Znečištění vrtu utonulým hlodavcem?



Stránky: 1,  2   
cloud - (2) - 195.227 (?) 
27.2.2012 12:11, zobrazeno: 18316x

Dobrý den.Mám na chatě 30ti metrový vrt-(v kamaném podloží),který byl udělán loni na podzim.Při čerpání i letos v lednu byla voda bez zápachu.Tento víkend jsem při čerpání cítil silný pach syrovodíku a na hladině byl vidět mastný povlak.Jelikož jsem měl na rychlo udělanou jímku s netěsným výkem jímky, tak jsem v jímce našel Myší trus.

Tyto myš(myši) pak zřejmě vlezly do roury vrtu, kde se utopily.

A co teď s tím dělat?Kromě častého čerpání a obměny vody.Nevíte za jak dlouho se může "hlodavec" rozkládat při chladné teplotě vody ve vrtu, a přestane někdy ovlivňovat kvalitu vody?Mám použít nějakou desinfekci, nabo jen čekat?

Dík za odpověď.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 126.166 (?), 27.2.2012 12:18

Zjara po zimní odstávce čerpadla dáváme do studny vždy trochu Sava. Po naběhnutí provozu studny v sezoně a běžnému odběru vody už pak dál desinfekci neřešíme, Podotýkám ale že vodu ve studni nemáme pitnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.135 (?), 27.2.2012 14:37

pokud je tam spadla mys tak bude urcite plavat na hladine pokusil bych se ji vytahnout po vyndani cerpadla bych si sestrojil nejaky vhodny pripravek treba kousek plastove trubky ktera lehce projde vrtem a bude zavesena na dvou snurach jednou se zpusti az na dno a druhou se zavre klapka v te trubce a za tu snuru se to cele vytahne i s plovouci necistotou 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 88.193 (?), 27.2.2012 16:32

Myš spadlou do vrtu, samozřejmě, již vytáhnout nejde (je v polotekutém stavu). Navíc nemusí být uvnitř trubek, ale zvenku v kavernách kolem trubky (vrty se nedají na 100% obsypat a utěsnit). Zbývá jen pravidelná dezinfekce a čerpání.

Sirovodík ale může znamenat navrtání nějaké mineralizované vrstvy v podloží (známý problém hlubokých vrtů). To by myš znamenala jen neškodnou záležitost.

Jinak dezinfekci (např. Savo) je vhodné přidávat nejméně 2x do roka do každé studny (v malém množství).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
cloud - (2) - 195.227 (?), 27.2.2012 17:28

Mineralizovaná vrstva to zřejmě nebude, jelikož jsem už obsah kompletně cca 20x vyčerpal, a absolutně bez zápachu.

U té desinfekce, si zase říkám, jestli při použití akorát nespomalým a neprodloužím dobu rozkladu hlodavce, tím že zičím hnilobné bakterie?

Proto by mě i zajímala ta doba rozkladu hlodavce v chladné vodě?Pak bych asi určitě použil desinekci v podobě Sava

Nevíte jak pak aplikovat to Savo, do vrtu?

Uvádí se 9ml na 1000l.Naředit s vodou a skrápět hladinu-(ale u studny).Mám vodní sloupec vody ve vrtu cca25 metrů a tak nevím, jestli savo přidat do plného stavu vrtu, nebo po vyprázdnění(aby došlo k promíchání)?Jelikož účiná látka v Savu přestává účinkovat po 30 minutách uvádí výrobce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 51.2 (?), 27.2.2012 19:22

Savo, rozmíchané ve vodě, se aplikuje nejlépe do co nejvíce vyčerpaného vrtu, Aby dezinfekce zasáhla co největší plochu stěn (z blábolu na Savu má smysl jen koncentrace). V případě, že vodu dosud nepoužíváte, si nemusíte dělat starosti s přehnanou dávkou Sava. Časem se "vůně" ztratí (tím nemyslím tam nalít 10 l!!). Vhodnější je akci častěji opakovat (cca každý týden).

Skoro v každé studni (která není pravidelně čištěná) je na dně nějaký hnijící organický materiál. Pokud se pravidelně dezinfikuje, je voda pořád obvykle čistější než z vodárny. Takže dobu rozložení malé myši lze těžko odhadnout. Kočka nebo kuna (pokud se včas nevytáhne) trvá i několik měsíců. Základem je pořád odčerpávat vodu a dosypávat propadající se obsyp kolem vrtu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 27.2.2012 21:46

Máte štěstí, že vodu nechcete používat jako pitnou. Jinak SAVO je silně zředěný roztok chlornanu sodného NaClO. Chlornan sodný je silně oxidační chemikálie, která nejen spálí bakterie apod. ale spaluje i veškeré organické látky, což je ve své podstatě i myš.

Doporučil bych Vám tento postup:

1. Sehnal bych si někoho, kdo běžně používá koncentrovaný chlornan sodný na hygienické zabezpečení vody v bazénu (často je používáno i na vesnických bazénech). Od něho bych si vyptal cca 1 litr NaClO. Pozor je to poměrně nebezpečná kapalina (popálení kůže, oči ev.výpary chlóru).Jak reaguje si můžete ověřit na vzorku nějaké tkáně nebo masu.

2.Vytáhl bych čerpadlo a nalil bych do vrtu chlornan a nechal reagovat.Nevím dva tři i možná i více dní. Vrt bych nechal otevřený aby chlór mohl odvětrávat. Potom bych spustil do vrtu čerpadlo a odčepal bych všechnu vodu. Čerpadlo bych znovu vytáhl a pořádně bych ho umyl od zbytků chlornanu (železné části za chvíli zrezaví, jak působí na slitiny hliníku nevím).

3.Opakoval bych napouštění a odčerpání do doby, až bych měl pocit že zápach chloru není velký.

4.Jinak jsem ještě žádnou myš ve studni nelikvidoval, ale mám určité zkušenosti s chlornanem sodným na bazénech a koupalištích.

              Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 8.7.2012 21:28

Dnes jsem vytáhl ze studny tři rozkládající se myši nebo něco podobného a chtěl bych studnu alespoň částečně "vydesinfikovat". Studnu nemohu odstavit na více než jeden den protože v tomto počasí se musí zalívat stále.  Chlornan sodný bych si nechal na finální desinfekci po ukobčení sezony. Může Savo v doporučeném ředění nějakým způsobem poškodit zalévané rostliny? Máte někdo toto ověřeno? Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 8.7.2012 22:07

Chlornan se obvykle rozkládá (reaguje) v řádu minut a čím více bakterií, tím dříve se rozloží. Zápach po něm může být v případě přehnanéno množství ale i několik dní. Je vhodné ho v doporučeném množství přidávat do každé studny v intervalu cca každého čtvrt roku. Vytahovat čerpadlo z vrtu při dezinfekci samozřejmě nemá smysl.

Tato dezinfekce se bežně používá (používala před zavedením ionizace) ve vodárnách. Takže vše, čimž jste v posledních 50 letech zaléval z vodovodu, bylo zaléváno vodou dezinfikovanou chlornanem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?), 9.7.2012 3:50

Já si například nemyslím, že vodárny někdy používaly pro desinfekci vody chlornan sodný. Já si myslím,  používaly plynný chlór. U velkých bazénů a areálů to většinou bylo obdobné.

    Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika