Čerpadlo Tallas - problem s nasáváním vody

host - 81.144 (?)
24.6.2022 20:22
Na rovinatém terénu nádrž vyteče sama bez čerpadla a nebo samospádem klidně 80 m daleko. Zajímalo by mě jaké máte převýšení a jestli by to čerpadlo zvládlo třeba se sací hadicí z dvoumetrové hloubky podzemní nádrže na deštovku?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

supak - (6) - 4.83 (?), 10.6.2022 13:21
Diky moc za rady, aj uživateľovi PP. S tým vodovodným kohútikom je to dobrý nápad! Ja ho mám žiaľ ďalej od nádoby. Nič, poriadne to ešte raz utesním, preverím sací kôš, nechám ho ponorený v nádobe a vodu do hadice budem liať z vrchu. Keď bude hadica zaplavená, rychlo ju nakrútim na čerpadlo a pustím ho. Trošku vzduchu tam bude podľa mňa, lebo tomu sa jednuducho nedá úplne vyhnúť... keď to robím takto ručne. Keď to rozbehám tak napíšem :-) Majte sa fajn a dik ešte raz.

host - 81.144 (?), 10.6.2022 14:14
Ono by to šlo řešit i pomocí výpustného kohoutu na dně nádrže přes redukci, ale zase by byl problém s instalací koše a vzhledem k tomu, že v těch místech se drží nejvíc nečistot, mohlo by dojít k poškození čerpadla...

supak - (6) - 4.83 (?), 10.6.2022 15:59
Inak aj nad týmto som uvažoval. Je možne napojiť saciu hadicu priamo na výpustný ventil nádrže? Fungovalo by to? S tou špinou na dne nádrže ale máte pravdu. Nieje to tak dávno, čo som tam napúštal íľovitú vodu zo studne a stale to tam akosi trčí. Nedávno som si kúpil 3/4 redukciu s kohútikom na výpustný ventil nádrže. Tak nejak som tajne dúfal, že ked na to dám rychlospojku a pripojím hadicu, že prúd vody bude aspoň trochu ok na polievanie záhonov. Ale bolo to veľmi slabé. Keď som to pripojil na sprchu, tak to len slabo kvapkalo. A to som mal nádrž naplnenú až po okraj a samozrejme kohútik naplno otvorený. Možno ak by som ju dal na vyvýšené miesto a navyše na stojan, tak by samospád čosi spravil, ale moc tomu neverím.

supak - (6) - 178.94 (?), 15.6.2022 11:18

Takže, čerpadlo je rozbehané :-) Nakoniec som to vyriešil zakúpením len 1m sacej hadice. V OBI sa dá kúpiť na metráž, čo je veľká výhoda. Problem bol v tom, že dlhá sacia hadica, pokiaľ nevysí rovno kolmo dole, sa poukladá v nádobe či sude do zákrut a z nich je problematické dostať všetok vzduch. Takto musím zaplaviť len jeden meter hadice a to je otázka doslova len pár sekúnd. Navyše sacia hadica v Mountfielde má priemer menší ako 1 col. Teraz mám 1 colovú saciu hadicu, takže prietok sa o čosi zvýšil. Samozrejme k hadici som si musel dokúpiť tie mosadzné spojovníky a utiahnuť ich páskou, ale to už problém nebol. 

Takže záver je nasledujúci, ak by niekto riešil podobný problém ako ja:
Tallas D-Jet 650 je dobré čerpadlo, ale nie je samonasávacie. Ak ho chce niekto použiť na vyčerpanie sudu alebo IBC nádrže, bude lepšie kúpiť kratšiu saciu hadicu. Dlhšia by robila problémy, nie len tak, že je ťažšie ju zavlažiť, ale sadla by aj dole na dno nádrže, kde sa ukladá všetok prípadný odpad.

host - 81.144 (?), 15.6.2022 11:30
Jen 1 metr sací hadice? To musíte to čerpadlo mít položené nahoře na tom sudu a nebo nádobě?

host - 9.252 (?), 16.6.2022 15:38
Áno, mám ho položené na nádobe :-) Tak sacia hadica ide pekne rovno dole a zároveň sa nedotýka dna. Inak ešte jeden poznatok. Keď som na čerpadlo napojil 25m dlhú výpustnú hadicu, a na ňu striekaciu pištoľ, tak najprv to striekalo tak, ako som očakával, tzn. hodne, lebo čerpadlo má takmer 4bary. Ale o pár minút mi znateľne naraz zoslabol prúd vody. Už mi to striekalo len tak pár metrov daleko. Dokonca nebol prúd stabilný a občas úplne vynechával. A to je preto, lebo mám len 1m sacej hadice. Čerpadlo nestíhalo doberať vodu. Je to ako keď človek je veľké množstvo polievky malou lyžičkou. Tak som napojil len 6m výpustnú hadicu a už to išlo stabilne a so silným výtlakom. Tzn. čerpadlo nestíhalo mať trvalo zaplavenú 25m hadicu, ale pri 6m to išlo ok. Asi preto sa teda predávajú len 4m a viac dlhé sacie hadice. Ak chce niekto kratšiu, tak len napr. tak, ako majú v OBI.

host - 23.44 (?), 16.6.2022 17:41
Nevím v čem ten váš problém může být. Ale takové čerpadlo je pro mě nepoužitelné. Rozvádíme vodu někdy až určitě více než 100 metrů daleko. Ani mě nikdy nenapadlo všechny ty hadice a rozvody změřit... Ten druh vašeho čerpadla je vidět po bazarech dokonce ještě se zárukou...

host - 141.149 (?), 17.6.2022 15:18

Myslím, že vada je jinde, než si myslíte. Možná se sací koš ucpává a pak si čerpadlo přisává vzduch, ale krátká hadice není problém.

host - 156.131 (?), 24.6.2022 16:15

Mám sací hadici napojenou přes redukci na ventil na nádrži. čerpadlo sem dostal od souseda. Je asi 25 let starý a asi už vychozený, protože je hlučný. Zatím se neucpalo.Jede to takhle už druhý rok.  Tlačí vodu do vzdálenosti 80 metrů.

host - 81.144 (?), 24.6.2022 20:22
Na rovinatém terénu nádrž vyteče sama bez čerpadla a nebo samospádem klidně 80 m daleko. Zajímalo by mě jaké máte převýšení a jestli by to čerpadlo zvládlo třeba se sací hadicí z dvoumetrové hloubky podzemní nádrže na deštovku?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz