Rostliny k drátěnému plotu



Albe - (5) 
1.9.2004 12:06, zobrazeno: 20541x
U rod.domku máme poměrně malý pozemek. Chtěla bych něco vysadit k drátěnému plotu a tím vytvořit alespoň částečnou pohledovou clonu. Problém je v tom, že to nemohou být žádné keře ani túje, širší než 30 cm. Na starém plotu byla pěkná stěna s nějakých planých svlačců, ale po odkvětu jsem suché rostliny těžko sundávala, jak byl plot propletený. Takže by to chtělo něco trvalého. Moc děkuji za každou radu.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host, 16.9.2004 20:12
Pro popnutí plotu můžete použít např. podražec velkolistý. Má velké srdčité listy - stín až polostín, vlhčí půda. Dále zimolez - slunce i polostín, plamének - slunce, přísavník révovitý - slunce i polostín, aktinídie - polostín, chráněné stanoviště.
Zdravím, Alice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Albe - (5), 20.9.2004 10:43
Paní Alice, děkuji za radu. Podle podmínek, které máme bych si vybrala ten přísavník révovitý. Jestli dobře předpokládám, je to tzv."psí víno" - přísavník pětilistý s úponky. Na zahradách ho často vidím, ale v nabídce zahradníků (ani Starkla) není. Můžete mi ještě poradit jak se množí a kolik rostlin mám asi k plotu vysadit (vzdálenost rostlin)? Děkuji a zdraví Alena
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MKP - (27), 29.9.2004 13:03
Není pravdou, že by se Přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia) nevyskytoval v nabídkách zahradníků. Např. Baumax má ve svém sorimentu P.q. 'Engelmanii', stejně tak jej má i Globus. A určitě je mají ve svém sortimentu i některá zahradní centra. Chce se to jen zeptat prodávajících.
K plotu bych sázel tak 1 - 2 rosliny na 1 metr.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
a.ci - (6), 30.9.2004 22:44
Dobrý den,
překvapuje mne, že na něj nemůžete narazit v zahradnictvích. Mám ho na zahradě, takže bych Vám mohla nabídnout zdarma několik řízků. (Dá se množit mnoha způsoby - řízky dřevitými i bylinnými, hřížením i semenem).Ozvěte se mi na mail, domluvíme se.
Zdravím, Alice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 161.12 (?), 27.9.2006 10:23

Já jsem úplný zahradní laik, ale přísavník se mi líbí a vím, kde ho vzít. Znamená to,  že mám teď na podzim uříznout pár kusů rostlinky, uskladnit  přes zimu ve sklepě  a na jaře zapíchnout do záhonu?  Podle bodu II tady: http://dendro.mojzisek.cz/m_rizkov.php ?
Asi hloupý dotaz, ale opravdu jsem naprostá začátečnice :-)

Děkuju Chuanita

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 10.34 (?), 27.9.2006 10:45
Dobrý den. Trošku Vám do toho zasáhnu. Na popnutí plotu jste si vybrala dobře Parthenocissus quinquefolia. Je to liána, která má úponky, kterými se přichytí k plotu tím, že pletivo ovine. Dále se množí ten samý ale už je to kultivar se jménem "Engelmanii", na který Vás také odkázali. Tento přísavník je schopný se uchytit i na zdi, což ten první nedokáže, neboť nemá přísavné terčíky, kdežto kultivar "Engelmanii" je má. Pokud někdy přísavník namrzne, spolehlivě obrůstá. V žádném případě ale nesázejte 1-2 rostliny na metr, to je nesmyslně blízko sebe. Je to mohutná liána, spolehlivě se rozroste. Sázejte minimálně na 3 metry.  Skutečně jsem viděl stěnu o délce víc jak 20 metrů a výšce 5 metrů, která byla celá popnuta jedinou rostlinou!  A pro informaci, na tento druh se v předjaří roubuje přísavník trojhrotý, čili Parthenocissus tricuspidata a jeho kultivary. Pohodu Vám přeje Stanislaw:-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 198.148 (?), 22.12.2006 10:00
Velice dobré je rdesno (polygonum baldschuanicum). Jde o zřejmě nejrychleji rostoucí "záležitost". Máme je kolem plotu asi 5. rok a vynikající.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika