Fazolky a rajská se zavařit dají, ale měly by být aspoň trochu okyselené. V takovémm případě teplota kolem 100 st. (i trochu nižší) stačí. Ostatně okurky se vysterilují a vařit je netřeba. Není-li obsah kyselý vůbec, tak nestačí ani 100 st. Pak je třeba var opakovat púo 48 hod - kvůli vyklíčeným sporám anaerobů - nebo použít vyšší teplotu (např. v papiňáku).
Pozvolné vychládání pod dekou nepovažuji za rozumné. Sterilaci to nijak nepomůže, zato obsah měkne dál. Naopak po dodržení předepsané sterilační teploty je správné konzervy co nejrychleji zchladit. Totéž platí o rychlosti zahřívání - čím rychleji je sterilační teploty dosaženo, tím lépe. Proto je dobré vkládat (třeba) maso do sklenic ještě teplé a obsah zalévat horkým nálevem. Zcela nutné to není, obzvlášť máte-li rychlý ohřev, např. výkonnou indukci či elektrický hrnec.