Zelenaní jezírka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
zuzana123 - (5) - 175.116 (?), 7.11.2011 16:08, zobrazeno: 6175x
Dobrý den,
prosim o radu jak na zelené jezírko, no spíš jezírečko - rozměry 90x40cm hloubka cca 30 cm.
Postavila jsem vodopad, který padá do miniaturního jezírka, které v létě bohužel neustale zelenalo - dno je tvořené černou folií.
Jaká rostlina by byla do těchto podmínek vhodná a pomohla jezírko čistit? Nebo existují venkoví hlemýždí (v akváriích se použivají, ale co s nimi přes zimu)
děkuji za každý tip
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.129 (?), 7.11.2011 17:08
kupte si nějakou chemii ta pomuže nejlip
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
zuzana123 - (5) - 175.116 (?), 8.11.2011 9:08
voda z jezirka je cerpadlem hnana nahoru k vodopadu, takze koluje, nicmene dno, kameny i voda jsou max do tydne potahnuty zelenym povlakem.
O lekninech jsem neuvazovala, ty mam uz v jinem jezirku, myslela jsem spis na nejeka vodni traviny, nebo preslicky, ktere by vodu cistily. U nas zahradnictvi mi bohuzel nebyli schopini poradit. Chemii bych se chtela vyhnout
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
zuzana123 - (5) - 175.116 (?), 8.11.2011 12:57
voda se bohuzel taky postupne zkali az zezelena
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář (275) - 209.88 (?), 8.11.2011 21:28
Tak to máte docela smůlu. Zdroj vaší vody je zřejmě bohatší na dusičnany, nebo jiné látky, které způsobují postupné zakalení. Já používám tvrdou vodu ze studny a i když se v jezírku pro leknín dějí hrozné věci, voda je stále čistá. Horší je to jen s dlouhou řasou. Té se mimochodem nezbavíte jinak, než manuálně, nebo chemií, kterou jsem uvedl dříve. Zakalení vody jednobuněčnou řasou by mohlo zabránit její vyhladovění nějakou bujněji rostoucí vodní rostlinou zasazenou bez hlíny, s vypranými kořeny do propraného říčního kačírku a propustného koše pro vodní rostliny. Ta rostlina by byla nucena brát živiny z okolo protékající vody a tím by ji ochudila o látky, které potřebuje k růstu jednobuněčná řasa. Zkuste vodní kosatec, miniorobinec, nebo nějaký menší druh rákosu.
Jaké kameny jste použila do jezírka a na potůček? Raději se vyhněte vápenci a opuce. Dobré jsou nerozpustné šutry, jako třeba křemeny, žula, nebo snad pískovec. To je ale jen můj názor. Do takto maličkého jezírka je lepší nedat nic, co silně ovlivňuje PH vody, nebo do něj cokoli uvolňuje.
Jestli neplánujete kromě vodních rostlin nic jiného, myslím tím malé rybky, nebo jakékoli jiné živočichy, snad byste mohla zkusit systém mrtvé vody. Stačí na to modrá skalice, nebo klubko měděného drátu. Myslím že i někde tady na fóru se řešilo, které rostliny nejsou na měď zase až tak citlivé, takže byste nějaké pěstovat mohla.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|