Zdravím přátele mořské akvaristiky,
určitě to není žádná legrace, zvláště po finanční stránce. Já sám jsem začínal s mořem už více jak před deseti lety a můžu říct, že začátky a někdy i průběh nebyly vůbec snadné. Dnes mám ustálené pětisetlitrové akvárium a jsem s ním poměrně spokojen. Daří se mi chovat jak měkké, tak některé tvrdé druhy korálů a rozumný počet ryb a krevet. Určitě pro toho, kdo chce začít s tímto náročným koníčkem je dobré se zkontaktovat s některými pokročilými chovateli a tím se vyvarovat chyb a zároveň ušetřit i spoustu peněz. Také je třeba pořídit i literaturu o MA (H. Dařbujan). Čím je akvárium větší, tím je vše lepší. Důležitá je kvalitní filtrace a osvětlení. Nákup soli, živých kamenů, korálového písku, korálnatců a ryb zajistí specializované obchody v ČR i v zahraničí. Výše nákladů souvisí s velikostí akvária, ale je nutno počítat minimálně s 50 000,-- Kč. Je velmi důležité vše důkladně promyslet a nic neuchvátat. Akvárium zájemcům vybuduje a zařídí za patřičný peníz i renomovaná firma, ale já si osobně myslím, že vypiplat si to sám je daleko lepší a člověk získá k tomu svému kousku moře daleko srdečnější vztah a spoustu cenných pznání.
PS