Nepravidelna vyska travnika, plytke korene, vysychanie

host - 49.39 (?)
19.4.2010 20:08

Hluboké provzdušnění a následné zapískování, přihnojení DOBRÝM hnojivem a vydatná zálivka by mu snad mohlo pomoci. Možná bude problém v tom hlubokém provzdušnění (tipuji alespoň do 20 cm). Ale jak na to?

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
hopkok - (1) - 51.114 (?), 11.4.2010 19:29, zobrazeno: 10923x

Zdravim Vas tu vsetkych, som tu novy a rad by som Vas poziadal o radu. Mam asi 4-5 rokov starsi travnik, posledne 2 roky mam problem, ze na niektorych miestach je korenovy system plytky.

Na tychto miestach je strasne plytky a husty korenovy system, v podstate travu mozem nadvyhnut a nasledne zacne schnut.

Travnik vertikutatorujem 2xrocne, pravidelne zalievam...

Podklad je cista hlina, nikdy som nerobil pieskovanie...

Ako dosiahnut aby sa korene tahali do hlbky a nie po vrchu?

Jednoducho povedane na niektorych miestach by som mohol travnik zrolovat a zobrat prec tak slabo je zakoreneny... je pravdou, ze mavam v travniku aj vela mravcov.

Za kazdu radu budem vdacny a postupne preluskam celu diskusiu.

Chcel by som poradit ako zacat.

Dakujem

host - 49.39 (?), 14.4.2010 18:27

Zdá se, že Vaše "čistá hlina" trávníku "nechutná" a proto do ní nechce kořenit. I pro trávník by mělo být alespoň 20 cm dobré ornice, což asi vaše zahrada nesplňuje.

Řešením by byla úplná rekonstrukce: doplnění příslušného množství kvalitní ornice a znovuzaložení trávníku.

Josef.

host - 51.114 (?), 15.4.2010 19:26

Ked sme dom stavali, teren sa dorovnaval prave ornicou, travnik bol dlho zanedbavany a plny buriny (plevele.)

Tak pred cca. 5 rokmi som kompletnu hornu vrzstvu preosial, cca. 20cm a zasial travnik nanovo.

Nepomohlo by podu trochu prevzdusnit? Napriklad aj tym pieskovanim 

Inak hlina je presne ta ista co mame aj v zahradke za domom a tam sa dobre dari vsetkemu do otec zasadi...

host - 49.39 (?), 19.4.2010 20:08

Hluboké provzdušnění a následné zapískování, přihnojení DOBRÝM hnojivem a vydatná zálivka by mu snad mohlo pomoci. Možná bude problém v tom hlubokém provzdušnění (tipuji alespoň do 20 cm). Ale jak na to?

Josef.

host - 46.130 (?), 21.4.2010 8:11

Co takto ist na to postupne, zapieskovat teraz a najesen znova? Popripade opat na jar? Alebo objednat firmu co ma aerifikator?

host - 138.64 (?), 21.4.2010 9:45

pieskovanie iba ciastocne zdvihne horizont, preto o nejakom hlbsom zakoreneni ani nemoze byt rec... pieskovanie sa pouziva najma na vyrovnanie nerovnosti a spevnenie plochy, pocas rozbehu travnika, kedze po zime nemaju stebla taku pevnost ako v lete... vrstva piesku je minimalna... vytvara len akusi podperu pri rozvoji a zakoreneni travnika pocas rozbehu...

skor by som sa zameral, ked nechcete invazivne vymenit cely podklad mozno na zmenu travoveho semena, niektore najma sportove zmesy maju dlhsie korene, zmesy ako golf, a podobne vytvaraju hustu macinu a tomu maju prisposobenu aj korenovu sustavu... trava tutotiz rovnako ako strom, vytvara rovnaky korenovy system pod povrchom ako velkost "koruny stromu" v nadzemnej casti...

host - 46.130 (?), 21.4.2010 12:08

dakujem pekne, urobim rekonstrukciu a vymenim travove semeno, dakujem za rady

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty