Filtrace nad hladinou rybnicku

host - 159.14 (?)
2.5.2012 20:54

Mě nenapadlo, že jezírková čerpadla nesajou vodu z hloubky a musí být zaplavené. Děkuji za poznámku. Skimmer instalovat musim, dost toho do rybnicku nalétá, budu ho muset hlídat a podle hladiny ubírat a nebo přidávat na výšce. Teď mám instalovaný bazénový, který vyrovnává hladinu zhruba 20cm, takže něco podobného. Přeci jen mě ta 3 metrová šachta asi nemine :-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 159.14 (?), 2.5.2012 8:24, zobrazeno: 4941x

Dobry den,

planujeme postavit filtraci včetne šachty pro čerpadlo. Od skimmeru a guly by vedlo portubi KG 110 do šachty s čerpadlem, odtud do vortexu a filtru s molitanem a gravitačně zpět do rybníčku. Jelikož se jedná o rybníček se spodní vodou a hladina hodně kolísá, musíme šachtu a filtraci umístit nad hladinou. Můj dotaz zní, jak napojit potrubí KG na čerpadlo? Viděl jsem hodně realizací, ale tohle bude podle mě muset být uzavřena soustava od guly a skimmeru s čerpadlem. Děkuji za rady.

Havel

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 2.5.2012 9:52

Připojení KG potrubí na čerpadlo není problém, existuje několik možností. Pro Vás asi nejjednodušší použít nějakou standartizovanou přechodku - na fotkách vidíte redukci KG 110  na 2" šroubení.
Šachtu s filtrací bych ale umístil na úrovni hladiny, a použil čerpadlo s krytím IP 68 (pokud by se šachta zaplavila vodou)

host - 159.14 (?), 2.5.2012 13:09

Ono p.Hrkal, vykopat šachtu tady u nás na jihu Čech... voda je tu v létě o metr níž než v zimě, to by musela být, co jsem měřil, tak 3 metrová šachta, která by musela být velká, aby se do ní člověk dostal s žebříkem a navíc dost finančně náročná.

Myslíte, že by bylo lepší dát šoupata na 110KG trubku od skimmeru a guly, svést obě dohromady k čerpadlu a nebo vést 50 trubku od skimmeru a guly, které se opět svedou k čerpadlu?

Děkuju

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 2.5.2012 13:28

Tak to Vás asi chápu špatně - nevím, proč by ta šachta musela být 3 metrová - můžete to třeba nějak načrtnout?

host - 159.14 (?), 2.5.2012 13:53

Tak určitě 2,5m ano, voda tady hodně kolísá, těd klesla metr od zimy a klesne přes léto ještě o jeden. Spodní vodu v rybníčku chci letos podpořit přítokem pomocí čerpadla ze studny, aby se v létě ochlazovala a ryby se nám neuvařili. Posílám plánek :-)

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 2.5.2012 16:31

Pak zvažte, jestli má vůbec smysl o skimmeru uvažovat. Nedovedu si představit, že tak velký rozdíl pracovní výšky nějaký skimmer zvládne.  Pokud ho přeci jen použijete, na každé z větví (hladina a dno) musí být regulační šoupě.
K šachtě - čerpadlo by mělo být umístěno tak, aby bylo vždy pod úrovní hladiny (i v létě při poklesu vody) a mělo "zaplaven" sací otvor

host - 159.14 (?), 2.5.2012 20:54

Mě nenapadlo, že jezírková čerpadla nesajou vodu z hloubky a musí být zaplavené. Děkuji za poznámku. Skimmer instalovat musim, dost toho do rybnicku nalétá, budu ho muset hlídat a podle hladiny ubírat a nebo přidávat na výšce. Teď mám instalovaný bazénový, který vyrovnává hladinu zhruba 20cm, takže něco podobného. Přeci jen mě ta 3 metrová šachta asi nemine :-)

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 7.5.2012 18:26

Asi Vás pořád úpkně nechápu - proč byta šachta měla být 3 metrová? Čistě teoreticky by přeci mohla být tak hluboká, jako bude největší předpokládaný poklesa vody během sezony

host - 156.76 (?), 6.5.2012 1:52

Dobrý den, omlouvám se že vstupuji do tohoto vlákna, ale nechtěl jsem zbytečně zakládat nové. Chtěl bych znát váš názor na představu mé filtrace. Jezirko bude mít 10 000 litrů+-  maximální hloubka 1,5 metru.
 Přikládám náčrt od ruky. Plánuji tam mít tak 6-8 koi. Myslýte že jsou media ve správném pořadí a zda bude kapacita filtru dostačující?

Děkuji a jěště jedou se omlouvám za narušení vlákna.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 7.5.2012 18:29

Být Vámi, asi bych prohodil pozice mezi kaldnesem a filtrační pěnou. Myslím si totiž, že co se týče mechanické filtrace, pěna jasně vede a tak Vám do kaldnesu půjde mechanicky předčištěná voda, a bilogická filtrace by Vám tady tak měla probíhat lépe, než když bude kaldnes plný šlemu

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz