Zahradní bazén bez filtrace

host - 147.2 (?)
5.6.2011 23:16
Abych nezapoměl to vše s použitím pískové filtrace - takže při použití bez filtrace bude vetší spotřeba chlorových přípravku a jednou za čas bych doporučil vodu vyměnit.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 35.206 (?), 28.9.2009 11:37, zobrazeno: 11226x

Dobrý den..

Chtěl bych se zeptat, zda někdo z Vás nemá zkušenosti s provozováním bazénu bez filtrace. Mám na mysli bazén s obsahem cca 6OO- 800 litrů vody. Jakou chemii používat, zda stačí savo, nebo je pro tyto případy nějaká speciální chemie. Já letos používal bazén o obsahu cca 3OO litrů, ob den jsem lil savo a jednou za 1O dní vyměnil vodu. Na př. rok bych rád zakoupil větší bazén, ale nemám elektřinu, takže řeším, jak bazén provozovat, zda kupovat drahou chemii s nejistým výsledkem, nebo používat savo na základní desinfekci spolu se sítkem na nečistoty a vodu raději jednou za cca 14 dní vyměnit. Na zahradě mám vodu pitnou z řádu, platím jen vodné a vodu z bazénu používám na zalití trávníku. Všem děkuji za rady. Jirka

host - 29.6 (?), 15.2.2010 16:10

Dobrý den,

chemie je pouze na dezinfekci vody a vyrování pH což je první věc kterou musíte vyrovnat, protože velice ovlivňuje fungování dezinfekčních prostředků. Ale k Vaší otázce-bazén bez filtrace nelze! Nezbavíte se mechanických nečistot-prach, koloidní zákal z kůže krémů atd...

jeden můj zákazník provozuje filtraci přes elektrocentrálu, ale to není úplně nejlepší příklad a ideální řešení. Hlavně pro člověka, který chodí každý den do práce.

Přeji hezký den TomášR

host - 2.243 (?), 1.3.2010 0:06
Myslím že většina filtrací je na nízké napětí, zkuste se podívat na přiloženou filtraci a zvážit použití bez trafa a zapojení na automobil či autobaterii.. Berte to jako jeden možný nápad.

host - 224.230 (?), 10.3.2010 15:43

díky za rady... co vím, tak bazén o obsahu cca 3m3 má filtraci na 230volt/50watt filtr, pískový má příkon cca 200w. Musel bych použít baterii a měnič, ovšem pokud vemu, že bych filtroval cca 3 hodiny denně, tak tu baterku odŕovnám, navís je těžká atd..uvažoval jsem o solárním systému-baterie, solar článek 50-85 watt, měnič 300wat, ale to je investice cca 10-15 tisíc korun a nejsem si jist, jestli by to fungovalo jak má a jestli by se mi to vyplatilo... primárně jsem řešil vodu bez filtrace..je mi jedno, jestli vodu jednou za cca 14 dní vyleju a napustím novou, těch pár korun za vodu a za dobu provozu bazénu cca 3-4 měsíce oželím.. minulý rok jsem aplikoval jen savo a vodu vždy vypustil, bazén omyl, vysušil a napustil novou vodu, prolil savem ob den a pak zase vylil.. je to zdlouhavé, ale uzatím mě nic jiného nenapadá a tahat na zahradu elektřinu za cca 40 tisíc se mi kvůli bazénu moc nechce... Můžete mi kdyžtak prosím doporučit nějakou chemii na dětské bazénky?? vím, že snad něco takového existovalo... dík

host - 147.2 (?), 5.6.2011 23:14

Dobrý den, doporučoval bzch nejakou bazénovou chemii, která není tak drahá a vydrží dlouho. já jsem si například koupil šokovou terapii + tablety na udržbu. Při prvním použití jsem použil 2-3 lžíce šokové terapie (podle velikosti - já to použil na kruhový bazén 2,2x1,20m) a pak do plováku dal udržbovou chlorovou tabletu (vypadá jako hermelín) a použil jsem 2 tablety za celé léto. Vše se dá koupit například v OBI do 2 tisíc (šoková terapie kombinovaná s udržbovou + udržbové tablety + plovák). Šoková terapie při použití udržbových tablet vydrží několik let a tablety vydrží (při balení 5 tablet a ne moc se znečišťující vodě v malém bazénku) 1-2 sezóny. Čili celkem levná záležitost.

host - 147.2 (?), 5.6.2011 23:16
Abych nezapoměl to vše s použitím pískové filtrace - takže při použití bez filtrace bude vetší spotřeba chlorových přípravku a jednou za čas bych doporučil vodu vyměnit.

host - 50.2 (?), 6.6.2011 8:59

Některé bazény (veřejné) fungují (samozřejmě s mechanickou filtrací) s použitím mořské soli místo chlorových přípravků. Také se v prodeji objevila UV lampa k použití místo chlorových přípravků. Ale zatím s těmito alternativami nemáme zkušenosti. Budeme teprve experimentovat  + písková filtrace.   Nevím, jestli Vám toto pomůže,... Další, ale zcela odlišnou alternativou je přírodní jezírko, které díky rostlinám funguje bez elektriky a chemie. Je ale zapotřebí více místa, ale ta krása... Lenča

host - 166.5 (?), 6.6.2011 10:09
UV lampa bez el. site by sla asi na baterii podstatne dele, nez cerpadlo. Ale stejne se obavam, ze ozarovaci vykon nebude dostatecny. Ivan

host - 166.5 (?), 6.6.2011 10:19
Urcite bych se vyhnul pouziti menice, protoze to bude jen neustale zhorsovat ucinnost. A navic ty solarni clanky v dostatecnem vykonu budou drahe a "snadno premistitelne". Idealne najit nejake cerpadlo na 12V a pak by stacil mensi solarni clanek jen na dobijeni baterie. Ta by se stejne musela asi jednou za cas dobit ze site. To vylevani vody a nove napousteni sice neznamena plytvani vodou (protoze se se vyuzije na zalevani), ale zase je tu doba potrebna na ohrev nove vody. Misto chemie se da pouzit soleni, ale mechanicke necitoty to neodstrani. Mozna vyvlockovat a odsavat hadici = obmenovala by se vzdy jen mensi cast vody a nemelo by to tak spatny vliv na teplotu.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz