Okapový sifon s klapkou

host - 250.122 (?)
2.8.2015 15:45

Přepouštíme dešťovou vodu do nádoby cca 16m3 v méně než nezámrzné hloubce s přepadem do dešťové kanalizace. Žádný sifon není potřeba, protože sifon je jen pachový uzávěr. a kanalizace je jen dešťová.  Tady je zase zadání v hádankové formě s mizivým procentem informací.

Mimochodem v dnešní době s vyhlídkou na úbytek vody obecně je splachování vody do kanalizace zvěrstvo ze dvou důvodů. Jednak se zbytečně zatěžuje čistička a druhak zájmem každého by měl být vodu do půdy co nejvíc zadržet.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 13.186 (?), 2.8.2015 15:33, zobrazeno: 12537x

Zdravím fórum, potřebuji poradit jak by se nechalo vyřešit přepouštění dešťové vody z okapového sifonu - viz obr. Potřebuji mít možnost pokračovat ze sifonu buď do kanalizace nebo přehodit klapku a pouštět vodu na nádoby na děšťovou vodu (vše pod zemí, žádné venkovní nádoby na vodu nebo sudy). Existuje nějaký sifon s klakou který by uměl přehodit výstup? Potřebuji mít možnost odpojení např v zimě jelikož při zapojení natrvalo do nádoby by voda v zimě zamrzala (kvůli spádu nemůžu jít s potrubím u nádoby do nezámrzné hloubky).. Nemohu najít žádný sifon který by toto umožňovcal, existuje vůbwec něco takového?. V příloze přikládám obrázek sifonu a obrázek situace. Děkuji za rady a tipy jak toto vyřešit.

host - 13.186 (?), 2.8.2015 15:36

Pardon vložil jsem špatný obrázek, můj sifon má výstup dolů... viz příloha

host - 250.122 (?), 2.8.2015 15:45

Přepouštíme dešťovou vodu do nádoby cca 16m3 v méně než nezámrzné hloubce s přepadem do dešťové kanalizace. Žádný sifon není potřeba, protože sifon je jen pachový uzávěr. a kanalizace je jen dešťová.  Tady je zase zadání v hádankové formě s mizivým procentem informací.

Mimochodem v dnešní době s vyhlídkou na úbytek vody obecně je splachování vody do kanalizace zvěrstvo ze dvou důvodů. Jednak se zbytečně zatěžuje čistička a druhak zájmem každého by měl být vodu do půdy co nejvíc zadržet.

host - 13.186 (?), 2.8.2015 16:10

nevím jaká informace jsou ještě potřeba, pokusdil jsem se otázku formulovat pokud možno jasně (z mého laického pohledu). Nádoba na vodu (bývalá ČOV) leží ve vzdálenosti cca 5 metrů od okapu. Stejně tak i případný přepad zpátky z nádoby bych musel vést ještě o kousek dál (a navíc pouze cca 10 cm pod povrchem) protože kanalizace vede pod dlažbou, kam se nedostanu - blíže se nenapojím. Jelikož se jedná o svod z celé poloviny střechy v případě zamrznutí přepadu by to mohla být celkem katastrofa a určitě nechci riskovat aby mi nádoba tekla vrchem - je to moc vody. Víko nádoby je výškově s povrchem. Vše je dáno stávajícím uzpůsobením okapu, historickým umístěním a konstrukcí nádoby. Tedy vycházím ze stávajícího stavu. Pokud bych budoval novou nádrž tak ji samozřejmě umístím co nejblíže sifonu a přepad hned namístě pustím do hloubky do kanalizace. Tedy otázka zní jestli existuje řešení které umí ze sifonu přehodit výstupy - na zimu nemám důvod pouštět vodu zásobníku.

host - 13.186 (?), 2.8.2015 16:16

Přidávám ještě načrtnutý obrázek čeho chci dosáhnout

host - 13.186 (?), 2.8.2015 16:18

Vestavěný přepad je v tuto chvíli otočen na druhou stranu než potřebuji, ale s tím si poradí, nádobu buď oběhnu potrubím nebo spíše vyvrtám na druhé straně...

host - 250.122 (?), 2.8.2015 16:41

Já ty gajgry mám, jsou zbytečné a jen pro zlost. V zimě někdy zamrznou a podrží vodu ve svodu. Co dělá zmrzlá voda s měděným svodem si určitě umíte představit.

Vlastně je třeba si uvědomit, že voda teče jen když nemrzne a když mrzne voda neteče. Při dobrém spádu ani 10 cm pod zemí nic neudělá, tedy kromě zamrzlých gajgrů. Jestli vám nevadí pachy z kanalizace, věřte mi, upustil bych od nich. Tím nabere řešení jiný směr.

host - 13.186 (?), 5.8.2015 22:18

OK, i když upustím od gajgru, musím řešit malý spád a vedení potrubí cca 10 cm pod dlažbou pod cestou. Mohu běžné plastové odpadové potrubí zasypat pískem a na to dát dlažbu nebo je třeba použít nějaký jiný materiál?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz