Žáby v jezírku
|
|
 |
 |
host - 61.106 (?) 30.3.2010 10:30
Zahradní jezírka jsou v některých vymezených oblastech často jediným vhodným místem k zachování rodu obojživelníků, protože ty drobné vodní zdroje - mnohdy periodické, co se ve volné krajině vyskytovaly, bývají většinou zasypány nebo vysušeny. Ne každé jezírko vyhovuje, nároky jednotlivých druhů nejsou vždy shodné. Žáby nejčastěji vyhledávají mělčiny s vegetací - i odumřelou z loňska pro své snůšky. Není větší důvod se těchto "návštěv" obávat, bývají dočasné, a i když se vylíhne velké množství pulců, kteří se v nádrži živí mikroflórou, tak se dospělosti nemusí dožít žádný jedinec a to, když se v nádrži nacházejí čolci, ryby, plazi, hmyzí dravé larvy, různé ptactvo, hmyzožraví savci - ježci, rejsci i zkažená voda v malém prostoru bez zooplanktonu a nedostatkem potravy (- dají se snadno přikrmovat, např. mouka ze sóji a obilovin, rybí krmiva,..). Co se týče hlučnosti, tak opravdu rušivé skřehotání vydávají u vody trvale žijící dravější typy - druhy a poddruhy nebo kříženci zeleně zbarvených skokanů. Tak zvaní hnědí skokani (víc odlišných druhů) se ozývají mnohem tišeji, - též ropuchy, s výjimkou ropuchy zelené množící se v teplejším období jara a začátku léta, která má cvrčivý hlasový projev. Se vzácnější rosničkou nemám osobní zkušenost. Pokud z některých pulců se žáby vyvinou a dospějí, tak se mohou po letech vrátit do rodného "rybníčku", který nebyl mezitím zrušen. Od : Mičurinec.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 248.164 (?), 29.3.2010 20:27, zobrazeno: 18272x
Nastěhovali se nám do jezírka žáby typuji 5-10kousků, co to značí? Vodu nemáme nijak čistou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 29.3.2010 20:59
To značí, že se budou rozmnožovat a že máte docela kvalitní vodu, i když se nejeví jako čistá. VK
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.149 (?), 30.3.2010 7:58
Nic proti, ale zaby ziji v kazde kaluzi :-) takze rekl bych normalka, spis se pripravte tak tipuju z mesic na poradny koncert:-D
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.106 (?), 30.3.2010 10:30
Zahradní jezírka jsou v některých vymezených oblastech často jediným vhodným místem k zachování rodu obojživelníků, protože ty drobné vodní zdroje - mnohdy periodické, co se ve volné krajině vyskytovaly, bývají většinou zasypány nebo vysušeny. Ne každé jezírko vyhovuje, nároky jednotlivých druhů nejsou vždy shodné. Žáby nejčastěji vyhledávají mělčiny s vegetací - i odumřelou z loňska pro své snůšky. Není větší důvod se těchto "návštěv" obávat, bývají dočasné, a i když se vylíhne velké množství pulců, kteří se v nádrži živí mikroflórou, tak se dospělosti nemusí dožít žádný jedinec a to, když se v nádrži nacházejí čolci, ryby, plazi, hmyzí dravé larvy, různé ptactvo, hmyzožraví savci - ježci, rejsci i zkažená voda v malém prostoru bez zooplanktonu a nedostatkem potravy (- dají se snadno přikrmovat, např. mouka ze sóji a obilovin, rybí krmiva,..). Co se týče hlučnosti, tak opravdu rušivé skřehotání vydávají u vody trvale žijící dravější typy - druhy a poddruhy nebo kříženci zeleně zbarvených skokanů. Tak zvaní hnědí skokani (víc odlišných druhů) se ozývají mnohem tišeji, - též ropuchy, s výjimkou ropuchy zelené množící se v teplejším období jara a začátku léta, která má cvrčivý hlasový projev. Se vzácnější rosničkou nemám osobní zkušenost. Pokud z některých pulců se žáby vyvinou a dospějí, tak se mohou po letech vrátit do rodného "rybníčku", který nebyl mezitím zrušen. Od : Mičurinec.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.45 (?), 14.3.2011 9:16
Včera jsem čistila zahradní jezárko (cca 15 m2). Ryby mě přežily všechy, ale vytáhala jsem asi 8 velkých mrtvých žab. Proč uhynuly?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář (275) - 122.248 (?), 17.3.2011 14:34
Jestli bylo zcela zamrzlé celou zimu, klonil bych se k otravě jedovatými plyny vznikajícími z rozkládajícího se kalu v jezírku kombinovaným s nedostatkem kyslíku. Nebo jenom nedostatkem kyslíku. Nevím, jaké tam máte ryby, ale třeba karasi vydrží skoro všechno, tak jim to vadit nemusí. Žáby na zimu sice téměř zastaví svůj metabolismus, trochu ale dýchat musí. Stejně jako želvám jim stačí dýchat kůží, na to ale musí být voda trochu prokysličená. Kůže nejsou žábry. Moje žáby se v zimě zdržují vždy poblíž místa, kde v ledu udržuju otvor pomocí malého čerpadla čeřícího hladinu, aby nezamrzla. Jedovaté plyny mohou ven a kyslík trochu dovnitř. Na podvodních kamerách jsem si všiml občasné aktivity mých žab (skokani zelení) i uprostřed zimy právě v místech díry v ledu. Třeba se i nadechnou, když potřebujou. Nevím. Každopádně mám dvě žáby už minimálně 7 let a tento týden jsem viděl i několik přeživších produktů jejich loňského milostného vzplanutí. Mimochodem, leželi na tom 3 dny.
Jestli ty žáby byly velké, nebude podle mě problém s nedostatkem jídla, ale s dýcháním. Jak to bylo s tím ledem a kalem na dně?
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.45 (?), 17.3.2011 16:20
Myslím, že máte pravdu. Jezírko jsem neprosekávala a kal na dně v nezámrzné hloubce je také. Mimochodem, nevíte jak se ho nejjednodušeji zbavit? Mám v plánu, až se ohřeje voda, vlést do té nejhlubší části jezírka a vybrat ho do připravených nádob. Vyčerpat jezírko a následně čistit rozhodne nechci. Díky za odpověď.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář (275) - 122.248 (?), 17.3.2011 17:29
Dobrý den. Radši tam nelezte. Až to rozhýbete, budete smrdět i na fotce. Věřte že vím o čem mluvím. Jestli tam toho máte hodně silnou vrstvu, odebral bych to nejhorší nějakým robustnějším podběrákem s hustou síťkou a zbytek vysál odkalovačem. Doufám, že nemáte celé dno vysypané kamínky, jak se to často dělá. To se odkaluje špatně.
Odkalovače jsou buď profesionální a dost drahé, což by se asi vyplatilo někde tak dvakrát, třikrát za sezonu půjčit, nebo si ho udělat, jako já z kalového čerpadla. To ale obnáší "vlastnit" domácího kutila. Trochu jsem to popsal tady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.45 (?), 18.3.2011 7:49
Díky moc za odpověď, jako vždy máte pravdu. Kačírek tam bohužel mám a tak to vyberu naběrákem na močůvku. Zároveň se pokusím vybrat i kačírek (co to půjde). Bohužel nevlastním žádného domácího kutila, vše si dělám sama, ale o to větší mám potom radost z vykonané práce.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|