Kdy začit s jarním hnojením, válcováním trávnku a vertikutáním



host - 161.16 (?)
24.3.2009 17:45

Dobrý den,

Buduli brát v úvahu, že polovina obyvatel ČR žije v RD (5mil) a v průměrném domu žijí 4 lidé, vychází mi cca 1.25mil. RD. Dovolím si tvrdit, že postřiky na trávník používá max. každý druhý. Takže to je cca 600 tis RD. Při průměrné ploše takovéhoto trávníku 500m2, mi vychází plocha na celou republiku cca 300km2, což je kruh o poloměru cca 10km. Je-li to moc nebo málo nevím. Jelikož však bydlím na ostravsku, tak mi více vadí výstavba skladů a hal na orné půdě, přičemž staré průmyslové objekty zůstavají v rozkladu.

Petr

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 119.35 (?), 17.3.2009 7:32, zobrazeno: 7324x

Chtěl bych se zeptat v jakém pořádí bych měl po zimě začít s hnojením, válcování případně s vertikutací? Abych nenaděla více škody než užitku? Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 198.206 (?), 24.3.2009 9:25

Na internetu najdete určitě spoustu cenných rad jak na trávník nyní po zimě. Já postupuji takto - první hnojení jsem provedla cca před měsícem, hned jak zmizel sníh. Nyní udělám vertikutaci, pohnojím, dosypu semínka trávy a zahážu jemnou vrstvou zeminy s pískem. Pak už během sezony jen hnojím a seču. S vertikutací čekám na lepší počasí, snad se bude dát o víkendu. Někdo to dělá později, ale já si myslím, že čas už je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 36.21 (?), 24.3.2009 9:49

Zavidim Vam, ze mate tolik casu i energie se s travnim takhle "patlat." Ja obcas po "okrasne" casti travniku rozhazu neco dreveneho popela, projedu to zeleznyma hrabema a hotovo. Travnik sice nemam jak z Anglie, ale mne se moc libi, zadna chemie, zadna "zelena" poust bez zivota.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 166.66 (?), 24.3.2009 10:03

Je to Vaše volba a nejste proto ani lepší, ani horší, než někdo, kdo pečuje pečlivě o trávník, fráze o "zelene "poušti jsou sice tradiční a časté, ale v analogii selhávající, ažlegrační. Dobře opečovaný trávník vyžaduje minimum chemie (nepočítáme- li hnojení) a zásah proti plevelům stačí provést 1-2 x ročně. Chemii se vyhýbají a pohrdlivě o ní hovoří púřevážně ti, kteří o ní naprosto nic nevědí. To je takřka železným pravidlem.

Vyžaduje ale hodně mechanické práce a časté sečení.

Navíc, nikdy jste evidentně   "poušť bez života " neviděl jinde než na obrázku, ani si na ní nesáhnul. - Je to krásný hustý pružný kobereček, ve kterém se životu opravdu daří.

Rada, prohrábnu hráběma a hotovo, je pro našeho tazatele, ptajícího se na agrotechnické termíny stejně dobrá, jako kdybyste pěstiteli se zeleninovou zahradou napsal: " na pletí kašlu, jednou za rok zasadím, a na podzim vytáhnu nějakou kedlubnu, červy požvýkám a hotovo!"

K dotazu:

Na vertikutace je při současném počasí ještě dost času. Pokud budete chtít dostat trávník rychle do kondice, počkejte, až se trochu oteplí,  jakmile začne tráva rašit, pohnojte rychlým hnojivem (Vápenný ledek), pozor! Rychlá hnojiva dokáží při hnojení "z ruky" trávu vypálit! Rozmetací vozík je nezbytný, tráva po pophnojení vyrazí raketovou rychlostí, další dva týdny, deset dní po hnojenímůžete provést vertikutaci, pískování, dosití etc. Podrobně v místních diskusích, selektivní herbicidy aplikujte (není -li zaplevelení masivní) až když pojede příroda naplno.

Chemický Alí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 36.21 (?), 24.3.2009 11:26

Ale ale... zatim oznacenim "zelena poust" si opravdu stojim. Sam jsem se podilel na nekolika vyzkumnych projektech, ktere zkoumaly diverzitu spolecenstev techto travniku v porovnani s klasicky udrzovanymi travniky (podotykam travniky, ne extenzivni louky).

Pocet druhu hmyzu byl na zkoumane plose az o 67% mensi v tom vasim dokonalym travnicku. Jednoduse proto, ze jednotliva stebla trav jsou prilis blizko sobe a i maly hmyz ma problem se plynule pohybovat a hledat potravu. Nehlede na to, ze je mnohem vice vystaven predatorum (napr. ptaci) a fytofagni hmyz nema k dispozici ani zadnou tlejici biomasu (napr. uschla stebla). O nepritomnosti kvetu s pylem ani nemluve. Bez hmyzu dale nejsou ani ptaci a tak to jde dal. Samozrejme nikomu neberu pravo na tech svych par metru dokonaleho travnicku, ale cim vetsi plocha, tim horsi nasledky. Dalsi vazny problem je degradace genoveho fondu nasich rostlin krizenim s druhy z ruznych smesi (clovek si to ani neuvedomuje, ale i v ramci jednoho druhu funguje vyznamna geneticka diverzita - nasi botanici si casto styskaji, ze travy v blizkostech napr. golfovych hrist uz nejde ani urcit, jak jsou prokrizene...).

Ja jako profesionalni ekolog a vedec jsem zasadne proti temto intenzivnim travnikum, nicmene nemam pravo Vam nic zakazovat. Je to otazka Vaseho svedomi, jestli Vam nevadi, ze svym jednanim nicite prirodu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 24.3.2009 13:40

Otázka je, zda neřešíte problém, "kolik andělů se vejde na špici jehly",  Hezky jste napsal "Až o 67% menší", jako vědec mi dáte jistě za pravdu, že uvádění krajního intervalu měřené veličiny je ZAVÁDĚJÍCÍ a například v publikační činnosti by autor s takou metodologií hodnocení práce neuspěl. Zároveň je nutné pro ostatní čtenáře upřesnit, že názory, které prezentujete nejsou jediným pohledem na dannou problematiku.

Pokud ale přijmeme i tuto zavádějící argumentaci, je jistě vhodné čtenářům upřesnit, jaký podíl ploch na celkově zatravněných plochách jsou intenzivně ošetřované plochy. Z hlediska vlivu na přírodní prostředí je jejich vliv naprosto zanedbatelný.

Navíc, jistě se mnou budete souhlasit, že i "přírodních" ploch je velké kvalitativní množství s nejrůznějším podílem osídlení hmyzem a ostatními zvířaty. Metodologie Vašich prací a jejich design je jistě klíčovou složkou daného tématu.

Add. genetická diverzita - na toto téma bylo napsáno velké množství prací zvlášť v souvislosti s geneticky rekombinantními plodinami zemědělské velkovýroby. Pro většinu těchto prací je pohříchu typická mizerná metodologie a přeceňovaní těchto vlivů. Typicky vycházejí tyto práce více "varující" jsou- li financovány z grantů EU, nežli, pokud se jedná o nezávislý výzkum. Jejich kvalitu významně determinuje stupeň politické objednávky takových výzkumů.

Na veřejnost už podle všeho pronikla poučka o tom, že pravděpodobnost vymření druhu kriticky souvisí s velikostí a počtem jeho populací, čímž se otevřel prostor pro mnohdy dobrodružnou aktivní ochranu mizejících organismů. Klíčem ke zlepšení situace druhu mnohdy bývá reintrodukce, cílené zakládání zcela nových populací nebo zahušťování těch stávajících.

Mezi odborníky se obvykle traduje, že pro obnovu populací rostlin by se měly používat semena či rostliny z co nejvíce místních populací. V této představě se mísí klasický konzervativní postoj k přírodě s představou, že právě z místních semen vyrostou rostliny nejlépe zvládající lokální poměry, případně že se geny rostlin pocházejících odjinud zhoubně smíchají s místními starousedlíky.

A co zkusit obnovovat vegetaci ze vzdálených populací? Někteří autoři se nebojí takzvané outbrední deprese, opaku inbrední deprese, čili představy, že míchání genů ze vzdálených populací téhož druhu vede ke vzniku mizerného potomstva. Ve věci outbrední deprese se vědecké studie značně rozcházejí, poslední dobou se navíc zdá, že jde spíš o tradiční klišé, než oprávněnou obavu. Experimentální křížení vzdálených populací (v experimentu bobovité rostliny Chamaecrista fasciculata nebo ovsa vousatého Avena barbata)  ukazuje, že postupně vznikají rostliny přizpůsobené místnímu prostředí ještě lépe, než rodičovské populace. Ke stejnému závěru docházejí studie invazních druhů rostlin, například kypreje Lythrum salicaria, našeho druhu, který zlobí v severní Americe.

Zajímavé je i definovat zavlečené druhy-

Největší počet nepůvodních rostlinných druhů byl v Evropěv hlášen z Belgie, Velké Británie a České republiky. Přičemž Velká Británie, Německo a Belgie mají největší počet „naturalizovaných cizinců“, tedy rostlinných druhů, které byly schopny v nové zemi vytvořit stabilní populace. Mezi nejrozšířenější druhy takových rostlinných druhů patří třeba turanka kanadská (Conyza canadensis), topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus) a trnovník akát (Robinia pseudoacacia), které pocházejí ze Severní Ameriky. Je pravdou, že třeba takový akát už po letech jeho rozšíření v naší přírodě ani nevnímáme jako nepůvodní. Akát dokonce sehrál i kladnou úlohu při „kolonizaci“ krajiny, například při zpevňování skalnatých strání vltavských břehů na Schwarzenberském panství, kde byl hojně sázen. Nicméně, na rozdíl od akátu, který byl na mnoha místech záměrně vysazován, byla veliká většina „invazních“ rostlin – uvádí se, že více než tři čtvrtiny všech nových rostlinných druhů – do Evropy zavlečena neúmyslně.

Navíc - biodiverzitu u intenzivně ošetřovaných kultur ovlivníte nejenom genovou definicí ale i intenzivitou a charakterem agrikulturní péče. Jak nad jakoukoli pochybnost ukazuje více vědeckých prací. Zároveň je dobré zamyslet se i nad imperativní dikcí "Vědecké experimenty nejsou bajka, na jejímž konci se vyloupne životní moudro zachování biodiverzity všude a vždy . NAopak, objevuje se  další závažná otázka. Jakou úlohu má pěstování kulturních rostlin? Nakolik je naším úkolem produkovat kulturní rostliny a nakolik máme plnit úlohu ochránce biodiverzity? Odpověď není jednoduchá. Na jedné straně lze tuto komplikovanou otázku vulgarizovat do podoby: „V kuturách v péči člověka si můžeme říci :Máme pěstovat plevele nebo plodiny?“ a odpovídat si „No samozřejmě plodiny!“. Na druhé straně můžeme tuto otázku klást v druhé extrémní formě: „Máme pěstovat kulturní rostliny, či  potraviny způsobem, který vyžene z krajiny vše kromě zemědělských plodin?“ a odpovídat si: „Ne, a všechno, co škodí biodiverzitě musíme zakázat!“. Váš příspěvek je důkazem toho, že i takto extrémní názory zaznějí. Bohužel, extrémní názory bývají zřídka správné.

Proklamativní apel na "svědomí ničitele přírody" není ničím jiným, než apelem na dodržování politické korektnosti. S reálnou situací nemusí zdaleka tak souviset, jak se nám snaží militantní ekologové tvrdit.

Prameny:
1.Science Daily 11. 11. 2008, Evolutionary Applications 1: 587-597

2. http://www.csiro.au/

3. http://www.europe-aliens.org/

4. Nature, Pidgeon J.D. et al. Proc. R. Soc. B, doi: 10.1098

5.  Mitigation of indirect environmental effects of GM crops
J.D Pidgeon,,Proc Biol Sci. 2007 June 22; 274(1617): 1475–1479.
Published online 2007 April 17. doi: 10.1098/rspb.2007.0401.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 161.16 (?), 24.3.2009 17:45

Dobrý den,

Buduli brát v úvahu, že polovina obyvatel ČR žije v RD (5mil) a v průměrném domu žijí 4 lidé, vychází mi cca 1.25mil. RD. Dovolím si tvrdit, že postřiky na trávník používá max. každý druhý. Takže to je cca 600 tis RD. Při průměrné ploše takovéhoto trávníku 500m2, mi vychází plocha na celou republiku cca 300km2, což je kruh o poloměru cca 10km. Je-li to moc nebo málo nevím. Jelikož však bydlím na ostravsku, tak mi více vadí výstavba skladů a hal na orné půdě, přičemž staré průmyslové objekty zůstavají v rozkladu.

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika