Založení trávníku v jalové a utužené půdě



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?) 
17.6.2017 9:43

Dobrý den,

pokud zvolíte směs 3/3 tak pokud se dobře zapojí bude velmi jemnolistá, ale díky velkému % kostřav červených bude i velice náročná na péči, hlavně vertikutaci a samozřejmě kvalitní seč, ale to každý trávník když má za něco stát. Náročnost na zálivku neřešte ani jedna ze směsích není vyloženě do sucha a pokud někde čtete, že kostřava potřebuje méně vláhy tak to je minimálně zavádějící a obecné, jelikož se to týká především kostřav ovčích/drsnolistých.

Dle mne je pro Vás lepší vzhledem k Vašim dosavadním zkušenostem a znalostem směs 6/1, složením je to velice pestrá a při správné péči i hezká směs. Složení 6/1 je na úrovni okrasných směsí, jen je tam méně kostřav červených což je dle mne pro Vás výhoda. Navíc je tam lipnice luční, která sice není moc jemnolistá, ale je velice odolná na plísně a dokonce snese dobře i sucho. Jediné na co občas trpí jsou rzivosti, nevytváří moc stařiny a snáší dobře sešlap. Kostřavy červené vytváří hodně stařiny která se dlouho rozkládá a plsti. Pokud se neprovádí častá vertikutace tak se Vám trávník z kostřav červených udusí. Pokud se rozhodete pro jakou-koliv luxusní jemnolistou směs převážně s kostřav červených tak Vás čeká hodně práce byť odměnou je potom luxusní green. Věřte, že zde vím proč to říkám, mám právě na zahradě greenovou kostřavovou směs, pouze v částech kde se hodně chodí tak tak mám navíc lipnici luční.

Pokud chcete vyloženě spec. hnojit před výsevem a těsně po něm, tak klidně použijte podzimní hnojivo, v případě DCM je to Crass Care. Vyšší podíl draslíku bude výhodou. Jiné spec. hnojiva na výsev co mají zvýšený podíl P bych asi neřešil jsou navíc hodně těžko dostupná. Nicméně DCM budete mít problém u Vás na Vysočine sehnat, já jej kupuji osobně u ofic. dovozce tj. Arosu. Pure hnojiva jsou pak v tomto dostupnější, jeden prodejce je navíc prodává i s dopravou zdarma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (118) - 242.213 (?), 17.6.2017 10:13

Aros ma eshop, planuji DCM koupit prave tam. 

Jak casto odhadem bude nutna vetikutace u smesi 6/1? Jenom abych mel predstavu. A vystacim si s nejaky levnejsim elektrickym pristojem? Zatim mam zkusenosti jenom s pujcenymi tezkymi benzinaky a ty mi prisli pro travnik docela brutalni, obcas na nekterych mistech nebylo po provedene vetikutaci po trave ani pamatky, ale pravda, travnik mel daleko k dokonalosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 19.6.2017 8:49

To se nedá říci u žádné směsi, jelikož nikdo dopředu neví jak u Vás poroste, jak bude trávník hustý atd. Pokud se nebude trávníku dařit bude řídký tak nebude ani vytvářet moc stařiny a plsti. V případě že by byl hustý, vitální tak bych to viděl tak na 3x ročně, což je u takové směsi standart. Hodně husté trávníky převážně z kostřav nebo dokonce s podílem psinečku pak potřebují vertikutaci cca 5 - 7 x ročně. Proto nikdy nedoporučuji nic v čem je psineček, ktrerý je na vert. extrémně náročný.  Vystačíte si s běžným el. vertikutátorem, slušné dělá např. Gardnena nebo AL-KO. Dobré je poté ještě projet trávník ručními vert. hraběmi, které odstraní většinou více plsti než samotný vertikutátor, ale musí se to s nimi trochu umět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ludan - (4) - 46.95 (?), 19.6.2017 12:28

Dobrý den, pro kubajs a možná i další které to bude zajímat. Travní směs VV-6/1 z Větrova přesně po roce od výsevu vypadá takto.

Tímto také chci poděkovat MartinuS za odborné rady a příspěvky. Založeno dle jeho rad a doporučení, tedy pískový substrát v poměru cca 7 ku 3, písek- ornice, umělé zavlažování, pravidelné hnojení atd.  





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 19.6.2017 13:15

Dobrý den,

dobrá práce a krásný na pohled zdravý trávník, který je dle fotky i druhově pestrý. Ukazuje se, že velký podíl na rovnoměrnosti klíčení a poměrovém zastoupení dle "obalu směsi" má dle mne vzdušná půda. Opravdu se nestává moc často aby to po roce růstu bylo takto vyvážené, často převládne jeden druh, zde jsou kostřavy, lipnice a občas jílek, což je ideál pro většinu domácích trváníků co mají běžnou zátěž.

Děkuji za foto. Mohu se zeptat jakou má trávník zátěž, na jakou výšku je sekán a čím? Z fotky vidím, že asi není zcela po seči, nicméně konce listů jsou čisté. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ludan - (4) - 46.95 (?), 20.6.2017 12:01

Dobrý den, MartineS,

děkuji za pochvalu.Trávník je zatěžován běžným způsobem, dva pejsci na zahradě i ten fotbálek sem tam dáme. Máte pravdu, travník byl focen zrovna před sečí. Co se týče hnojiva přešel jsem na organo-minerální trávníkové hnojivo Vital - Green a již u něho zůstanu, naprostá spokojenost.

 Na jaře jsem sekal na sekačce s nastavením na dvojku a nyní jak se trávník více zahušťuje, sekám o jeden stupeň výše.Sekačka motorová Stiga.  Nože brousím před každým sekáním.(pozemek cca 700m2), když jsem neostřil konečky trávy se samozřejmě třepily a vznikal ten známý jev... světlý trávník.No pomalu se zabývám myšlenkou na motorovou vřetenovku, abych mohl jít do nižšího střihu... ale těch peněz za ní sad tak nevím, nevím... pěkný den Ludan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 20.6.2017 16:27

Dobrý den Ludane,

díky za info. Pokud mohu tak doporučuji nepodcenit vertikutaci, byť nemáte extra náročnou směs na plsnatění, přesto doporučuji sledovat stav a vertikutovat častěji než je "zvykem". Roční trávník již nějakou a plsť mít bude a z vlastní zkušenosti vím, že plsť je příčinou většiny problémů (plísně, nutnost vyšší závlahy, méně živin z hnojiva, celkové slábnutí). Samozřejmě vřetenovka to celé posune o level výše, min. bude možné jej sekat na nižší výšku. Cena je bohužel taková jaké je, navíc např. u českého Edwina spíše roste. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ludan - (4) - 46.95 (?), 20.6.2017 17:07

Dobrý den,

děkuji za doporučení nepodcenit vertikutaci. Minulý týden jsem již podruhé letos vertikutoval a travní plstě, jakkoliv se to nezdálo, byla plná bio popelnice wink(700m2).V předešlém trávniku, který jsem totálně zlikvidoval, jsem poměrně dost často zápasil s kornatkou a letos je zatím klid.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 20.6.2017 17:16

kornatka a travní plsť to je velice silné spojení, celkově pokud je trávník vitální má minimum stařiny a plsti, dostatek vody a živin tak se mu kornatka většinou "vyhne". Tedy takové mám zkušenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 19.6.2017 15:02

yes Trávník Lulu budí touhy-ani krátký, ani dlouhýcheeky, pro zajíčky, jeleny, je nádherně zelenýwink. SPCH s Bohdalkou-Závist, Nesmrtelná teta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika