Plánuji výstavbu jezírka co tam dát za ryby?

host - 12.174 (?)
4.1.2012 15:15

Jsem z jižních čech a do filtrace hodlám investovat asi tak do 14 tisic, to nejhlubší místo by zabíralo skoro polovinu jezirka a sluníčko by na jezirko svítilo jen dopoledne. Když jsem sledoval videa na Youtube kde lide maji jezirko s pstruhy tak jsou tam i videa kde maji jezirko takřka přeplněné pstruhy uprosřed zahrady tak si právě nejsem jist zda by to vydržely, ale pokud by tam byla dobře okysličovaná voda tak by to podle mě vydržet měli ale nemám stím skušenost tak se radši ptám tady.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 12.174 (?), 2.1.2012 20:33, zobrazeno: 15711x

Jezírko bude cca 6x7m a v nejhlubsím bodě 1,5-2m a zhruba s takovouto filtraci - filtrační set SUPERMAXI E (pokud někdo můžete skuste mi říct proč tata filtrace neni pro KOI to jsou ty kapři takový,,prasata,, nebo proč to není pro ně?) Čím bych to měl osadit? Líbyly by se mi Duhoví pstruzi jeseteři + něco barevného snesou ty ryby spolu? 

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 3.1.2012 22:36

Tyhle ryby se spolu v pohodě snesou, je tu ale pár úskalí. Jeseteři potřebují dost místa a jelikož jsou to ryby dna a vyrostou dost velcí, potřebují široké, ploché dno a ne nějaký dolíček pro leknín. Pstruzi zase potřebují studenou vodu bohatou na kyslík. Jeseterům, stejně jako pstruhům, nevadí studená voda, dokonce jeseteři umí přijímat potravu i během zimy. Je to ale lepší nedělat.
Tyto podmínky nejdou docílit všude. Jestli bydlíte někde na vysočině, nejlépe v blízkosti studeného horského potoka, ze kterého by šel přes jezírko udělat takový malý "bypass", tak to bude úplně v pohodě. S jezírkem schovaným ve stínu vysokých stromů, které zajistí teplotu vody v létě maximálně do 18°C a se silným čištěním a vzduchováním by to také snad šlo. Jestli ale budete mít jezírko na slunci a někde v nížině, na pstruhy zapomeňte. Já osobně bych Vám pro začátek doporučil nejvýše dva jesetery malé jako test, jestli Vám je nesesvačí kočky, pár karasů "schubunkin", nějaké jeseny a perlíny a nějaké slunečnice, aby se ty potvory nepřemnožily. Koi kapry si můžete pořídit jedině v tom případě, že si koupíte daleko výkonnější filtraci, protože ano, Kapři jsou vodní prasata a vyprodukují neuvěřitelné množství hoven, které by Vám tu bedýnku ucpali asi tak do dvou dnů. Nedělal byste celou sezónu nic jiného, než že byste každou volnou chvíli strávil propíráním vnitřku té filtrce, čímž si mimochodem koledujete o zánět, k jakému se dopracoval jeden můj kamarád. Pěkný humus. Měl strach, že mu tu pazouru doktoři snad uříznou. Sorry, to je asi extrém, ale i takhle to může proběhnout.
Nechci malovat čerta na Vaši zeď, ale asi bude lepší, když si postupně vyzkoušíte různé ryby a filtraci pořídíte spíše naddimenzovanou.
Máte až do jara možnost googlovat vše na toto téma a jestli jste rozumný člověk, jistě si z toho všeho něco vyberete. Úplně nejlepší by bylo obejít sousedy vlastnící jezírka a načerpat zkušenosti přímo od nich. Aspoň získáte nové přátele. Já to tak dělám se vším.
Sám jsem si také myslel, že se obejdu jen s kořenovou filtrací, ale již jem si uvědomil, že pro mé "přerybněné" jezírko bude potřeba hodně zainvestovat do filtračních médií. Během roku se o tom zmíním na svém webu.
Když se to povede, je to paráda a velmi Vás to duševně obohatí. Já vlastně jezírkem žiju. V noci i ve dne chodím s baterkou a foťákem kolem té mé louže a pozoruju všechny ty malé i větší tvorečky v jejich způsobech přežití, které jim nabízí moje omezené možnosti v podobě jezírkové folie a pár kubíků vody. Mezitím se snažím všechno se naučit a pochopit. Ryby, raci, pijavice, skeletující vodní berušky, želvy i ledňáček jsou mi učitely. Chce to čas, nebo peníze. Záleží jen na tom, co od toho očekáváte.

host - 12.174 (?), 4.1.2012 15:15

Jsem z jižních čech a do filtrace hodlám investovat asi tak do 14 tisic, to nejhlubší místo by zabíralo skoro polovinu jezirka a sluníčko by na jezirko svítilo jen dopoledne. Když jsem sledoval videa na Youtube kde lide maji jezirko s pstruhy tak jsou tam i videa kde maji jezirko takřka přeplněné pstruhy uprosřed zahrady tak si právě nejsem jist zda by to vydržely, ale pokud by tam byla dobře okysličovaná voda tak by to podle mě vydržet měli ale nemám stím skušenost tak se radši ptám tady.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 4.1.2012 23:38

Já zkoušel siveny americké a pstruhy duhové. I když jsem jich nasadil poměrně hodně, nepřežil ani jeden. Byl to plůdek kolem pěti až sedmi centimetrů.
Nevím, jestli jim vadila teplota vody, která v létě nezřídka dosahovala až k 28°C, nebo inhibitor, který prý vypouští do vody kapři a těch mám dost, byl jsem prostě donucen vzdát se myšlenky na paralelní chov těchto ryb.
Asi Vám nezbyde nic jiného, než to prostě vyzkoušet. Hodně štěstí.

host - 164.4 (?), 5.1.2012 13:07

28 stupňů je šílená teplota pro pstruhy, není tam dostatek kyslíku, ikdyž budete vzduchovat, leknou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz