Hustý, zelený pruh v trávníku

host - 9.65 (?)
30.5.2011 14:42

Dobrý den, možná si půda v tom pruhu o pár milimetrů sedla a při zalévání steče voda po povrchu půdy do tohoto mini příkopu, takže tam má tráva o trochu víc vody než tráva okolní. A navíc je při sekání o těch pár milimetrů delší, takže tolik nevysychá a po sekání se lépe vzpamatuje.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

safpet - (7) - 252.34 (?), 25.5.2011 12:54
Aha s těma "botkama" máte pravdu. Účinější budou asi opravdu ty rycí vidle. A do jaké hloubky je tlačit? Stačí 10cm nebo na celou výšku vidlí? Dnes nebo zítra bych rád trávník pohnojil a předtím bych zkusil čás trávníku "provzdušnit" vidlema. Zkusím to v místě, kde chceme příští rok dělat bazén (když to nedopadne dobře, tak se zas až tak moc nestane). Doma se mi povaluje skoro celé toto hnojivo VIZ. obr. Tak jen doufám že to trávník pobere

host - 152.34 (?), 25.5.2011 16:43

Já vidle zapichuji  "co to dá", protože pod cca 20cm vegetační vrstvou mám jen žulový štěrk, do kterého vidle neprojdou. Kořenů trav ve větší hloubce i tak moc nebude. A je to taky otázka osobní kondice. Je to docela dřina. S hnojivem se držte u spodní hranice dávkování - vyšší dávky povedou k tomu, že se bude přednostně vyvíjet nadzemní, zelená, část rostliny, na úkor kořenů. Trávník bude pěkně zelený, ale málo odolný. Vývoj kořenů, a tedy i stabilitu trávníku, údajně podpoří i méně časté, ale důkladné zalití, při kterém se provlhčí i hlubší vrstvy. Toho se držím (z nouze ctnost), protože trávník vidím jen o víkendech. Ať se nám zelení! Zuzana

host - 101.13 (?), 25.5.2011 23:29

Hnojení můžete aplikovat ihned, alespoň mě to nikdy trávu nezahubilo. Ze začátku používám hnojivo od Agra-Start a během léta co 2-3 týdny Agro-trávníkové hnojivo (10kg kýbl). Je to sice finančně náročné, ale na menší ploše se to dá zvládnout... Dále k tomu provzdušňování, já každé jaro přeletím zahradu vertikutátorem dále těmi zmíněnými botkami s hroty, které se dají pravdu koupit, ale jejich hroty jsou krátké.. PRoto ještě přčejdu zahradu vidlemi, zapíchni co nejvíce a ještě s vidlemi zakývám, aby byly díry větší. S těmi vidlemi je dobré kývat a jakoby lehce nadzvednout ten drn, když to řeknu tak lajcky... Speciální vertikutátory na fotbalové hřiště konají tento pohyb také, zapíchnou a nadzvednou.. ale ony ještě poté i zrovna pískujou :)  Jestli se mi podaří nahrát fotku, tak zasílám svou zahradu, která je dva roky po zapískování. Není to extra, ale myslím, že se ta starost oplatí..

safpet - (7) - 252.34 (?), 26.5.2011 11:35
Díky za rady, o víkendu má pršet, tak posekám, (část trávníku zkusím experimentně poskákat-provzdušnit vidlema) a pak to pohnojím. A uvidíme, zda se to nespraví. Velmi zajímavá a hodnotná rada od paní Zuzany - zalévat méně často ale důkladněji. Já žil v domění, že je lepší zalévat častěji s menší intenzitou (tak aby v trávníku nestála voda). Díky za radu ;-)

host - 152.34 (?), 26.5.2011 13:05

Teď jsem se lekla, zda jsem to s tím zaléváním napsala přesně. Hovořím o trávníku, který je již založený a zapojený. Při zakládání se skutečně musí zalévat velmi často. Jinak tato rada není z mé hlavy, ale z publikace od Grady, která se myslím jmenuje "Trávník" (mám ji na chalupě). Pokud máte možnost si ji vypůjčit nebo koupit, využijte ji. Knihy od Grady píšou naši autoři a jejich rady opravdu sedí, na rozdíl od překladové literatury, zejména z Velké Británie, kde jsou podmínky úplně jiné (pro trávníky zatraceně lepší). Zuzana

host - 1.105 (?), 25.5.2011 15:19

Tak to je zajímavé. My máme přesně opačný problém! V místě, kde jsme položili před deseti lety kanalizační potrubí, je trávník naopak horší a mnohem rychleji vysychá, než v okolí. V létě je krásně vidět, kudy potrubí vede, protože tráva je tam slabá, zažloutlá a sušší, a to je to potrubí v hloubce minimálně 1,5 m a postupně klesá až do 4 metrů! Takže vyvozuji, že stahováním spodní vody to určitě nebude, to naše potrubí (průměr asi 15-20cm) by stáhlo mnohem víc vody, než vaše hadice, takže tráva by jenom bujela :-) A naopak, na jiném místě v zahradě máme taky asi 4m dlouhý a asi 0,5 m široký pruh trávy, která je nádherně šťavnatá, smaragdově zelená a roste mnohem rychleji, nž ostatní tráva na zahradě. Vůbec nevíme, čím to je. Už jsem podezírala předchozího majitele, že tam někam zakopal snad nějakou mrtvolu :-)) Nic jsme neobjevili a trvá to už asi 8 let.

host - 9.65 (?), 30.5.2011 14:42

Dobrý den, možná si půda v tom pruhu o pár milimetrů sedla a při zalévání steče voda po povrchu půdy do tohoto mini příkopu, takže tam má tráva o trochu víc vody než tráva okolní. A navíc je při sekání o těch pár milimetrů delší, takže tolik nevysychá a po sekání se lépe vzpamatuje.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz