Vzduchování
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 232.98 (?), 24.9.2009 23:11, zobrazeno: 5816x
Dobrý den,
rád bych se dotázal na vzduchování v jezírku.
Mám malé jezírko, 3 x 1,5m, cca 1500 litrů, 10 malých rybek. Je vhodné, nebo dokonce nutné vzduchovat. Voda v létě teče přes kaskádku z kamenů, tím se možná trochu okysličí. Ale nevím, zda je to dostatečné.
Pokud si myslíte, že vzduchovat, jaký výkon na tak malé jezírko mi postačí?
Uvítám k názorům i malé vysvětlení, proč ano, nebo proč ne.
Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 73.81 (?), 25.9.2009 10:08
Předem bych řekl, že na 1,5 kubíku je 10 rybek celkem dost, počítám, že se jedná o karásky, nebo o podobnou havěť. Kaskáda z kamenů je fajn, určitě pomůže, ale težko posoudit, jak bouřlivě voda padá, a k jakému prokysličení dojde ve skutečnosti. Předpokládám, že hladinu kyslíku ve vodě změřit nedokážete, a proto bych zkusil okysličení zvýšit hrubou silou. Volil bych spíše než kompresorové řešní nějaké čerpadlo s aerační trykou, kde dosáhnete prokysličení výrazně vyššího, nežli u při problublávání vzduchem. Zároveň dokážete zlepšit cirkulaci vody v nádrži, což hodnotím vždy jako plus. Volte malé čerpadlo o nominálním výkonu do 2m3/hod, použijte některou z trysek, které jsou k němu obyvkle bežně dodávány, nebo pokud by jste chtěl opravdu kyslík přidat, použijte tryksu typu Schaumsprudler (česky zpěňovač)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.98 (?), 25.9.2009 20:19
Děkuji za rady. Díval jsem se na netu na vaše doporučení, ale je dost nákladné, tolik do toho nechci investovat.
Kaskádka snad vodu provzdušní - voda jde přes 3 kameny, z každého pak padá cca 15 cm na další až nakonec do jezírka.
Moje představa byla vzduchovací motorek od Gardeny za cca 600 Kč, má to 2 x 180 l, prý to stačí na jezírko do 5 000 litrů, já mám 1500, takže bych předpokládal, že to musí stačit.
Zatím nepozoruji žádný problém, ani v létě v parnu ne, rybky v pohodě, jen jsme chtěl trochu pomoci, prý se pak lépe daří bakteriím a pod.
Myslíte si, že tedy takto řešené vzduchování má cenu, nebo to vůbec neřešit?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Juro - Stříbrný Zahrádkář (345) - 121.238 (?), 26.10.2009 9:42
...chystam sa na prerabku jazierka. Voda je cista aj filtracia finguje, ale kvoli estetike a pohodliu udrzby chcem urobit prerabku. Na foliu chcem vybetonovat vrstvu a oblozit kamenom. Urobit muriky na oddelenie pobreznej zony s drobnym kamenim a rastlinami. Vybetonujem aj priestor pre cerpadla a inu podvodnu techniku. Urobim betonovu zakladnu pre mostik nad jazierkom.
Moja otazka sa tyka vzduchovania. Na dne pobreznej zony chcem vzduchovace, ktore by strk pekne prevzdusnovali, Na celej ploche pobreznej zony, cize pekne dookola. Nechcem velmi intenzivne vzduchovanie ale sustavne. Cize 24 h. Radsej maly vykon ale neustala praca. Mozno navyse vzduchovanie v hlbokej zone. Chcem to riesit bud viacerymi prevzdusnovacimi kamenmi, alebo uvazujem o drenaznej hadici s otvormi. Tu by som plnil vzduchom, ktory by cez otvory pomaly prechadzal do substratu. Mozete odporucit nejaky dobry stroj na vzduchovanie?
Len na okraj. Z pobreznej zony chcem urobit prirodny megafilter. Mam 2 roky filtracne jazierko vedla, dosial bezudrzbove. Myslim, ze to funguje voda je priezracna, trochu pomahaju vlaknite riasy. Do pobreznej zony budem vodu hnat naspodok, ktora bude vzlinat hore ku korenom rastlin. Oddelujuci betonovy mur usmerni tok vody.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.149 (?), 13.11.2009 15:24
Na nete som nasiel nieco ako aeracnu hadicu z plastu. Ma funkciu ako aeracny, prevzdusnovaci kamen. Iba vzhladom na velkost porov produkuje omnoho mensie bublinky. A tym ze to je hadica mate vzduchopvaci kamen 10 m dlhy! Velmi by sa hodila. Zial ani stopy na CZ a SK nete. Nemate spravy o takomto niecom?!
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|