Uhyn Sivonov

host - 5.101 (?)
5.6.2014 12:49

Ja by som tento problém riešil pri Vašej osádke nahradením sivoňov za pstruhov dúhových.

Paľo

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 10.38 (?), 15.5.2014 7:08, zobrazeno: 11886x

Pred mesiacom som nasadil do novovybudovaneho jazierka (cca 10-12 m3) 50 ks sivona. Prvy problem boli predatori, zrejme macky, ktore si za 3 dni "poradili" s asi polovicou ryb. Nasledovalo oplotenie tesne okolo vody a tym sa zda byt problem s miznutim ryb nateraz vyrieseny. Dokupil som dalsich 30 ks ryb, o nieco vacsich ako povodna osadka. Nastal ale dalsi problem a to pravidelny uhyn. Prakticky kazdy den pridem o jednu rybu. Vacsina uhynov bola v noci, ale zopar aj cez den. Ryby pravidelne kontrolujem, jazierko je priehladne, normalne zeru, hybu sa a zrazu jedna zacne plavat pri hladine, obrati sa na chrbat, potom klesne na dno, kde este chvilu dycha a skape. Doteraz som takto prisiel o cca 20 ryb, vacsinou na rybe nebolo nic zvlastne, iba mierne rozstrapkana chvostova plutva, ale na 3 ci 4 kusoch som nasiel pluzgier, z ktoreho po poruseni vytiekla krv. V jazierku mam aj 5 jeseterov a ti su zatial v poriadku. Viete prosim poradit a aku chorobu sa jedna, pripadne co moze toto ochorenie/uhyn sposobovat a aka liecba je mozna? Este dodam, ze voda ma v tomto obdobi cca 12-18°C, cize ideal, pH ma vyssie - 8,04 a tvrdost az 38. Filtracia a okyslicovanie je na (myslim) dostatocnej urovni. Pokusne som aplykoval savo (2 dni po 50 ml), voda zostala cistejsia, ale uhyn neustal. Dakujem.

host - 10.38 (?), 5.6.2014 9:20

Uhyn pokracuje aj ked v mensom mnozstve, co je sposobene nizsim poctom ryb, momentalne zostalo nieco okolo 20 kusov. Pridal som par cervenic a male koi kapre, karasy, ploticky a tie su bez problemov. Jedina rada ku ktorej som sa doteraz dostal, je ze sivon potrebuje nizsie pH, okolo 7. Pri vyssich pH zaznamenali vraj uhyn aj iny chovatelia. Planujem pouzit kyselinu fosforecnu a znizit pH na 7, snad sa to polepsi.

host - 5.101 (?), 5.6.2014 12:49

Ja by som tento problém riešil pri Vašej osádke nahradením sivoňov za pstruhov dúhových.

Paľo

host - 33.227 (?), 27.10.2014 9:10

Nepíšeš, čí máš stály prítok čerstvej vody, či to je riešené recirkuláciou, jej teplotu a podobne. Najhoršia je kombinácia iných druhov rýb spolu so pstruhmi, predpokladám, že aj tie plotice boli do jazierka pustené z voľnej vody.  Pstruh potrebuje teplotu max do 20 stupňov, hlavne dostatočne nasýtenú kyslíkom. Skús pstruha dúhového, ten nie je taký chúlostivý ako potočný, alebo tebou udávaný sivoň. J.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz