla a ovládacího zařízení). Ovládací zařízení bývá nejčastěji realizované tlakovým spínačem. Používá se ale i elektronické (tzv. spínací automat) u kterého odpadá nutnost tlakové nádoby. Nejvhodnějším a nejlevnějším zařízením je tzv. ponorná vodárna. Má to vzhled ponorného čerpadla, ale obsahuje i řidicí elektroniku, včetně ochrany běhu na sucho, takže se vše jen připojí na kohoutek. Samotnou kategorií jsou pak sací čerpadla (i jako vodárny) určené pro kutily, s nízkou životností a nulovou opravitelností. Kvalitní čerpadlo na častější a dlouhodobější použití obvykle nelze koupit pod cca 5 až 6 tisíc. Čerpadlo se do studny navrhuje podle jejích vlastností. Nejlépe se obrátit o radu na nejbližší studnařskou firmu. Spolehnutí se na radu "místního vodaře" nebo odborníka v prodejně čerpadel obvykle nedopadne dobře.

host - 65.203 (?), 19.6.2011 12:56
Takže teda jedině domácí vodárnu... děkuji :-)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz