Doporučená hloubka
|
|
 |
 |
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 164.136 (?) 25.9.2009 19:24
Hodně záleží, jaké a kolik ryb budete chovat, můžete mít jesetery, kapry,candáty, takové ryby jsou u dna v pohodě, pod hladinou karasy, plotice,ozdobné rybky, menší havěť a množství vody není na škodu, tady je ten metr spíš jistota na zimu než, že to ryby nevyužijí, jestli se vám dobře kope a nevadí vám to, tak jen kopejte.Hlavně se voda neprohřeje a ryby nevymřou.Je to můj sen, vykopat si na zahradě rybník, hloubka bude šílená, kolik půjde, ryby si své místo najdou a nebudou se jednotlivé druhy navzájem stresovat.Klidně se můžou ponořit skrýše v podobě kmenů, plytší okraje pro rostliny... jak velké to plánujete?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 158.1 (?), 24.9.2009 20:43, zobrazeno: 9478x
Chtěl bych na zahrádce vybudovat jezírko velikostí zhruba 6 x 5 metrů plochy. Dokopal jsem se do hloubky asi 1,1 m. Je tato hloubka dostačující pro chov karasů, jeseterů? Má větší hloubka vliv na udržení dobré vody v letních měsících? Děkuji za odpověď Jiří Tomeček.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ladik - Stříbrný Zahrádkář (108) - 22.158 (?), 24.9.2009 23:49
hloubka vliv urcite má, v létě se voda tolik neprohreje, v zime tolik neprochladne
ja bych doporucil kopnout aspon do 1,5m, radsi kopat ted i kdyz se Vam nechce :-) nez to pak cele predelavat, ja naopak cast jezirka podsypaval po nekolika letech :-) ale z duvodu ze jsem si v jedne casti nenechal melcinu a lekniny byly moc hluboko a byl k nim spatny pristup, ted tam zena vbehne a ma to nad kolena, otrha zezloutle listy a pekne pri tom krici jak ji kapri okousavaj samo neskodne nohy :-))) kdyby ji vrazdili urcite by tak nervala :-)))
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.1 (?), 25.9.2009 11:06
Děkuji za doporučení, tak nějak jsem to myslel. Počasí přeje jdu na to. Zdravím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 164.136 (?), 25.9.2009 12:33
je to tak, kvůli promrznutí se doporučuje alespoň 80-100 cm, a jestli chcete ryby, tak tam se meze nekladou, jestli je po ruce i mechanizace, klidně i 3 metry.Vleze tam víc ryb, voda se neprohřeje, nebudou takové problémy s kyslíkem, ryby se rozdělí podle druhů do vodních vrstev.Je to jak s akvárkem, čím větší, tím méně náročné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.1 (?), 25.9.2009 17:01
Jsem jezírkový začátečník tak se radši zeptám. Někde jsem četl, že je nějaký poměr mezi plochou a objemem. Bylo napsáno tuším na 1m plchy 380 litrů vody. Dále byla poznámka, že větší hloubka je zbytečná, ryby se zdržují u hladiny a na zimu stačí 1m. Podle všeho je to hloupost, moc se mi to nezdálo. Díky za rady, zatím jsem na 1,1m a jde to celkem dobře kopat. Budu tedy pokračovat. Zdravím a díky Tomeček.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 164.136 (?), 25.9.2009 19:24
Hodně záleží, jaké a kolik ryb budete chovat, můžete mít jesetery, kapry,candáty, takové ryby jsou u dna v pohodě, pod hladinou karasy, plotice,ozdobné rybky, menší havěť a množství vody není na škodu, tady je ten metr spíš jistota na zimu než, že to ryby nevyužijí, jestli se vám dobře kope a nevadí vám to, tak jen kopejte.Hlavně se voda neprohřeje a ryby nevymřou.Je to můj sen, vykopat si na zahradě rybník, hloubka bude šílená, kolik půjde, ryby si své místo najdou a nebudou se jednotlivé druhy navzájem stresovat.Klidně se můžou ponořit skrýše v podobě kmenů, plytší okraje pro rostliny... jak velké to plánujete?
|
|
 |
|
 |
 |
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 164.136 (?), 25.9.2009 19:32
jo 5* 6 metrů, na metr plochy 380 litrů mi přijde nepoměr, když metr krychlový má 1000 litrů.Já bych kolem krajů začal kolem půl metru, aby se mohly vysadit rostliny, můžou být i v květináčích, pak bych začal snižovat jezírko, kolik půjde.Někde si nechte prostor pro čerpadlo, nějakou kalovku, se kterou můžete jednou za čas vycucnout usazené sedimenty, aby se voda nezačala kazit, jestli se nezvládne biorovnováha... samo, že v největší hloubce a vyspádovat a někde pokud možno z kraje, ať tam tu kalovku můžete spustit třeba na trubce.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.1 (?), 25.9.2009 21:26
Zatím mám základní ovál do hloubky 1,1 a pokračuji na 1,3. Rozměr dna je asi 5 *3 m. Břehy jsou zatím skoro kolmé. Až se dokopu do vámi doporučené hloubky, budu upravovat břehy pro rostliny rákosí na celkový povrch tak asi do průměru 6m. S tím vyspádovaním a vycucnutím kalů je dobrý nápad.Dík. Ještě k těm rybám. Snesou se dravci jako candáti aj. s karasy? Myslíte, že v mé velikosti jezírka to půjde? Budou se mít kde schovat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 164.136 (?), 26.9.2009 12:16
záleží v jaké velikosti ryby napustíte, jestli koupíte karase 20 cm velkého a candáta taky, tak vám ho nespolkne, ani nenapadne, ale jak vyroste, tak bude lovit i větší rybky, malý candát je žížala a candát se živí spíše uhynulými rybkami nebo nemocnými, je to doktor, točo vám bude dělat tak půlmetrový candát nebo pak štika, ta si troufne na stejně velkou rybu, ikdyž je malá, často se i zadusí, protože ji nemůže vyvrhnout zpět.Záleží jaké osazenstvo se rozhodnete mít, jestli místní ryby nebo koi nebo kombinaci.Pak musíte vytvořit vhodnou kombinaci nebo skrýše, menší rybky pak utečou do mělčin osázeným rákosem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |