Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Prosim, lide, neblaznete. Jednou shorite nebo se nekdo zrani. Pokud jde o takoveto veci, urcite to nechejte na odbornikovi. Ja konkretne nejsem elektrikar, ale elektrofakulta mi i pres muj odpor k silove elektrine a "prumyslovackemu zpusobu vyuky" dala pomerne hodne vedomosti (jsem jinak programator). Cim vice veci o elektrine vim, tim vice pred ni mam respekt. Nerikam, ze se bojim, ale uvedomuji si, ze neco muze byt velmi nebezpecne.

230V na zahrade (nebo jakemkoliv venkovnim prostredi) musi jit za proudovy chranic a nejlepe i oddeleny jistic. Proudovy chranic je schopen zjistit, kdyz napr. preseknete kabel a proud potece jinudy nez mezi fazi a "nulakem" (napr. preseknete kabel na zahrade nebo zatece voda). Jistic ochrani pred velkym proudem, takze by nemelo zacit snadno horet. Cim mensi jistic, tim vetsi bezpecnost.

Dale kabel z prodluzovacky NENI rozhodne vhodny na zahradu, stejne tak kryti prodluzovacky neni dostatecne. Spousta kabelu (typicky CYKY) jsou delane tak, ze preziji vodu a jsou i samozhasive, takze nehrozi nejaky pozar. Dale se delaji zasuvky i svitidla, ktere maji dostatecne kryti (oznacuje se IPxx) a lze je namontovat venku.

Ja chapu, ze kazdy chce usetrit, nicmene tady opravdu neni misto. Zaplatte elektrikari, aby Vam tech par veci namontoval, zase tak drahe to nebude (pr.chranic 2-3 000, jistic par stovek, kabel a prace).

martin@hinner.info

Disclaimer: vyse uvedeny text je psan pro laiky, jsem si vedom mnoha nepresnosti.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika