Travní semeno do mrazáku

host - 91.27 (?)
10.8.2009 13:42

Ahoj všem,

udělal jsem tedy pokus, že jsem si připravil dva truhlíky a do jednoho jsem zasil trávu co jsem dal na noc do mrazáku a do druhého jsme zasel travní semeno co v mrazáku nebylo. Pak jsem to jen zaléval a sledoval co se bude dít. A nedělo se vskutku nic významného, tráva v obou truhlících stejně vyklíčila i stejně roste, takže závěrem si myslím že semeno dávat do mrazáku nemá cenu, ale každopádně mu to ani neuškodí 

Petr

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 91.27 (?), 21.7.2009 12:09, zobrazeno: 13130x

Ahoj všem,

mám dotaz ohledně setí travního semene. V prodejně, kde jsem travní semeno kupoval mi řekli ať den před setím dám zabalené travní semeno do mrazáku zmrznout, že tím se docílí lepší a rychlejší klíčení travního semene. Myslíte je to možné, nebo si ze mne jako z laika udělali legraci? Nikde jsem se o tom nic nedočetl, tak nevím nevím? 

host - 141.127 (?), 21.7.2009 21:12

Já osobně bych to nezkoušel :))) Nechtěl bych pak investovat do nového osiva. Radši se zaměřte na KVALITNÍ travní směsi.

host - 49.39 (?), 22.7.2009 12:56

Nemyslím si, že by jednodenní pobyt suchého osiva v mrazáku byl k něčemu dobrý anebo špatný. Muselo by se to "na vlastní kůži" vyzkoušet.

Chladová stratifikace semen probíhá v přírodě celou zimu a v navlhčeném stavu. Může-li ji jednodenní pobyt v mrazáku nahradit, to si nejsem jist.

Ale ani si nemyslím, že to osivu uškodí.

Vyzkoušejte to na části osiva a podejte nám, prosím, zprávu o výsledku pokusu. Předem děkuji mi za všechny ostatní čtenáře.

Josef.

host - 91.27 (?), 23.7.2009 8:44

Máte pravdu, zkusím to raději jen na malé části osiva a až budu moci porovnat výsledky, tak je sem zveřejním i pro ostatní.

Petr

host - 91.27 (?), 10.8.2009 13:42

Ahoj všem,

udělal jsem tedy pokus, že jsem si připravil dva truhlíky a do jednoho jsem zasil trávu co jsem dal na noc do mrazáku a do druhého jsme zasel travní semeno co v mrazáku nebylo. Pak jsem to jen zaléval a sledoval co se bude dít. A nedělo se vskutku nic významného, tráva v obou truhlících stejně vyklíčila i stejně roste, takže závěrem si myslím že semeno dávat do mrazáku nemá cenu, ale každopádně mu to ani neuškodí 

Petr

host - 61.106 (?), 20.2.2010 20:50

Ukládat osivo do mrazáku má význam tehdy, chceme-li udržet dlouhodobě jeho klíčivost. Je to běžná praxe k uchování genofondu v semenných bankách. Před uložením se semena zpravidla po vysušení neprodyšně zabalí a pak i na desítky let zamrazí. Postup se však nedá uplatnit na všechny druhy stejně. V době, kdy jsem se zabýval semenářstvím divoké květeny a obnovou druhově maximálně pestrých květnatých lučních a hájových společenstev, bylo nutné, abych sám uchovával potřebné zásoby osiv při nízkých teplotách a měl je kdykoliv k dispozici pro následnou terénní práci. Od vodních rostlin byly diaspory uloženy v uzavíratelných plastových nádobkách zamrzlé v ledu. Mám dost dokumentačních fotek. Mičurinec.

host - 121.149 (?), 25.2.2010 17:50

V prodejně Vám poradili tzv. jarovizaci. 1 den v ledničce skutečně nemá smysl. Tento způsob lze použít u semen, která chcete vysadit a " oblbnout" přírodu. Semena se po delším pobytu v chladu domnívají že už je jaro a začnou klíčit. Tuto informaci mám od zahradníka, který již bohužel nežije ale na co sáhl, to kvetlo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz