Trávník před stavbou

host - 29.162 (?)
20.2.2007 17:11

ješte dodatek ( mezi tím byl napsám příspěvek, že to nejde) Je jisté, že kdybych měl někoho, kdo by si vzrostlý  trávník  strojem (slupovačem  jak  se píše v předchozím příspěvku) vzal a naopak já bych si mohl za rozumné peníze objednat vzrostlý koberec ,nikdy bych tu dřinu nedělal.

Všichni profesionálové mě ale přesvědčovali, že trávníky pro transport se speciálně pěstují  (na textilii,  na které je nanesena  vrstva zeminy , ne vyšší  než cca 5 cm), že trávník se de facto smotává z textilie neřeže se. Stál jsem tedy před volbou sám zachránit, co jsme tak dlouho pěstoval, nebo to zničit.      

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
hendlova - (1), 20.2.2007 16:10, zobrazeno: 4755x

Dobrý den,

ráda bych využila zkušeností, které někdo z Vás jistě má. Chystáme se stavět na naší zahradě a je nám líto zničit trávník, který jsme léta pěstovali. Je možné drn odebrat a uskladnit?

Děkuji.

M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 20.2.2007 16:24
Dobrý den,
zřejmě Vás asi moc nepotěším, ale uskladnit se bohužel nedá. Ne takovou dobu než proběhne výstavba. Pokud je trávník ve skutečně dobrém stavu, bez plevelů na vašem místě bych jej raději nabídl nějaké zahradnické firmě k odprodeji, která jej "rozřeže" travním slupovačem do pásů, odveze a použije jinde.

Pěkný den.

host - 29.162 (?), 20.2.2007 16:59

řešil jsem podobný problém, spíše než radu Vám popíšu chyby , které jsem udělal, snad Vám pomůže, když je nebudete   opakovat

chyba 1: domníval jsem se , že to půjde srolovat jako koberec. Nejde to, "kobercová přeprava" je možná u trávníku speciálně vypěstovaných pro tento účel ( jak jsem dodatečně zjistil)

chyba  2 myslel jsem , že pro uskladnění lze použít pevnou plochu . Při chození po  trávníku trávníku uskladněném jsem drtil  rohy nařezaných dílů. Podkloží musí být pískové .

chyba 3 z obavy , že trávník moc rozřežu,  jsem ho řezal na velké díly.  Pro práci jedním člověkem jsou podle mě optimální díly   max 30cmx30cm .

chyba 4. myslel jsem, že tak malé dílce zvládnu podřezat štosovací lopatou, rýčem.  Ani náhodou. Je třeba přípravek velikosti dílu, který má kolmo zvednuté boční okraje  ( ne jako lopatka na smetí) ,  přední hranu ostrou a proušenou na brusce ( ta řeže drn)  zadní hranu vystuženou ( aby bylo možno na ni uděřit těžkým kladivem) a tím díl podetnout..  Rovinu řezu je třeba udržovat přibližně rovnoběžnou s horní plochou, kde roste tráva ( zvolil jsem výšku dílu cca 8 cm, ale nevím je-li to málo, nebo zbytečně moc . Pokud přece jen uřežete díl , který má spodní rovinu nerovnoběžnou, musíte ho (jako při dláždění nerovným kamenem) na ploše k uskladnění podsypat pískem, aby byl trávník  opět v rovině - protože ho budte muset sekat )

ještě jsem udělal asi tisíc dalších chyb , ale tyto byly ty největší.

Naopak mě překvapilo, jak se ( samozřejmě při intenzivním zalévání a hnojení, stříhání ), se rychle zacelovaly  jizvy po bočních řezech, kořeny .  Kdybych si uvědomil, že se to tak dělá už stovky let při zašlapávání  vyrvaných kusů po zápase póla  ( ne vodního, toho na koních) nemusel jsem se divit. Předpokládám , že chcete trávník přemístit na dobu stavby,  tedy na několik let.

Ale je možné, že je tento příspěvěk úplně zbytečný, protože na to existuje nějaký stroj ( firma)  a já jsem to nevěděl (a neměl tolik peněz)

host - 29.162 (?), 20.2.2007 17:11

ješte dodatek ( mezi tím byl napsám příspěvek, že to nejde) Je jisté, že kdybych měl někoho, kdo by si vzrostlý  trávník  strojem (slupovačem  jak  se píše v předchozím příspěvku) vzal a naopak já bych si mohl za rozumné peníze objednat vzrostlý koberec ,nikdy bych tu dřinu nedělal.

Všichni profesionálové mě ale přesvědčovali, že trávníky pro transport se speciálně pěstují  (na textilii,  na které je nanesena  vrstva zeminy , ne vyšší  než cca 5 cm), že trávník se de facto smotává z textilie neřeže se. Stál jsem tedy před volbou sám zachránit, co jsme tak dlouho pěstoval, nebo to zničit.      

M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 20.2.2007 17:46
Máte pravdu, že profesionálové, kteří se věnují pěstování travních koberců mají své metody, které jim usnadňují práci. Sám jsem ale viděl, kdy se na jedné parcele "sklízel" travní koberec právě jak jsem říkal a nebyl to pozemek firmy, ale soukromý, kdy pán také stál před podobným rozhodnutím jako paní Klára. Už se smířil s tím, že jeho krásný pěstěný trávník "padne za oběť " budoucí výstavbě. Na poslední chvíli mu někdo poradil, že by jej mohl odprodat právě nějaké zahradnické firmě, tak to zkusil, pár firem obvolal a přece jen nakonec jedna z nich přijela a trávník slupovačem "podřízli" srolovali do pásů v průměru asi 30 a délce 100 cm a odvezli. Kolik za to pán dostal si sice nepamatuji, ale je to tak lepší než ho nechat zničit. Samozřejmě jde o pokus, záleží pak jak takto sklizený trávník bude držet pohromadě, jaká je tam půda a podobně, takže rozhodně nezaručuji stoprocentní úspěch. Rozhodně bych to zkusil. Napřed bych být na místě tazatelky informoval u jedné z firem, které se tímto zabývají, za jakých podmínek je možno trávník "sklidit" a odvézt. S možností, že to nepůjde je potřeba v každém případě počítat.

Také jde o to, jestli nakonec ten trávník někdo bude chtít. Jak říkám, za pokus to stojí.

bules - (4), 7.3.2007 0:37
pokud mate tak kvalitni travnik jak pisete, tak je nejlepsi vyhradit stavarum prostor kam max muzou a tvrde je pripadne potrestat za poruseni. clovek by se az divil co jim staci mista cca do 5-7 m od obvodovych zdi. pokud to clovek neudela tak hrozi ze se rozlezou s matetialem po celem pozemku a nadelaj vic skody nez uzitku. maloktera stavebni firma je dost uvedomela aby po ni nezustaly zahrnute zbytky ze stavby. vim z vlastni skusenosti co na stavbach po nich nachazime.(
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz