Jezírko bez el. proudu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 158.238 (?), 5.9.2008 10:08
Mám jezírko foliové cca. 10m čtv., 2500 l, max hloubka 70 cm, obvod tvoří mělčiny hluboké do 10 cm široké kolem 30cm osázené rostlinami, další stupeň je stejně široký o hloubce 25-30 cm. Naplněno vodou z vodovodu a doplňováno dešťovkou (až po spláchnutí usazených nečistot ze střechy).Rostliny sázím jen do čistého šterku, vyjma leknínů, které potřebují hodně živin. U nich používám uzavřené nádoby(ne perforované), výživnou zem kryju asi 5 cm vrstvou čistého jílu(zabraňuje vyplavování živin) a navrch ještě vrstvu štěrku. Tohle jeztírko mám založené 2 měsíce, bez chemie, bez filtrace a jiných techn.vymožeností, k žádnému zákalu nedošlo. Vodá je průhledná až na dno.Jen z počátku více rostly vláknité řasy, které jsem částečně odstraňoval (pomáhají také k odstranění přebytečných živin a tím i uchování bilologické rovnováhy).Předtím jsem měl i menší jezírka a také bez problémů. Podle mých zkušeností je to jen otázka dostačného osázení rostlinami, omezeného počtu ryb a zabránit přísunu přebytečných živin. Filtrace a chemie jsou jen náhradou za to co umí sama příroda, pokud jí dáme šanci. Doporučuji knihy od p.Hříbala. S pozdravem J.Tecl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 56.57 (?), 5.9.2008 10:21
Souhlasim - ja sam se zabyvam projektovanim tuni v prirode - samozrejme bez jakekoliv filtrace ci okyslicovani. Nutne je pouze dostatecne osazeni litoralniho pasma. Jedinym problemem je, ze si tam nemuze vysadit ty dneska modni KOI kapriky, coz je dle meho uplny nesmysl - tyto ryby udelaji z jezirka prehnojenou stoku, ktera funguje jen diky dodavani chemie a pritomnosti filtrace. Tyto ryby de facto zlikviduji vse zive a pak jezirko nema s prirodou nic spolecneho. Ja davam prednost prirodnim jezirkum, kde se prohaneji pulci, letaji vazky a kvetou napriklad nadherne kosatce sibirske (rostliny taky davam pouze nase puvodni druhy pokud mozno ziskane z prirody ze stejne oblasti). Nehlede na to, ze na takove jezika muzete dostat i dotace.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.238 (?), 5.9.2008 11:04
Naprosto souhlasím, taky už ryby v jezírku nemám, je to jak mít na malé zahradce slony... Také dávám přednost živočichům, které voda přiláká, jsou mnohem zajímavější než věčně nenažraní koiáci nebo závojnatky.Není nad přírodní jezírko a ještě ušetříte tisíce za všechny ty "nutné a drahé nezbytnosti", které nám tak rádi vnucují obchodníci.J.Tecl
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.238 (?), 5.9.2008 11:40
Jen pro upřesnění, některé naše vodní rostliny jsou v přírodě vzácné a přísně chráněné (kosatec sibiřský, vachta trojlistá, prustka obecná, šmel okoličnatý, kotvice plovoucí a další) ale běžně se pěstují a jsou k dostání v prodejnách nebo vám je přenechá kolega jezírkář (v dobrých podmínkách se množí někdy až moc). Bohužel míst kde mohou růst volně v přírodě stále ubývá, tak je prosím chraňte. J.Tecl
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 56.57 (?), 5.9.2008 11:54
Samozrejme nejde se vypravit s rycem do prirody a vybrat si co se cloveku libi - ja treba u toho kosatce sibirskeho sbiram semena z prirody a posleze jako semenacky je sazim do novych tuni, cast semenacky vzdy vracim i na puvodni lokalitu. Stejne tak dablik, vachta, ktera se dobre mnozi i oddenky a dalsi. Clovek ma pak jistotu, ze ma opravdu puvodni druh a ne nejaky zahradnicky kultivar - takze je geneticky prizpusobeny mistnim podminkam. Ma to jen pozitivni ucinnky - rozsiruje se rozsireni ohrozenych rostlin a zvysuje se jejich pocet i na puvodnich stanovistich (i kdyz i to odebirani semen z chranenych uzemi neni povoleno, ale pokud to spravne oduvodnite, tak vam nikdo pokutu neda). Takze jeste jednou apeluji - kdyz uz musite mit dokonale travniky bez jedineho plevelu, dvakrat tydne secene, hnojene a vsechny plevele chemicky zlikvidovane, nechte aspon kousek zahrady ve forme jezirka prirode a nechovejte tam KOI kapry.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.238 (?), 5.9.2008 12:20
Pro hosta 5657: Zajímají mě vaše zkušenosti s budováním přírodních vodních ploch. joseftecl(zavináč)centrum.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.247 (?), 6.9.2008 11:32
Dobry den,
take bych rad realizoval prirodni jezirko ala tun - ale informaci je pomerne poskrovnu, jsme na pul cesty to risknout a realizovat sam ale pokud by byla nejaka sance ziskat vstup z proverene praxe i za uplatu jsem ochoten do toho jit.
Diky
Tomas (tkad centrum cz)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.95 (?), 6.9.2008 18:55
Máme samostatnou zahradu bez el. proudu na ní jezírko, kterému je dnes už celých 25 let. Tehdy v podstatě nic nebylo, a tak se dělalo ze všeho, co se dalo použít. Není moc velké, má plochu asi 3 m2, největší hloubka asi 9o cm. Zhotoveno z folíe - tehdy dovoz, vydržela až do dneška. Máme v něm přírodní rovnováhu, spoustu rostlin i živočichů. Jednou za čas - asi tak 5 a více let je musíme vybrat, vyčistit a znovu napustit. Nemáme žádný filtr a jiné podobné zařízení, jezírko nezakrýváme a tak je tam hodně spadu z okolních jehličnanů i listnáčů. Voda naprosto čistá. Dá se udělat jezírko bez proudu, opravdu do chxce jen spoustu rostlin, ten ostatní život se tam nastěhuje sám. Ryby v něm nemáme.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.15 (?), 23.9.2008 10:06
Konečně tady někdo napsal to o čem jsem přesvědčená už dlouho a taky o tom přesvědčuji mého přítele. Můžeme mít na dvorku čisté jezírko bez el.
Chtěla bych ho mít v části dvorku, kde je stín až polostín a bez ryb. Je lepší ho vykopat teď na zimu nebo počkat až do jara?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.95 (?), 23.9.2008 11:10
Ta lokalita se mi moc nezdá, my máme jezírko z jedné střrany stíněné vysokými jehličnany, z druhé strany přístupné slunci. To právě umožňuje pěstování velkého množství rostlin, které jezírko čistí. Určitě vodní a pobřežní rostliny tu trochu sluka potřebují. Pokud se týká výkopu - myslím, že to je skoro jedno, může dojít k sesunu, ale na drohou stranu máte pro horší jaro náskok. Přeji hodně budoucí radosti. Helena
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|