Solární ohřev vody a písková filtrace po domácku

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?) 
5.7.2011 20:00

Já Vás nechci odradit, pouze Vám vysvětluji, co od toho čekat. Přesně tyto panely jsme měli a na nadzemní bazén dejme tomu. Nadzemní bazén přes noc v létě spadne o 5 C a tak to má význam ohřívat i v době, kdy to ani není příliš třeba. Já v ohřevu solárním systémem vidím prodloužení koupací sezóny a tím se tyto soláry nedají vlastně nic moc využívat, neboť když je horko, tak není třeba ohřívat, když je chladno, výkon je mizivý. Samozřejmě, záleží na bazénu, a jeho doplňcích, které efekt ohřevu zvyšují a eliminují ochlazování.Ale v našem případě nyní využíváme větší solární systém i na ohřev bazénu, takže to není spec na bazén, ale rozšíření využití soláru.    

host - 88.250 (?), 2.8.2011 1:13

Jasně..., ale o systému o kterém píšete Vy je to hlavně o penězích -  jestliže správně předpokládám že máte na mysli solární selektivní systém (kolektory s povrchem TiNox - či podobné napařeniny). Nic proti tomu, ale jak to tady čtu, tak o ty různé ohřívátka (jinak se to opravdu asi nazvat nedá :o))) tady mají zájem kluci kteří mají přece jen asi hlouběji do kapsy...

Sám plánuju výrobu kolektorů, ale (snad se nikdo neurazí) poněkud lepší kategorie (snad alespoň té střední), - samozřejmě kysličník titanu doma na kolektor nenapařím, ale jinak by se kolektor (řemeslně) neměl lišit od solidního kupovaného (hlavní Cu'žebřík' letovaný na tvrdo, použití silnějších sběrných lamel - než těch "papírových" co jsou často prodávány...) Řeším vanu a sklo...

Jestli sem někdo náhodou zabloudil kdo už něco takového dělal, - nebo se chystá tak budu rád když se ozve.

P.S.  Příznivcům plastových kolektorů (vůbec nic proti nim), a především těm "komůrkáčům" malý vzkazík - jde to vyřešit velmi jednoduše, elegantněji a hlavně bez kapání - udivuje mě že to trochu nedotáhla jakási firma která se s tím ůdajně zabývala profesionálně - jak jsem tady kdesi četl.

Prozradím za velkou čokoládu :o)

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 211.6 (?), 2.8.2011 7:23
Systém, který popisuji je právě o penězích, jen mít snahu. Starší, opravené kolektory, konstrukčně takové, jak chcete dělat. Tinox jsem nahradil spec částečně selektivní německou barvou M 40 Li, je poznat rozdíl před nátěrem a po nátěru. Ostatní využití je logickým důsledkem výkonu takového systému.

host - 82.162 (?), 2.8.2011 8:17

O.K. poslete adresu kam poslu tu cokoladu :-)))

Jak to tedy jde vyresit?

host - 245.29 (?), 2.8.2011 8:46

Já jsem udělal takovej kolektor jak popisujete.Na vanu jsem použil "C" profil na sádrokarton 10cm.Z něj jsem udělal rám a na dno jsem položil vyřazený polikarbonát a na něj 5 cm izoční vatu.Na vatu černou folii pod jahody a na ni žebřík s Cu trubek.Přikryté sklem vyřazeným při výměně v panelácích.Napojený na obyčejné PE hadice a na nich10mm mirol.A funguje již několik let.Letos bylo první koupání 2 dubna.

host - 88.250 (?), 2.8.2011 11:21

Aha, - jestli to chápu dobře tak jako absorbér funguje pouze ta Cu trubka a rozšířením její aktivní plochy jste se nezabýval (?), řekl bych že je to škoda, protože přidáním lamel by ten celkový výkon kolektoru byl zase někde jinde (i v případě že by nebyla použita drahá měď).

Použití obyč. skla bych se trochu bál, jednak z mechanického důvodu (třeba již ty obávané kroupy), ale i z termického namáhání - mám s tím osobní zkušenost kdy jsem (v interiéru!)  provizorně v létě ze vnitř bytu chtěl zastínit střešní okno v ložnici (nemaje ještě žaluzie) a kolem 10h. mě probudila rána kdy praskla vnitřní (od interieru) tabule skla která nevydržela tepelné pnutí, zastínění bylo obyč. polystyrenovou tabulí - ale jak už jsem napsal bylo to míněno jako jednoduchá improvizace na pár dní (nevydrželo to ani první ranní paprsky...), takže jsem si tím přidal práci s výměnou zasklení střešního  okna, tolik k odolnosti obyč skla.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 211.41 (?), 2.8.2011 10:21
Myslíte stočenou černou hadici pod sklem, nebo nekapání komůrkových panelů, které jsou málo účinné v chladném a zejména málo slunečném počasí...

host - 88.250 (?), 2.8.2011 11:41

No, - upřímně řečeno, plastovým provedením se nemám chuť věnovat - už ze samé fyzikální podstaty - kolik výkonu lze "vyždímat " z kovového absorbéru versus plastového... Mám v úmyslu kolektory používat především pro výrobu TUV v létě + ohřev bazénu, takže to zařízení musí přece jen splnit určité tech. požadavky - i přesto že s jeho funkcí v zimním období naprosto nepočítám....

host - 88.250 (?), 2.8.2011 15:05

Vloží sem někdo fotku stávajícího - deštivého(kapajícího) provedení?

host - 245.29 (?), 2.8.2011 15:21

Tak to sklo je normální a je vyndaný z vyřazenech panelákovech oken.Je to na střeše už pátou sezonu a pořád to drží.Je přilepený silikonem k tomu rámu.Jelikož je to na střeše tak to ani na zimu nesudavám, ale jenom vyfoukám stlačeným vzduchem.Zatím to přežilo jak kroupy tak i velký mrazy.Tenkrát jsem měl Cu trubky lacino a nechtěl a ani v ten okamžik nemohl investovat do plechu pod ně.Je mě jasný, že by to trochu zvedlo výkon ale zatím to je dostatečný.Možná bych udělal ještě jeden, ale spíš z důvodu, že mám možnost ještě pár trubek sehnat a zbytek materiálu mám a čas na takové hraní zatím taky.Dneska je teplota vody 29°C a to nesvítí od rána sluníčko. a neni to krytej bazén, jenom na noc zakrejvanej.6Ale taky to dalo hraní a experimentování než jsem to dostal tam kam jsem to chtěl.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz