Bezpecnostni vypinac privodu elektriky

host - 166.92 (?)
7.7.2010 8:56

Diky moc za rady. Netusil jsem ze pujde pouzit vehement pro studny. Vyrazim na obhlidku :-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 166.92 (?), 4.7.2010 9:43, zobrazeno: 3976x

Mam jezirko a k nemu externi filtraci a jeste tlakovou filtraci co "dela" pres kameny vodopad. Vysledkem jsou 2 bedny a spousta metru hadic a spojek a to vse MIMO jezirko. UZ nekolikrat me napadlo, co by se asi stalo, kdyby nekde neco prasklo - cerpadla by stale cerpala a voda by velkou rychlosti mizela nekde mimo. Prestoze nemam cerpadla na nejhlubsim miste, i tak by to byl asi docela "mazec" s dost likvidacnim vysledkem treba pro ryby. Specialne treba behem dovolene, kdy to nikdo nema pod dozorem tyden dva.

Tak me napadlo, zda neexistuje nejaky bezpecnostni "bazmek" - cidlo, ktere by se strcilo do vody - tak 10cm od bezne hladiny a jakmile by se ocitlo na suchu, rele by rozpojilo privod 220V kde mam pripojeny cerpadla - pri uniku/poklesu hladiny by se vse zastavilo - po navratu z dovolene bych sice nasel zelenou vodu, ale aspon by tam byla. Netusite zda neco takoveho existuje komercne nebo se to musi zbastlit na kolene (jsem elektroidiot a tohle nezvladnu). DIky predem za napady

host - 147.167 (?), 4.7.2010 12:58

Problém bych nejspíš řešil zakoupením hlídače hladiny vody, který se běžně používá k čerpadlům do vrtů, aby se zastavila při vyčerpání vody pod danou hladinu. Je to krabička s elektronikou a dvěma čidly, které se připáskují k trubce výtlaku čerpadla v potřebných výškách. Čidla jsou napájena bezpečným napětím (tuším 12 V), takže nehrozí úraz el. proudem. Samotné zařízení (krabička) je samozřejmě napájeno 230 V. Doporučuji navštívit prodejnu, která se zabývá prodejem čerpací techniky a určitě Vám poskytnou bližší informace. Samozřejmě mám na mysli prodejnu specializovanou, kde prodavač ví, o čem mluví. V Baumaxu, OBI apod. se moc podrobností nedozvíte... :-). Jinak cena se pohybuje tuším do 500,- Kč. Zdravím, Pavel.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 127.92 (?), 4.7.2010 13:25
Toto zařízení máme na čerpadle ve vrtané studni. Je zatím -7 let - naprosto spolehlivé. Čidla jsou 3 - spodní mez vypnutí, horní bod zapnutí - vzdálenost od sebe je nutné volit dle přítoku. 3 čidlo je druhý kontakt dvěma čidlům. Do vody jde nízké střídavé napětí, stejnosměrné by rychle zničilo cu kontakty - čidla ve vodě - elektrolýza. Spínací relé je v krabičce mimo mokré prostředí. Já jsem si tam přidal vypínač. Ani výrobce tehdy nedokázal odhadnout dobu životnosti - hlavně kontaktů ve vodě.

host - 147.167 (?), 4.7.2010 14:26

Omlouvám se za nepřesnost. Čidla jsou tři, jasně, ale kupujeme typ se dvěma kloboučky, kde v každém jsou dvě elektrody, jen v tom jednom je připojená jenom jedna z nich. Klobouček se dvěma el. se dává dolů k čerpadlu (spodní hladina) a s jednou el. do výšky hladiny, při níž se má chod čerpadla obnovit. Pro použití podle potřeby tazatele bych všechna tři čidla (oba nebo všechny tři kloboučky - nejspíš podle typu/výrobce) umístil ve stejné výši (jak navrhuje, ca 10 cm pod normální hladinou), protože jemu jde o zabezpečení vypnutí čerpadel při úniku vody. Jinak u námi nakupovaného zařízení jsou čidla od výrobce napojena plochou trojlinkou (ca 15 m), do jednoho kloboučku vedou dva dráty, do druhého jen jeden a při montáži se do potřebné vzdálenosti jednoduše to s jedním přívodem odtrhne. Jinak, jak píšete, spolehlivé, zatím jsme neměli s hlídačem hladiny jediný problém a to i v jímce, napájené vodou z blízkého potoka.

Ještě ke spínacímu relé - má omezený spínaný proud, raději volíme spínání silového proudu (čerpadel) přes další samostatný stykač. Vestavěné relé spíná jen proud do jeho cívky. Zdravím, Pavel.

host - 166.92 (?), 7.7.2010 8:56

Diky moc za rady. Netusil jsem ze pujde pouzit vehement pro studny. Vyrazim na obhlidku :-)

host - 57.149 (?), 7.7.2010 13:20

Nebo jednoduse plovakovy spinac k cerpadlum - za cca 100kc - ale je dost "necitlivy" takze dobre spina tak od 30cm vysky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž0:11
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz