Světlá místa v trávníku

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 239.239 (?)
24.5.2010 10:00

Jistě pane Wimpi. Já píšu o tom, jak to funguje už spoustu roků na mém trávníku a osobně mi tento jev vůbec nevadí, protože jsem vypozorovala jeho podstatu a že je to jev pouze na pár dnů. Ta fotografie je velmi podobná jevu na mém trávníku. Možná by bylo dobré, kdyby zadavatel dotazu napsal, jak jeho trávník vypadá po několika dnech?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
rompeg - (33) - 93.15 (?), 23.5.2010 21:22, zobrazeno: 15533x

Po sekání trávníku se objeví světlá místa.Nevíte co s tím?

Bez názvu
Bez názvu

hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 23.5.2010 21:27

rompeg- zde jsem něco našla -     Je možný, že jsou to místa kde byla větší vrstva sněhu a tak chvíli potrvá než se trávník zabarví stejně. Nebo jestli máš na zahradě psa můžou to být fleky vypálený od moče. -  to jsou zkušenosti z netu

rompeg - (33) - 93.15 (?), 23.5.2010 21:33

Tak ani jedno neodpovídá.Sněhu bylo stejně.A od pejsků mám jiné fleky.Toto se stalo až po třetím sekáním.

host - 215.11 (?), 23.5.2010 23:29

Máte ostrý nůž? Podobné fleky se tvoří při sekání tupým nožem, kdy jsou konce stébel roztrhány a zasychají. Zblízka by to bylo dobře vidět. VJK

Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 24.5.2010 8:05

Suhlasim. Stava sa ak je tupy noz, vysoka trava, prilis husta a vysoka, mozno aj ked sa kosi mokra trava, pripadne kombinacie vsetkeho. Nabruste noz, pripadne koste castejsie. Mala by sa kosit len tretina dlzky stebiel. Ja sam mam problem toto dodrzat a kosim raz za tyzden a zotnem aj polovicu mozno i viac dlzky stebla. Mozno su kosacky, co to zvladaju kvalitnejsie... ale najlepsie urobite ak zkratite interval kosenia.  

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 239.239 (?), 24.5.2010 9:35

Také mám takové světlejší fleky. Vypozorovala jsem, že vznikají proto, že tráva není po celé ploše absolutně stejně všude hustá a absolutně všude stejně vysoká. Jsou místa, kde je tráva hustější a vyšší a jsou místa, kde je řidší nebo nižší. Tam, kde jsou místa hustější a trochu vyšší trávy, tam je vždycky po posekání světlejší místo. Během pár dnů tato světlejší místa zmizí a vše je znovu stejně zelené. Pokud chcete s tímto jevem vést válku, pak nezbývá, než - jak i jiní píšou výše v diskusi, proběhnout se se sekačkou po trávníku daleko častěji a řídit interval sekání právě podle těch míst, kde hustější a vyšší tráva roste.  

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 24.5.2010 9:51

Já si myslím, že pokud bychom chtěli dojít k jednoznačnějšímu závěru o původu fleků v trávníku, bylo by třeba přiložit detailní a kvalitní (ostré) foto travních stébel a rovněž foto celého travního drnu. Postižená stébla je třeba vyfotit z obou stran. Jinak to budou jenom dohady.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 239.239 (?), 24.5.2010 10:00

Jistě pane Wimpi. Já píšu o tom, jak to funguje už spoustu roků na mém trávníku a osobně mi tento jev vůbec nevadí, protože jsem vypozorovala jeho podstatu a že je to jev pouze na pár dnů. Ta fotografie je velmi podobná jevu na mém trávníku. Možná by bylo dobré, kdyby zadavatel dotazu napsal, jak jeho trávník vypadá po několika dnech?

hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 24.5.2010 10:03

Dnes jsem šla okolo zahrad, které byly včera sekány a zrovna tak jako na fotce to tam vypadalo, za pár dnů se to zazelená.Chodím denně okolo tak to vidím.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 24.5.2010 10:12

OK, nechci nijak zpochybňovat váš názor a radu. Já na přiložené fotografii vidím dva negativní jevy : dlouhé relativně stejnoměrné pásy zašedlé trávy a dále menší šedo-zahnědlé fleky přibližně kruhového tvaru. Ty pásy budou s nějvětší pravděpodobností zapříčiněny tupým nožem rotační sekačky. Ale ty zahnědlé koláče...? Tam může být příčin více. Také je důležitá informace, jak je trávník starý, zda byl vyset letos a nebo zda pochází už z dřívějších let.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz