Zelenaní jezírka

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?)
8.11.2011 9:24

A když pomineme ten sliz na kamenech, vodu máte čistou? Voda může být čistá, průzračná, nebo kalná a zelená.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

zuzana123 - (5) - 175.116 (?), 7.11.2011 16:08, zobrazeno: 6175x

Dobrý den,

prosim o radu jak na zelené jezírko, no spíš jezírečko - rozměry 90x40cm hloubka cca 30 cm.

Postavila jsem vodopad, který padá do miniaturního jezírka, které v létě bohužel neustale zelenalo - dno je tvořené černou folií.

Jaká rostlina by byla do těchto podmínek vhodná a pomohla jezírko čistit? Nebo existují venkoví hlemýždí (v akváriích se použivají, ale co s nimi přes zimu)

děkuji za každý tip

host - 4.129 (?), 7.11.2011 17:08

kupte si nějakou chemii ta pomuže nejlip

lotusek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 44.59 (?), 7.11.2011 19:06
chemie je pouze krátkodobé řešení u takto malého jezírka by mohlo pomoci vytvořit malý potůček a osadit ho rostlinami. Popřípadě nějaký malý filtr.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 7.11.2011 22:55

Vzadu za barákem mám také takovou malou loužičku v podobě plastové skořepiny (černého výlisku) pro jeden leknín. Přestože tam neběží žádná filtrace ani jakékoli jiné čerpadlo, voda nikdy nebyla zelená. A to je v létě teplá, jako kafe. Leknín sedí dole na dně v silné vrstvě kalu s trochou rohoviny a dřevěného popela, trochu to i smrdí, když si přivoním a voda je stále čistá. Zato dlouhá vláknitá řasa zde tvoří úplné hvozdy. Neřeším. Občas ji rukou trochu odtěžím a hodím na kompost. Leknínu nevadí.
Šneci ji mimochodem nežerou, ostroretky také ne. Raději jdou po granulích. Jediná ryba divá po řase je kaprovec čínský. Nic takového se ale v takovém náprstku chovat nedá. Poradil bych přípravek Algae Away. Není pravda, že by působil jen chvíli, ale nemám ho v takhle malém vyzkoušený. Ve velkém jezírku funguje celou sezónu. Asi Vás ale odradí cena, i když malý pytlík by Vám jistě vystačil na několik sezón.
Jarda.

zuzana123 - (5) - 175.116 (?), 8.11.2011 9:08

voda z jezirka je cerpadlem hnana nahoru k vodopadu, takze koluje, nicmene dno, kameny i voda jsou max do tydne potahnuty zelenym povlakem.

O lekninech jsem neuvazovala, ty mam uz v jinem jezirku, myslela jsem spis na nejeka vodni traviny, nebo preslicky, ktere by vodu cistily. U nas zahradnictvi mi bohuzel nebyli schopini poradit. Chemii bych se chtela vyhnout

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 8.11.2011 9:24

A když pomineme ten sliz na kamenech, vodu máte čistou? Voda může být čistá, průzračná, nebo kalná a zelená.

zuzana123 - (5) - 175.116 (?), 8.11.2011 12:57

voda se bohuzel taky postupne zkali az zezelena

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 8.11.2011 21:28

Tak to máte docela smůlu. Zdroj vaší vody je zřejmě bohatší na dusičnany, nebo jiné látky, které způsobují postupné zakalení. Já používám tvrdou vodu ze studny a i když se v jezírku pro leknín dějí hrozné věci, voda je stále čistá. Horší je to jen s dlouhou řasou. Té se mimochodem nezbavíte jinak, než manuálně, nebo chemií, kterou jsem uvedl dříve. Zakalení vody jednobuněčnou řasou by mohlo zabránit její vyhladovění nějakou bujněji rostoucí vodní rostlinou zasazenou bez hlíny, s vypranými kořeny do propraného říčního kačírku a propustného koše pro vodní rostliny. Ta rostlina by byla nucena brát živiny z okolo protékající vody a tím by ji ochudila o látky, které potřebuje k růstu jednobuněčná řasa. Zkuste vodní kosatec, miniorobinec, nebo nějaký menší druh rákosu.
Jaké kameny jste použila do jezírka a na potůček? Raději se vyhněte vápenci a opuce. Dobré jsou nerozpustné šutry, jako třeba křemeny, žula, nebo snad pískovec. To je ale jen můj názor. Do takto maličkého jezírka je lepší nedat nic, co silně ovlivňuje PH vody, nebo do něj cokoli uvolňuje.
Jestli neplánujete kromě vodních rostlin nic jiného, myslím tím malé rybky, nebo jakékoli jiné živočichy, snad byste mohla zkusit systém mrtvé vody. Stačí na to modrá skalice, nebo klubko měděného drátu. Myslím že i někde tady na fóru se řešilo, které rostliny nejsou na měď zase až tak citlivé, takže byste nějaké pěstovat mohla.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 9.11.2011 9:27

Pro Zuzanu123>  jakkoli to možná bude znít divně, poradil bych měnit vodu. Ten objem, který tam máte, se počítá na stovky litrů vody (tzn. objem středního akvária). Efekt výměny bude dočasný, ale velmi, velmi levný v provnání s čímkoli jiným.
Na vodní rostliny bych se ve Vašem případě nespoléhal, spíše jako na dekoraci, než na prostředek čištění vody

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz