Zdravím všechny účastníky této diskuze. Mám čtvrtým rokem jezírko asi 4 m3, s malým vodopádem a krátkým potůčkem, a letos mě trápí dlouhé řasy. Voda je jinak čistá, to řeší bez problému UV lampa. Našel jsem produkt od House of Kata Algae away a tuto diskuzi. Nikdo neví, co to obsahuje, ale všichni shodně tvrdí, že to funguje. Objednal jsem tedy 75 g od jezírek Banat. Přišla bílá plastová nádobka bez označení, pouze s nalepenou samolepkou s českým návodem, jehož verze koluje po netu u různých prodejců. Na dotaz u Banata mi bylo sděleno, že to kupují ve velkém a takto to přebalují, je to tedy jejich balení. Složení prý výrobce nesděluje, ale p. Banat osobně mi tvrdil, že to sám již léta používá ve svém koupacím jezírku, kde se koupou i děti. Na stránkách výrobce je uvedeno dávkování 50 g/1 m3, tedy 100x více než doporučují čeští prodejci. Na to mi bylo odpovězeno tak, že je pro český trh dodávána vyšší koncentrace. Dnes jsem psal dotaz ohledně správného dávkování a složení přímo na House of Kata, odpověď přišla během chvíle, cituji:
Hello
On the Czech packs are the good instructions
In the Czech are using the 100% bacteria and enzymes
Met vriendelijke groet,
Grüßen,
Gerrit Arends
House of Kata Koi Products
Takže potvrzují dávkování 0.5 g/1 m3 týdně a tvrdí, že na českém trhu se jedná o 100% bakterie a enzymy.
V neděli 19.5. jsem tedy rozmíchal počáteční dávku 4 g (1 g/m3) přípravku v konvi vody a bílé mléko, které vzniklo, jsem rozlil po hladině jezírka. Voda získala mléčný nádech. V jezírku jsou karásci a mraky pulců ropuch. Když jsem po asi 5 hodinách odjížděl, všechno žilo :-). Jsem tedy zvědavý na výsledky.
V drogerii jsem se díval na zinkovou bělobu (ZnO) a opticky to opravdu vypadá stejně jako Algae Away. Kromě této diskuze jsem žádné jiné informace nikde na netu nenašel, takže nevím, jestli někdy někdo zjistí, o co se vlastně jedná a jak to opravdu funguje. Po víkendu dám vědět jak řasa vypadá a co je nového.
Někdo tady řešil cenu u nás a v zahraničí. Ve Francii stojí 500 g 23 EUR, tedy asi 620 Kč. U nás 75 g 695 Kč. Při poměru dávkování 50g/m3 a 0.5 g/m3 to vychází 62 Kč/m3 a 5 Kč/m3.
Co je hodně zvláštní, proč je zrovna pro ČR vyráběna tato látka se 100x vyšší koncentrací než jinde ve světě?
Mirek