Bývalý septik jako nádržka na deštovou vodu

host - 44.15 (?) 
3.7.2008 8:22

Malyš je vibrační membránové čerpadlo jak jistě víte. Mebrána kmitá fregvencí sítě 50hz tj 50x za sekundu.Každý kmit má určitou amplitutu = mebrána se posune dopředu a pak zpět dejme tomu v nezatíženém stavu +/- 4 mm. Pokud čerpadlo zatížíme tato amplituda se pouze sníží.Ano membrána a pryžové díly jsou víc namáhané. Pochybuju však, když připojíte postřikovač, že bude tlak vysoký... záleží na konkrétním typu. Solidní výrobce udává spotřebu u každého typu. U "nesolidního" výrobce lze porovnat s např. Gardenou stejně je to vše okopírované... Z čerpací charakteristiky čerpadla je možné zjistit jaký je tlak při určitém průtoku a nebo připojit na výtlak manometr.Na malyše můžete i připojit tlakový spínač se zásobníkem tím zajistíte jeho vypnutí a nedojde k přetížení akorát by bylo nutné vložit těsně za čerpadlo zpětnou klapku. Je zbytečné tento problém nějak zvlášť pitvat. Žádné čepadlo není věčné a i z nosení kýblů bolí záda a časem máme omezení. Co se týká malyše tak starší komunistické modely jsem měl rozebrané a všechny měli problémy s netěsností a vlivem "utopení" cívky elektromagnetu došlo k průrazu vinutí. Všechny šrouby a kovové pohyblivé díly byly tehdá jen pozinkované a oprava vzhledem k značné korozi byla nemožná. Dnes někteří výrobci dávají do malyše tyto díly z nerezu což umožní snadnou rozebiratelnost a tím i možnou svépomocnou výměnu membrány a dalších pryžových dílů.Tož tak Z.M. Ještě dodám malyš není žádný zázrak a hodí se jen na občasné používání. Jak jsem uvedl použití s tlakovým spínačem to je jen zlepšení komfortu domácí vodárně se to v žádném případě nevyrovná. Je lehký a z 1/2" hadicí v délce 15m ho odnese i žena spustího do nádrže či sudu zapne do zásuvky a funguje to nic složitého a proto je to oblíbené čerpadlo.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 91.21 (?), 3.7.2008 16:26

Děkuji za odpověď.Já toto v podstatě věděl ale nedokázal bych to tak popsat a doufám že si vemou poučení ostatní co toto čerpadlo tak prosazují.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 3.7.2008 16:38

Výše napsané je do puntíku pravda, přesto patřím k těm, kteří na Malyš nedají dopustit. Za 25 let mám teprve čtvrté. 
   Co na něm oceňuji? 
1.Malý průtok, který "nevypije" ani malý potok, ideální k zalévání přímo z hadice
2. Vysoký výtlak
3. Průtok je na rozdíl od jinak konstruovaných čerpadel málo ovlivněn délkou hadice a převýšením
  Nevýhody?
1. Větší hlučnost
2. Nutnost postarat se o neznečištěnou vodu

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 3.7.2008 17:09
Vím, že malyš není zdaleka ideální a rozhodně to není všelék, nicméně, kromě malého průtoku při vysoké dopravní výšce (může být plus, nemusí), má jednu obrovskou výhodu - neničí ho tolik voda s vyšším obsahem rozptýleného písku a jiných pevných částic, jako běžná rotační čerpadla, u kterých po čase díky tomuto odejdou gufera a vrtulka. Kdo nezažil, neuvěří - jsou zdroje, které dokáží za půl roku zničit i osmiguferovou nautilu za 25000,-. U vodáren může do určité zrnitosti pomoci filtr, u ponorných nepomůže nic.Malyš opravdu nenáročné lehké a skladné čerpadlo, které vyniká spíše odolností, s průtokovým výkonem je na tom mizerně. Přiznám se, že jsem u nových čerpadel (od ROB2 dále) neměl s povolováním šroubů či demontáží a výměnou membrán problém. Přeci jen, výměna membrán a repase rotačního čerpadla po průniku vody do motoru jsou finančně i manuálně nesrovnatelné úkony. U čisté vody s nízkým obsahem pevných částic, kde je kladen důraz na průtok nemá malyš co pohledávat.

host - 159.204 (?), 3.7.2008 18:13

Dobrý den.Tak dnes jsem se vydala do jedné speciálky pouze na čerpadla "zakoupit!" čerpadlo.Prodavači jsem řekal co mám za problém starý septik dole bahýnko v něm občas nějaká drobná částice.V žádněm případě my nedoporučil obyčejná kalová čerpadla ale ani my netlačil do drahých mašin.Malyše my na muj učel doporučil ale co byl problém a vlastně my "vystrašil"..že se muže stát když nevím pořádně co je dole že koupím čerpadlo..mužu čerpat např.hodinu nasaju drobný kamínek a je hotovo 2-3 tis, letí oknem..záruku my prý nikdo neuzná.Poradil my at vlezu do septiku a z rukavicema prohrábnu dno co je vlastně dole at víme co a jak... takže jsem tam vlezla a "prohrábla".Je tam více méně jemné bahýnko ale bouhužel když zažmoulám prstama cítím občas drobný písek nebo kaminky z něj např.2.3mm velké.No a ještě my radil dát malyše případně do kýble tam propíchat díry a čerpat takto přes kýbl že zmenšuju riziko... Takže jsem byla vystrašena.. a nekoupila nic... ufff.Prosím co si o tom mystlíte.Já jako žena absolutně situace neznalá si myslím koupit malyše z horním sáním dát ho do kýble z dírama a nedávat až uplně ke dnu... by to mohlo projít ne???Nebo prosím co poradíte a názor ktomu všemu... Každopádně se omlouvám že tu stále,,unavuju" ale ten prodavač my vyloženě vystrašil a odradil s tím že mužu čerpat třeba v pohodě 2 roky nebo taky hodinu... je to loterie prý... Malyš stojí dnes cca 2 tis..dnes žádné peníze ale investovat je na 1 hodinu se my nechce..moc Děkuje Jana

host - 159.204 (?), 3.7.2008 20:02

Ještě mě tak napadlo s tím malým ženským mozečkem hihihi..co na to čerpadlo připevnit nějakou velmi jemnou sítovinu aby bylo znemožněno proniknutí větších částič dovnitř... ale třeba píšu opradu blbost proto mě nekamenujte..Jana

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 3.7.2008 20:53
Jano, síťovinu připevnit můžete, hloupý nápad to není, občas se to dělává, ale stačí, když čerpadlo bude viset 20 - 30 cm nad bahýnkem na šňuře a nenasaje téměř nic. Jinak, žádné čerpadlo se při ucpání sacího otvoru nespálí za 30 sekund, ale za několik minut, pokud jste u něj, a všimnete si, že voda neteče, tak jej v klidu vypnete, čerpadlo se tak snadno nepoškodí. Závada vzniká zpravidla v době, kdy u čerpadla nikdo není a ono zůstane ucpané drahnou dobu, nebo když se vyčerpá všechna voda a čerpadlo běží několik (desítek) minut naprázdno.

host - 234.109 (?), 3.7.2008 21:00

Dobrý den, doporučil bych elektrické ponorné čerpadlo Extol craft.

koupil jsem ho pred týdnem, 100m hadice 3/4 prevýšení cca 8m a na konci stříka z rozprašovače uplně v pohodě. Je to 4stupňové čerpadlo na čistou vodu, čerpám vodu z potoka, kde proudí plno nečistot. Čerpadlo jsem postavil do plast kyble a vyvrtal jsem do něj 10-tkou vrtákem z boku díry cca 10cm ode dna, aby ze dna nešly nečistoty, cena cca 2000, ja ho měl za 1800. Hodně zdaru Luděk.

host - 102.12 (?), 3.7.2008 21:46

Vážená Jano. Doporučuji vzít 999,-Kč a  do neděle v Globusu koupit vibrační čerpadlo v akci. Jinak upozornuji, že čerpadlo za chodu musí být celé potopené ve vodě; tomu plně vyhoví poloha naležato na dně. Zakalenou vodu zvládne bez problémů, taktéž dobře pracuje do protitlaku (běžně se používají na čerpání z vrtů do domácích vodáren). 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 3.7.2008 22:59

Když jsem měl obavu z nasátí písku do Malyše, postupoval jsem následovně. Čerpadlo jsem upevnil dovnitř 5 litrové válcovité plastové nádoby, do jejichž stěn jsem vyvrtal mnoho cca 3 cm otvorů. Na celou nádobu jsem natáhnul starou dámskou silonovou punčochou. Čerpadlo se tak ocitlo uprostřed jakéhosi velkého sacího koše s jemným sítem, ale tak velkým povrchem, že se nemohlo zanést či ucpat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz